Keluarga

Cara Memilih Pediatrik

Menentukan pakar pediatrik yang tepat untuk anak anda bukanlah keputusan yang mudah. Dia mesti dapat menjadi seorang pakar, dan juga boleh dipercayai dalam membantu anda menjaga bayi.

Walaupun ramai orang mengikuti profesion pediatrik, mencari yang sesuai untuk anda dan si kecil bukanlah perkara yang mudah. Terdapat banyak pertimbangan yang mesti dipertimbangkan sebelum memilih pakar pediatrik yang tepat untuk bayi anda.

Apakah Jenis Pakar Pediatrik yang Diperlukan?

Ramai yang boleh meminta cadangan pakar pediatrik yang sesuai untuk anda dan anak anda. Selain meringkaskan cadangan dari pihak yang dipercayai, perkara berikut dapat digunakan sebagai ukuran seberapa baik seorang pakar pediatrik bagi anda untuk menjadi pasangan dalam menjaga dan membesarkan bayi anda.

 • Keselesaan si kecil

  Sejak pertama kali berjumpa doktor, keserasian sebenarnya dapat diukur. Lihat sahaja bagaimana anak bertindak balas kepada doktor dan sebaliknya. Anda juga dapat memperhatikan bagaimana doktor merawat bayi anda. Semakin selesa anak anda bersama doktor, semakin layak doktor menjadi calon.

 • Kebaikan dan kesabaran

  Selain dapat membuat anak merasa selesa, lihat juga betapa ramahnya pediatrik kepada staf di klinik dan keluarga pesakit. Perhatikan juga bagaimana dia menangani aduan anda dan anak anda. Adalah penting bahawa pakar pediatrik lebih sabar dalam mendengar keluhan pesakit. Perkara lain yang juga penting ialah sama ada doktor mudah dihubungi jika anak anda tiba-tiba jatuh sakit di luar waktu latihan.

 • Kemudahan latihan

  Perhatikan ruang menunggu yang disediakan. Selain selesa, ruang menunggu juga selamat untuk si kecil anda. Juga, perhatikan berapa lama anda perlu menunggu doktor untuk merawat pesakit lain. Jangan lupa juga untuk memberi kemudahan dan tempat letak kenderaan yang luas.

 • Peralatan dan bantuan

  Salah satu yang paling penting adalah memastikan kualiti pediatrik pilihan anda. Selain diharuskan memiliki pengetahuan yang cukup di lapangan, perhatikan kelengkapan peralatan tempat dia berlatih. Anda juga harus memastikan bahawa jururawat dan kakitangan di pejabat pakar pediatrik mempunyai kualiti yang diperlukan. Penyediaan ambulans dan peralatan kecemasan di hospital boleh menjadi pertimbangan penting sebagai kemudahan tambahan jika diperlukan pada bila-bila masa.

Syarat yang Memerlukan Pemeriksaan Pediatrik

Terdapat beberapa gejala penyakit tertentu pada kanak-kanak yang mesti dikunjungi pakar pediatrik. Syarat-syarat ini merangkumi:

 • Gangguan sistem pencernaan

  Gangguan pencernaan pada kanak-kanak biasanya dicirikan oleh loya, muntah, masalah usus, dan boleh berlaku bersamaan dengan gejala batuk dan selesema. Anda mesti membawa anak anda ke pakar pediatrik sekiranya terdapat darah dalam muntah atau najis anak. Selain itu, jika sakit perut yang dialami oleh anak menyebabkan dia tidak dapat bergerak, maka anak mesti segera dibawa berjumpa dengan pakar pediatrik. Masalah sistem pencernaan seperti cirit-birit, terutamanya jika najis berdarah atau berlendir, serta kesukaran membuang air besar (sembelit / sembelit), juga memerlukan bantuan pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Sementara itu, muntah pada tahap yang boleh menyebabkan dehidrasi dan memerlukan rawatan perubatan jika tidak berhenti selama 24 jam.

 • Demam

  Anda mesti berjumpa doktor sekiranya kanak-kanak demam di bawah usia 3 bulan, walaupun demam masih di bawah 38ºC. Pada kanak-kanak berumur 3 bulan ke atas, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya demam berlangsung lebih dari tiga hari disertai dengan kelemahan atau kelihatan sangat sakit. Sekiranya anak anda demam 40ºC atau lebih, bawa dia ke pakar pediatrik secepat mungkin. Begitu juga, jika demam disertai dengan gejala lain, seperti muntah, sawan, sukar bernafas, menangis terus-menerus, dan sukar bangun dari tidur.

 • Selesema dan batuk

  Selesema dan batuk pada kanak-kanak masih perlu diperhatikan. Terutama jika selesema disertai dengan kesukaran bernafas, demam lebih dari tiga hari, dan tanda-tanda dehidrasi muncul. Segera berjumpa dengan pakar pediatrik kerana keadaan ini merupakan tanda masalah kesihatan yang serius.

 • Ruam

  Ruam boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti jangkitan, alergi, dan kerengsaan akibat menggunakan sabun dan lampin. Tanda-tanda ruam yang harus melibatkan pakar pediatrik adalah ruam dengan muntah, ruam yang tidak membaik selama dua atau tiga hari, dan demam. Anda boleh membawanya ke doktor untuk diberi ubat yang tepat dan sesuai.

Pada dasarnya, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya terdapat gejala kesihatan pada anak kecil anda. Pediatrik sentiasa bersedia untuk berbincang dengan anda mengenai perkembangan anak kecil anda agar mereka kekal sihat dan dapat menjalankan aktiviti mereka.