Kesihatan

Ini adalah Cara Semula Jadi untuk Mengatasi dan Mencegah Sinusitis pada Wanita Hamil

Sinusitis adalah salah satu gangguan yang boleh muncul semasa kehamilan. Anda perlu tahu bahawa sInusitis pada wanita hamil tidak selalu perlu dirawat dengan ubat-ubatan. Terdapat beberapa cara semula jadi yang boleh digunakan di rumah untuk melegakan atau mencegahnya.

Sinusitis pada wanita hamil umumnya disebabkan oleh hormon progesteron yang meningkatkan pengeluaran lendir dan membuat saluran sinus membengkak. Selain itu, sinusitis juga boleh disebabkan oleh alergi, pendedahan kepada asap rokok dan habuk yang berlebihan, jangkitan gigi yang tidak dirawat, dan jangkitan pernafasan.

Semasa mengalami resdung, wanita hamil biasanya akan mengalami gejala hidung berair atau kesesakan hidung, sakit kepala, sakit muka, dan sensasi seperti lendir atau kahak yang turun dari hidung ke kerongkong di mulut (meneteskan hidung).

Cara Semula jadi untuk Mengatasi Sinusitis pada Wanita Hamil

Sekiranya anda hamil dan mengalami gejala resdung, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengatasinya:

1. Minum air suam

Gejala sinusitis pada wanita hamil dapat melegakan dengan minum air secukupnya, iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas atau 2 liter sehari. Untuk membantu membersihkan rongga hidung dan sinus dan melonggarkan kahak, anda juga boleh minum air suam.

2. Tampal kkompres panas dan sejuk

Letakkan kompres hangat di hidung, pipi dan dahi selama 3-5 minit. Tujuannya adalah untuk memudahkan peredaran udara di rongga sinus dan melegakan pernafasan. Selepas itu, gantikan dengan kompres sejuk dan sapukan selama 30 saat untuk menghilangkan rasa sakit.

Lakukan kombinasi kompres ini 2-6 kali sehari, bergantung pada keadaan anda.

3. Cukup tidur

Tidur yang mencukupi bermanfaat untuk meningkatkan daya tahan, sehingga anda dapat sembuh dengan cepat dari sinusitis. Untuk memudahkan pernafasan, anda boleh menyusun beberapa bantal untuk menopang kepala semasa tidur.

Pastikan udara bilik tidak terlalu sejuk dan kering. Ini bertujuan untuk mengurangkan kerengsaan yang berlaku akibat resdung.

4. Makan sup ayam

Sup ayam, terutama ketika masih hangat, paling baik dimakan untuk menghilangkan gejala sinusitis, seperti kesesakan hidung dan sakit pada rongga sinus. Sekiranya anda merasa kurang selera makan atau loya, anda boleh mengatasi ini dengan memakan sup ayam dalam bahagian kecil, tetapi kerap.

5. Makan makanan pedas

Makan makanan pedas atau yang mengandungi cili juga dapat mengurangkan gejala sinusitis pada wanita hamil. Ini kerana cili mempunyai kesan capsaicin yang dapat menipiskan lendir.

6. Hirup wap suam

Masukkan air suam ke dalam mangkuk atau baskom dan menyedut wap. Kaedah ini dapat membantu melegakan hidung yang tersumbat dengan lendir. Sekiranya perlu, anda boleh menambah minyak kayu putih, halia, atau cengkih ke air suam.

7. Bersihkan hidung dengan periuk neti

Periuk Neti adalah alat khas untuk membersihkan lendir dari hidung. Alat ini sering disyorkan untuk penghidap sinusitis.

Kaedahnya cukup mudah. Masukkan air rebusan dan garam periuk neti, kemudian tuangkan ke dalam satu lubang hidung, sehingga larutan mengalir keluar dari lubang hidung yang lain.

Petua Mencegah Sinusitis pada Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah sinusitis, sehingga anda dapat menjalani kehamilan dengan selesa:

Menjaga kebersihan

Perkara utama yang dapat dilakukan untuk mencegah sinusitis semasa kehamilan adalah menjaga kebersihan badan, seperti mencuci tangan dan mandi dengan kerap, dan kebersihan bilik di rumah.

Ini penting, kerana salah satu faktor pencetus sinusitis adalah pendedahan kepada habuk, terutamanya jika anda mempunyai sejarah alergi. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan pelembap untuk memastikan udara sentiasa lembap dan bersih. Namun, pastikan alat ini juga dibersihkan secara berkala, ya.

Makan makanan berkhasiat

Untuk memastikan sistem kekebalan tubuh kuat, anda boleh makan makanan yang kaya dengan protein, antioksidan, zink, dan vitamin C. Contohnya ialah ikan, telur, roti gandum, gajus, susu, yogurt, serta buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti cili, jeruk, strawberi, mangga, bayam, brokoli, dan ubi jalar.

Jauhi pencemaran, habuk, dan asap rokok

Pendedahan terhadap pencemaran, habuk, dan asap rokok juga dapat memicu kambuh sinusitis pada wanita hamil, bahkan memperburuk gejala. Oleh itu, wanita hamil harus mengurangkan aktiviti di luar rumah. Sekiranya anda harus meninggalkan rumah, pakai topeng untuk melindungi diri daripada pencemaran, habuk, asap rokok, dan kuman.

Kehamilan boleh mencetuskan timbulnya gejala dan keparahan sinusitis, terutama pada wanita hamil yang mengalami alahan dan asma. Dengan menerapkan petua untuk mengatasi dan mencegah resdung di atas, diharapkan kesihatan dan janin anda sentiasa terjaga.

Namun, jika anda mengalami gejala sinusitis yang tidak membaik walaupun telah dirawat dengan kaedah di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.