Kehidupan yang sihat

Pengganti Makanan untuk Beras sebagai Pelbagai Sumber Karbohidrat

Sebilangan besar orang Indonesia biasanya mengambil nasi atau nasi sebagai makanan rutin harian mereka. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat pelbagai jenis makanan pengganti beras untuk memenuhi keperluan karbohidrat.

Beberapa pilihan pengganti beras, boleh didapati dengan mudah. Pengganti beras tidak kurang berkhasiat. Khusus untuk pesakit diabetes, sebilangan pengganti beras lebih selamat.

Pilihan Pengganti Beras

Terdapat beberapa pengganti makanan untuk beras yang boleh menjadi sumber karbohidrat alternatif untuk anda pilih, termasuk:

 • Jagung

  Di beberapa kawasan di Indonesia, jagung bukanlah makanan asing. Nasi jagung malah menjadi makanan ringan harian untuk menggantikan beras yang dimakan turun temurun. Dalam 100 gram biji jagung terdapat 86 kalori dan pelbagai jenis vitamin B, seperti B1, B3, B5, dan B9 atau folat. Sebenarnya, kandungan vitamin B dalam jagung sudah memenuhi 10% -19% dari nilai harian yang mesti dimakan.Selain itu, pengganti beras ini juga mengandungi serat, magnesium, fosforus, dan vitamin C yang pastinya penting untuk tubuh. Serat dalam jagung dapat membantu anda menurunkan kolesterol dan merawat sembelit.

 • Kentang

  Walaupun kentang dan nasi adalah makanan kaya karbohidrat, kentang mempunyai nutrien yang lebih penting, seperti vitamin B6, vitamin C, kalium, protein, omega-3, omega-6, dan zat besi. Kentang adalah sumber serat yang baik. Di samping itu, kentang juga menjadikan anda kenyang dan dapat menghilangkan selera makan yang berlaku selepas makan, dan pastinya akan menyumbang kepada pengawalan berat badan.

 • Ubi kayu

  Ubi kayu adalah salah satu jenis makanan yang mudah dijumpai di Indonesia, sehingga dapat menjadi pilihan makanan pengganti nasi. Ubi kayu dipercaya dapat mengobati dehidrasi, keletihan, sepsis (jangkitan darah), dan menyebabkan persalinan. Sayangnya, ini belum terbukti secara saintifik. Kandungan nutrien ubi kayu serupa dengan kentang. Namun, ubi kayu mengandungi bahan kimia glikosida sianogenik yang dapat melepaskan sianida di dalam badan. Oleh itu, ubi kayu mesti dibersihkan dengan betul sebelum makan untuk mengelakkan keracunan sianida.

 • keledek

  Ubi jalar adalah salah satu makanan utama Indonesia. Boleh diproses dengan menggoreng, mendidih, mengukus, atau dicampurkan dengan bahan makanan lain. Ubi jalar termasuk dalam makanan yang kaya dengan beta-karoten, tetapi juga mengandung vitamin A, B6, C, kalium, dan serat tinggi. Kerana kandungan mangan dan kalium yang tinggi, ubi jalar bermanfaat dalam menjaga kesihatan tulang, serta kesihatan jantung, pertumbuhan dan metabolisme.

Anda boleh mencuba pelbagai pilihan pengganti nasi di atas untuk pelbagai, terutama yang paling senang dijumpai di sekitar anda. Sebilangan makanan ini malah mengandungi nutrien yang lebih tinggi daripada beras. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu.