Keluarga

Inilah Yang Harus Anda Siapkan pada Trimester ke-2 Kehamilan

Akhirnya anda memasuki kehamilan Trimester ke-2. Paling ibu mengandungSaya merasa lebih senang menjalani tempoh kehamilan ini berbanding trimester pertama. Walaupun begitu, anda harus terus mencuba menjaga kesihatan agar kehamilan anda kekal sihat sehingga waktu bersalin tiba.

Pada trimester kedua ini, anda mungkin sudah kelihatan seperti wanita hamil kerana perut anda sudah membesar. Organ bayi anda sudah terbentuk. Sekiranya anda bercakap dengannya, si kecil boleh mula mendengar. Menjelang akhir trimester kedua, pada minggu ke-27 kehamilan, si kecil anda juga boleh menjadi lebih aktif dan banyak bergerak. Pada masa ini, biasanya ibu dan ibu hamil dapat merasakan pergerakan janin.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai jantina bayi anda, pada trimester ini, anda juga boleh mula mengetahui apakah jantina melalui ultrasound. Pemeriksaan ini boleh dilakukan ketika menjalani pemeriksaan kehamilan secara berkala di pakar obstetrik.

Sediakan Ini pada Kehamilan Trimester ke-2

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membuat trimester kehamilan kedua anda merasa selesa dan kekal sihat sehingga melahirkan, iaitu:

1. Mula membeli pakaian untuk wanita hamil

Pakaian yang biasa anda pakai sebelum hamil atau pada trimester awal kehamilan mungkin tidak sesuai untuk dipakai pada masa ini. Oleh itu, disarankan untuk membeli beberapa pakaian bersalin baru yang selesa. Tidak perlu terlalu banyak kerana saiz badan anda masih boleh meningkat. Jangan lupa juga membeli beberapa pakaian atau blaus untuk pakaian kerja.

2. Jaga kebersihan mulut

Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan boleh membuat anda lebih mudah terkena penyakit gusi, seperti gingivitis atau gingivitis. Keadaan ini boleh mempengaruhi perkembangan janin di dalam rahim.

Semasa mengandung, anda disarankan untuk menggosok gigi dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida pada waktu pagi dan petang. Jangan lupa menukar berus gigi setiap tiga bulan atau jika bulu usang.

3. Sapukan losyen ke perut

Perubahan perut atau hormon yang membesar boleh mencetuskan gatal pada perut wanita hamil. Untuk mengatasi rasa tidak selesa, anda boleh memberikan kompres sejuk sejenak atau menggunakan losyen ke kawasan perut selepas setiap mandi.

4. Mula tidur di sisi anda

Perut yang membesar boleh membuat tidur tidak selesa. Oleh itu, disarankan agar anda tidur di sebelah kiri badan anda.

Tidur di sebelah kiri anda dapat meningkatkan peredaran darah ke plasenta dan bayi, sekaligus mengurangkan bengkak di badan anda. Supaya anda lebih selesa tidur di posisi tidur ini, letakkan bantal di punggung atau di antara kaki anda.

5. Ayuh, latihan Kegel

Kehamilan boleh menyebabkan air kencing menetes sendiri ketika anda ketawa atau batuk. Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan latihan Kegel. Latihan ini juga dapat mengetatkan otot faraj dan pelvis, menjadikan aktiviti seksual lebih menggembirakan, dan mencegah buasir.

6. Ikuti kelas untuk wanita hamil

Dengan mengikuti kelas ini, anda akan diajar bagaimana melakukan gimnastik yang baik dan selamat untuk rahim anda. Bukan itu sahaja, anda juga dapat berjumpa dengan wanita hamil dan bertukar cerita mengenai kehamilan. Beberapa kelas untuk wanita hamil juga mengadakan yoga untuk wanita hamil yang dapat menyuburkan badan dan menenangkan fikiran.

Pada trimester kehamilan ke-2 ini, anda juga disarankan untuk terus makan makanan berkhasiat dan vitamin pranatal, menjalani gaya hidup sihat, minum banyak air, berehat lebih banyak, dan menjauhi aktiviti yang boleh membahayakan kehamilan.

Sekiranya anda merasa keluhan semasa hamil pada trimester kedua ini, jangan ragu untuk segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang tepat.