Keluarga

Lihat cara menjaga kesihatan ketika hamil dengan anak kembar

Apabila anda mengandung anak kembar, seorang wanita akan mengalami kenaikan berat badan yang ketara, jika dibandingkan dengan kehamilan biasa. Selain itu, risiko mengalami komplikasi semasa hamil juga akan lebih tinggi.

Kehamilan kembar boleh dikatakan kehamilan berisiko tinggi, kerana risiko mengalami komplikasi kehamilan akan lebih tinggi. Bermula dari diabetes kehamilan, tekanan darah tinggi, gangguan plasenta, hingga preeklamsia. Oleh itu, semasa anda mengandung anak kembar, anda diminta untuk memeriksa kehamilan anda secara berkala dengan doktor mengikut jadual.

Keadaan Wanita Hamil dengan Kembar

Wanita yang mengandung anak kembar cenderung berisiko lebih tinggi untuk menghadapi masalah semasa mengandung. Risiko ini tidak hanya berlaku pada ibu, tetapi juga pada anak kembar yang dikandung.

Beberapa perkara yang lebih berisiko bagi ibu dan janin dalam kehamilan kembar adalah gangguan plasenta, berat lahir rendah, kelahiran pramatang, dan ibu yang melahirkan dengan pembedahan caesar.

Wanita hamil dengan kembar juga sering merasa letih dengan lebih mudah. Sebilangan wanita yang mengandung anak kembar boleh mengalami sakit pagi lebih berat. Ini berlaku kerana peningkatan hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) lebih tinggi semasa kehamilan berganda.

Petua Menjaga Kesihatan Wanita Hamil dengan Kembar

Semasa mengandung anak kembar, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan agar keadaan anda dan kedua janin di dalam rahim tetap sihat, iaitu:

 • Rehat yang mencukupi

  Wanita yang mengandung anak kembar akan dinasihatkan oleh doktor untuk lebih banyak berehat dan mengurangkan aktiviti yang berat agar tidak cepat letih. Namun, anda tetap disarankan untuk melakukan senaman ringan secara berkala, seperti berjalan-jalan di rumah, yoga, atau berenang.

 • Pengambilan kalori dan pemakanan yang mencukupi

  Di samping itu, terdapat beberapa nutrien penting yang perlu dikonsumsi semasa mengandung anak kembar, seperti protein, karbohidrat kompleks, lemak sihat, vitamin B, C, E, dan D, folat, magnesium, kalsium, dan zat besi. Untuk memenuhi pengambilan nutrien ini, anda boleh mengambil vitamin pranatal mengikut cadangan doktor.

 • Mengekalkan berat badan yang ideal

  Semasa anda mengandung anak kembar, juga penting untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Jangan kekurangan berat badan atau berat badan berlebihan sehingga ibu dan bayi tetap sihat. Peningkatan berat badan yang ideal untuk wanita dengan kehamilan berganda ialah 17-25 kg.

 • Kurangkan tekanan

  Oleh itu, cubalah bertenang, berehat dan berehat di rumah supaya anda tidak sering stres semasa hamil.

 • Periksa kehamilan anda dengan kerap

  Untuk menjaga kesihatan ibu dan janin, cubalah berdisiplin dalam melakukan pemeriksaan kepada pakar obstetrik mengikut jadual dan patuhi nasihat yang diberikan.

Bagi sesetengah orang, mengandung kembar boleh menjadi kegembiraan dalam dirinya sendiri. Kebahagiaan akan lebih lengkap sekiranya anda mengetahui keadaan kedua janin dalam keadaan sihat. Oleh itu, wanita hamil perlu mengawal keadaan kehamilan secara berkala. Ikuti arahan dan nasihat doktor, agar anda dan dua bayi anda kekal sihat sejak anda berada di dalam kandungan sehingga selepas kelahiran.