Keluarga

Adakah sukar untuk si kecil anda tidur siang? Ayuh, Ibu, cubalah petua berikut

Mfaedah tidur siang ada pelbagai, tetapi malangnya kadang-kadang anak-anak sering menolak ketika diundang tidur siang. Adakah anda pernah menghadapi masalah ini? Ayuh, ikut beberapa petua berikut, jadi itu Anak kecil tidak lagi sukar tidur siang.

Sebab utama kanak-kanak enggan tidur siang adalah kerana mereka masih mahu bermain. Ibu bapa yang menghadapi situasi ini dinasihatkan agar anak-anak mereka tidur siang dengan perlahan.

Dengan tidur siang, keperluan tidur anak dapat dipenuhi. Ini penting, agar pertumbuhan dan perkembangan anak berjalan lancar.

Memenuhi Waktu Tidur Kanak-kanak

Keperluan tidur kanak-kanak boleh berbeza-beza bergantung pada usia mereka. Kanak-kanak berumur 1−3 tahun memerlukan kira-kira 12−14 jam tidur setiap hari, kanak-kanak berumur 3−5 tahun adalah sekitar 11−12 jam sehari, dan kanak-kanak berumur 5-12 tahun memerlukan sekitar 10−11 jam tidur setiap hari.

Keperluan tidur anak mesti dipenuhi, dan salah satu cara untuk menunaikannya adalah dengan membawanya tidur siang.

Memenuhi keperluan anak untuk tidur dapat menolong kesihatan mereka, termasuk:

  • Memaksimumkan perkembangan fizikal dan mental
  • Mengurangkan risiko kegemukan
  • Meningkatkan daya tahan
  • Meningkatkan mood
  • Meningkatkan ingatan

Sebilangan ibu bapa memandang rendah tidur, memikirkan bahawa anak mereka akan menghadapi masalah tidur pada waktu malam jika mereka tidur pada waktu siang. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Tidak membuat anak tidur sebentar boleh membuatkan waktu tidur anak tidak mencukupi.

Sekiranya anak kecil anda kurang tidur, dia sebenarnya akan menjadi gelisah pada waktu malam dan memudahkannya bangun dari tidurnya. Sebenarnya, kurang tidur dapat berdampak pada dietnya, kerana dia cenderung melewatkan makan malam kerana merasa letih.

Kaedah AtasiAnak Sukar Tidur siang

Mengatasi anak-anak untuk tidur siang tidaklah mudah. Sebelum menjadikan kebiasaan tidur siang, anda perlu mengetahui masa dan tempoh tidur yang disarankan untuk anak anda.

Waktu tidur yang sesuai untuk kanak-kanak ialah 13.30-14.00, dengan jangka waktu tidur yang ideal sekitar 90 minit. Tidur terlalu lewat tidak digalakkan kerana boleh mengganggu kualiti tidur anak anda pada waktu malam atau membuatnya tidur nanti.

Selain mengetahui masa dan jangka waktu tidur yang disarankan, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kesukaran anak anda untuk tidur siang, iaitu:

1. Mengmengenali tanda anak mengantuk

Tanda-tanda bahawa seorang kanak-kanak mengantuk atau letih termasuk mula ribut, menggosok mata, dan kelihatan cuai dalam kegiatannya. Sekiranya tanda-tanda ini dilihat, segera bawa si kecil anda ke biliknya dan pujuk dia untuk tidur.

Untuk memudahkan si kecil anda tertidur, matikan lampu atau redupkan pencahayaan di dalam bilik. Kemudian, elakkan perkara yang boleh mengganggu keselesaan tidur, seperti TV yang menyala.

2. Mengapajek anak untuk aktiviti ringan di dalam bilik

Menjelang waktu tidur siang, anda boleh menjemput anak anda membaca buku, bermain, atau melakukan aktiviti ringan di dalam bilik. Dengan melakukan aktiviti di dalam bilik, anak-anak dapat tidur sendiri. Sekiranya si kecil tidak selalu tidur siang, sekurang-kurangnya dia dapat berehat secukupnya di biliknya.

3. Lakukanrutin waktu tidur

Sama seperti tidur pada waktu malam, anda boleh menerapkan tabiat rutin atau tidur yang sama pada siang hari. Contohnya, membaca buku cerita atau menepuk belakang anak anda. Jangan lupa juga untuk mewujudkan suasana tidur yang selesa, ya, Bun.

4. Buat jadual tidur konsisten

Cara seterusnya untuk menangani anak dengan insomnia adalah dengan mengatur jadual tidur anak secara konsisten. Cuba tidurkan si kecil di tempat dan waktu yang sama setiap hari, walaupun pada hujung minggu. Jadual tidur yang sama dapat membuatkan anak-anak merasa selesa untuk tidur siang.

Gunakan petua di atas supaya anak anda dapat tidur siang. Namun, ingatlah. Jangan biarkan anak anda tidur di kereta dorong atau kerusi, kerana ini boleh menyebabkan dia jatuh. Sekiranya semuanya telah selesai tetapi anak kecil anda masih menghadapi masalah tidur, cubalah berjumpa dengan pakar pediatrik.