Kehidupan yang sihat

Inilah kelebihan Chia Seed untuk kanak-kanak yang jarang dipandang

Bukan hanya untuk orang dewasa, biji chia popular sebagai makanan super Ia juga boleh dimakan oleh kanak-kanak, kamu tahu, Roti. Walaupun saiznya kecil, biji chia mengandungi pelbagai kebaikan untuk bayi anda. Mahu tahu apa-apa? Mari lihat penjelasannya di sini.

Biji Chia atau biji chia mempunyai nama Latin Salvia hispanica L. Biji hitam kecil ini yang berasal dari Mexico kaya dengan nutrien penting yang diperlukan oleh badan dan otak anak. Nutrien ini termasuk protein, kalsium, omega-3, serat, dan fosfor.

Apa Faedahnya Benih Chia untuk kanak-kanak?

Berikut adalah beberapa faedahnya biji chia untuk kanak-kanak anda perlu tahu:

1. Menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak

Satu sudu besar (± 10 g) biji chia mengandungi kira-kira 2 g protein. Protein adalah salah satu nutrien yang diperlukan dalam jumlah besar oleh kanak-kanak. Sekiranya anda tidak mendapat cukup protein, anak anda akan mengalami masalah atau kelambatan pertumbuhannya.

Selain itu, protein juga sangat penting untuk memperbaiki sel yang rosak dan membuat sel baru, serta melindungi tubuh dari virus dan bakteria. Kerana perkara-perkara di atas, penting untuk selalu memasukkan protein ke dalam menu harian anak.

2. Otak yang sihat

Kandungan asid lemak omega 3 dalam biji chia sangat baik untuk meningkatkan kesihatan otak dan kualiti tidur anak-anak. Kedua-dua ini adalah faktor yang menyokong perkembangan anak-anak untuk menjadi pintar dan berprestasi. Dalam satu sudu besar biji chia mengandungi kira-kira 1.2 g asid lemak omega 3.

Lain daripada itu, biji chia juga mempunyai manfaat untuk jantung Si Kecil yang sihat, kamu tahu, Roti. Asid lemak omega 3 dalam biji chia dapat mengawal kadar kolesterol dan lemak darah LDL, terutama jika anak itu gemuk, sehingga dapat mengurangkan risiko anak terkena penyakit jantung.

3. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Dalam satu sudu besar biji chia mengandungi 5 g serat yang bahkan lebih tinggi daripada kandungan serat dalam 1 biji epal. Kehadiran serat dalam makanan bayi anda diperlukan untuk mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Serat berperanan melembutkan najis agar si kecil tidak mengalami sembelit.

Serat juga membantu menormalkan pergerakan usus dan membuat perut terasa kenyang lebih lama, sehingga anak-anak menghindari tingkah laku yang berlebihan. Bukan itu sahaja, serat di biji chia dapat mengawal kadar gula dalam darah semasa makan, sehingga dapat mengurangkan risiko anak menghidap diabetes di kemudian hari.

4. Menguatkan tulang dan gigi

Satu sudu besar biji chia mengandungi kira-kira 7 mg kalsium dan 2 mg fosforus. Kedua-dua mineral ini bekerjasama dalam membina dan menguatkan tulang dan gigi anak.

Kalsium dan fosforus berperanan penting untuk menjadikan tulang dan gigi si kecil tidak mudah berpori dan rapuh. Anak-anak yang tidak mendapat cukup kalsium dan vitamin D sejak awal lebih berisiko terkena riket.

Selain menyokong gigi dan tulang yang sihat, kalsium juga diperlukan agar otot dan saraf kanak-kanak berfungsi dengan baik, dan pembebasan hormon dan enzim dalam tubuh berjalan lancar.

Biji Chia mempunyai rasa ringan, sehingga tidak akan mengganggu rasa keseluruhan ketika dicampurkan ke dalam makanan atau minuman lain. Anda boleh mencampurkan biji chia dalam makanan atau minuman kegemaran anak anda, seperti puding, pastri, smoothie atau jus, dan jem.

Dengan mengetahui faedah dari biji chia, sekarang anda boleh mula memperkenalkan biji-bijian ini ke makanan anak kecil anda, bukan? Walau bagaimanapun, jika tanda-tanda alahan muncul pada kanak-kanak setelah makan biji chia, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.