Kehidupan yang sihat

Lebih Selamat Dengan Tanaman Penghalau Nyamuk

Penghalau nyamuk biasanya mengandungi bahan aktif yang disebut dietil-meta-toluamide (DEET). Bahan aktif ini adalah unsur kimia yang berpotensi memberi kesan negatif kepada kesihatan. Bagi anda yang menginginkan alternatif, tidak ada salahnya memilih tanaman penghalau nyamuk yang lebih mesra kesihatan.

Tumbuhan seperti citronella, lavender, lemon eucalyptus, dan daun pudina dipercayai tumbuhan penghalau nyamuk. Tumbuhan ini tidak membunuh nyamuk, tetapi kesannya dapat mengurangkan interaksi nyamuk-manusia. Dengan kata lain, ia dapat mengelakkan anda dari gigitan nyamuk.

Lebih Banyak Tanaman Penghalau Nyamuk Semula Jadi

Penghalau nyamuk atau losyen dalam bentuk sembur DEET biasanya ditambah, dengan tahap hingga 100 peratus. Di satu pihak, bahan kimia ini memberikan perlindungan terhadap nyamuk sehingga 12 jam. Tetapi sebaliknya, penggunaan bahan kimia mempunyai risiko memberi kesan buruk kepada kesihatan. DEET boleh merengsakan kulit, dan dalam beberapa kes bahkan boleh menyebabkan reaksi kulit yang teruk. Terdapat beberapa laporan bahawa ramuan ini juga berpotensi menyebabkan insomnia, gangguan fungsi kognitif, dan gangguan mood, pada orang yang terdedah kepada DEET dosis tinggi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa losyen nyamuk atau penyembur yang mengandungi DEET selamat untuk anak kecil berusia lebih dari dua bulan hingga dewasa, jika tahap DEET hanya 10-30 persen.

Gunakan Tumbuhan Penghalau Nyamuk

Dari pelbagai alasan ini, anda mungkin berminat untuk memilih cara yang lebih semula jadi untuk mengusir nyamuk, iaitu dengan ramuan yang berasal dari tumbuhan.

Tumbuhan berikut dipercayai dapat membantu menghalau nyamuk:

 • Serai

  Serai sering disebut sebagai citronella telah lama dikenali sebagai tanaman penghalau nyamuk. Aroma segar untuk manusia tidak disukai oleh nyamuk. Anda boleh menanam citronella di halaman atau di periuk di rumah untuk mengelakkan nyamuk datang.

 • Bunga tahi ayam

  Nama Latin bunga ini adalah Tagetes erecta. Seperti namanya, bunga ini mempunyai bau yang tidak menyenangkan, tetapi ada kelebihannya. Bunga ini dapat mengelakkan nyamuk terlalu dekat dengan persekitaran rumah anda.

  Dianjurkan untuk menanam bunga tahi ayam di halaman, seperti menanam bunga hiasan lain. Bunga ini nampaknya menjadi pagar penghalang yang menjauhkan nyamuk kerana tidak tahan bau.

 • Kayu manis

  Satu kajian menunjukkan bahawa minyak kayu manis dapat membunuh larva nyamuk Aedes aegypti. Minyak kayu manis dibuat dari daun kayu manis dan mengandungi sebatian kimia yang disebut kayu manis. Kandungan kayu manis kurang dari 50 ppm, dapat membasmi separuh dari larva nyamuk yang menyebabkan demam denggi. Maksudnya, bahan ini membantu membasmi nyamuk sebelum mereka membesar.

 • Thyme

  Minyak dari ekstrak thyme Ia juga memberikan perlindungan dari gigitan nyamuk, terutama nyamuk malaria. Ini telah terbukti dalam sebuah kajian. Sekiranya anda ingin membuat semburan penghalau nyamuk sendiri, cubalah mencampurkan 60 mililiter air dengan 5 tetes minyak thyme. Semburkan pada bahagian badan atau tempat yang anda mahu menjauhkan nyamuk.

 • Pudina

  Daun pudina yang harum dan menyegarkan juga merupakan salah satu tanaman penghalau nyamuk yang paling berkesan. Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak daun pudina dalam bentuk minyak berkesan dalam membasmi larva dan mencegah nyamuk A. aegypti orang dewasa bertengger di badan. Kesan minyak pudina boleh bertahan hingga dua jam.

 • Lavender

  Lavender yang dihancurkan akan menghasilkan minyak. Minyak ini digunakan untuk mengusir nyamuk. Sapukan minyak pada anggota badan sehingga anda mengelakkan gigitan nyamuk.

 • Eucalyptus lemon

  Yang biasa digunakan adalah dalam bentuk minyak, berasal dari tanaman kayu putih. Minyak kayu putih lemon dapat membantu mencegah gigitan nyamuk dan dapat berfungsi sehingga dua jam.

  Penghalau nyamuk ini boleh dibeli dalam bentuk minyak sebagai produk siap, dan anda boleh menggunakannya dengan segera. Produk siap biasanya mengandungi DEET, tetapi hanya pada tahap rendah, iaitu hanya 6.65 peratus, jadi selamat digunakan. Walau bagaimanapun, minyak ini tidak sesuai digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun.

  Jangan membuat kesilapan semasa anda ingin membeli. Pilih minyak kayu putih lemon yang dibuat sebagai penghalau nyamuk dan bukan sebagai minyak pati.

 • Kacang soya

  Kacang soya boleh diproses menjadi minyak kacang soya. Salah satu kelebihan minyak kacang soya adalah sebagai penghalau nyamuk yang selamat untuk bayi dan anak-anak. Sebenarnya, minyak kacang soya dianggap lebih berkesan untuk menghalau nyamuk daripada minyak citronella yang lebih popular. Untuk kesan yang optimum, anda boleh mencampurkan minyak kacang soya dengan minyak serai. Penyelidikan mendedahkan bahawa campuran kedua formula ini berkesan untuk membasmi lebih dari satu jenis nyamuk.

Tumbuhan penghalau nyamuk ini semula jadi, tetapi anda juga harus berhati-hati menggunakannya, terutama jika ia berbentuk minyak, kerana ada kemungkinan anda alergi terhadap bahan-bahan ini. Sebagai langkah berjaga-jaga, cubalah sapukan sedikit terlebih dahulu pada kulit tangan dan diamkan sebentar. Sekiranya tidak ada ruam atau kerengsaan, maka anda tidak alah terhadap minyak.