Kesihatan

Bahaya Minum Air Kolam Renang untuk Kesihatan

Terdapat pelbagai bahaya meminum air kolam renang untuk kesihatan. Bakteria, virus, dan bahan kimia yang bercampur di dalam air kolam renang dapat menyebabkan masalah kesihatan, seperti kerengsaan mata dan kulit, cirit-birit, dan juga asma.

Semasa berenang, sebahagian daripada anda mungkin tertelan air kolam secara tidak sengaja. Malah, ada juga yang membuang air kecil di kolam renang. Menurut penyelidikan, kedua-duanya boleh membahayakan kesihatan.

Bahaya membuang air kecil di kolam renang

Air kolam umumnya mengandungi klorin atau klorin yang berfungsi membasmi kuman di dalam air, dan juga membersihkan air kolam. sekarang, menjadi berbahaya jika klorin bercampur dengan air kencing.

Menurut satu kajian, gabungan air kencing dan klorin di kolam renang akan membentuk bahan kimia sianogen klorida (CNCI) dan trikloramin (NCI3). Pendedahan kepada dua bahan toksik ini boleh menyebabkan penyakit pernafasan, dan salah satu yang paling biasa adalah asma.

Pendedahan kepada CNCI boleh mengganggu kemampuan tubuh menggunakan oksigen, merosakkan sistem pernafasan, sistem saraf pusat (otak), dan sistem kardiovaskular (jantung dan saluran darah). Selain itu, pendedahan kepada CNCI juga dapat menyebabkan kerengsaan kulit dan mata merah.

Satu perkara lagi yang perlu anda ketahui ialah apabila klorin dicampurkan dengan air kencing, keberkesanan klorin sebagai kuman akan menurun. Ini menjadikan air kolam rentan terhadap pencemaran bakteria.

Bahaya Minum Air Kolam

Walaupun jernih, air kolam tidak semestinya bersih. Di air kolam renang, mungkin terdapat kuman dan virus berbahaya, seperti: Cryptosporidium, Giardia, E. coli, Giardia, Shigella, serta norovirus. Kuman ini boleh menyebabkan jangkitan saluran pencernaan yang menyebabkan cirit-birit.

Sekiranya anda secara tidak sengaja menelan air kolam renang, buang semula dengan segera. Selain itu, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk meminimumkan risiko bahaya air kolam renang, yaitu:

  • Mandi dengan sabun sebelum memasuki kolam.
  • Jangan berenang jika anda mengalami cirit-birit atau jika anda mempunyai luka terbuka pada kulit anda.
  • Periksa sama ada gelongsor di kolam berlendir atau melekit.
  • Bawa anak anda ke tandas dari semasa ke semasa dan periksa lampinnya. Sekiranya anda perlu menukar lampin, gantilah di bilik mandi, bukan di tepi kolam renang.
  • Basuh badan anak (terutama pantat) dengan sabun dan air, setelah dia membuang air kecil, buang air besar, atau menukar lampin, sebelum memasuki air kolam.

Memandangkan bahaya bagi kesihatan, setiap orang perlu mengamalkan kebersihan ketika berenang di kolam renang. Cuba jangan minum air kolam, dan jangan buang air kecil di kolam renang. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan setelah berenang, segera berjumpa doktor.