Kesihatan

Jangan cuai, berikut adalah 5 cara untuk mengurangkan pencemaran udara di dalam kereta

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa mereka dapat dilindungi dari pencemaran udara ketika berada di dalam kereta. Sebenarnya, pencemaran udara di dalam kereta tidak kurang berbahaya daripada pencemaran udara di luar kereta. Oleh itu, langkah-langkah diperlukan untuk mengurangkan pendedahan kepada pencemaran semasa berada di dalam kereta.

Pencemaran udara di dalam kereta boleh disebabkan oleh bahan kimia yang berasal dari komponen dalaman kereta, dari pelepasan ekzos kenderaan lain, dan pencemaran udara dari luar yang masuk melalui tingkap dan lubang udara kereta.

Pendedahan terhadap pencemaran udara berbahaya kerana boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan mulai dari sesak nafas, kerengsaan mata, masalah pernafasan, dan bahkan meningkatkan risiko penyakit jantung, kerusakan saraf, dan barah.

Punca Pencemaran Udara di dalam Kereta

Berikut adalah beberapa sumber pencemaran udara di dalam kereta, baik dari luar dan dari dalam kereta itu sendiri:

  • Sebatian Organik Meruap (VOC), seperti benzena, xilena, dan toluena
  • Eter diphenyl poli brominasi
  • Phthalates
  • Karbon monoksida
  • Nitrogen dioksida
  • Formalin
  • Debu dan pelbagai mikroorganisma, seperti bakteria, virus, dan kulat

Kepekatan sumber pencemaran udara di dalam kereta dapat meningkat dengan mendadak dan menjadi semakin berbahaya bagi tubuh pada waktu-waktu tertentu, misalnya ketika kereta digunakan pada siang hari dan pada waktu sibuk, terutama di kawasan bandar.

Cara Mengurangkan Pendedahan Pencemaran Udara di dalam Kereta

Walaupun tidak dapat dihindari sepenuhnya, pendedahan kepada pencemaran udara di dalam kereta dapat dikurangkan. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan pendedahan anda terhadap pencemaran udara semasa memandu:

1. Elakkan memandu semasa waktu sibuk

Pencemaran udara di dalam kereta akan menjadi lebih tinggi apabila anda terperangkap dalam lalu lintas. Ini kerana pencemaran udara dari luar, seperti pelepasan karbon dari asap kenderaan, dapat masuk ke dalam kereta lebih banyak.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk tidak memandu ketika lalu lintas sesak. Namun, jika anda mesti menggunakan kereta semasa waktu sibuk, pastikan untuk selalu menutup tingkap dan menjaga jarak yang selamat dari kenderaan di hadapan kereta anda.

Sekiranya boleh, anda juga boleh mencari jalan alternatif yang kurang sesak untuk mengelakkan pendedahan pencemaran yang berlebihan.

2. Buka dan tutup tingkap kereta pada masa yang tepat

Membuka tingkap kereta semasa memandu memang dapat mengurangkan pendedahan kepada pencemaran udara di dalam kereta, seperti debu, asap rokok, atau debu. Namun, membuka tingkap ketika berada di jalan yang sibuk sebenarnya dapat meningkatkan pendedahan anda terhadap pencemaran udara dari luar kereta.

Oleh itu, anda harus membuka tingkap ketika anda berada di persekitaran di mana udara bersih. Sebaliknya, tutup tingkap kereta dengan ketat semasa memandu di jalan yang sibuk atau di persekitaran dengan pencemaran udara yang tinggi.

3. Elakkan meletakkan kereta di bawah cahaya matahari

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan boleh menjadikan suhu udara di dalam kereta menjadi lebih panas. Ini boleh mencetuskan peningkatan kepekatan pencemaran udara di dalam kereta, terutamanya gas VOC.

Oleh itu, cubalah mencari tempat letak kenderaan yang berlindung dan dilindungi dari cahaya matahari pada waktu siang. Sekiranya ada, cari tempat letak kenderaan di dalam bangunan supaya kereta anda tidak terkena cahaya matahari yang berlebihan.

4. Bersihkan kereta dengan kerap

Langkah seterusnya untuk mengurangkan pencemaran udara di dalam kereta adalah membersihkan komponen dalaman kereta dengan kerap menggunakan kain basah.

Ini penting kerana zarah debu dan bakteria dapat melekat di bahagian dalam kereta dan menyebabkan kualiti udara di dalam kereta semakin tercemar.

Anda juga dinasihatkan untuk melakukan penyelenggaraan penghawa dingin kereta dengan kerap sehingga dapat menapis habuk secara optimum, agar kualiti udara di dalam kereta sentiasa dijaga dengan baik.

5. Elakkan menggunakan penyegar udara

Penyegar udara sering digunakan untuk menjadikan udara di dalam kereta terasa lebih segar, bersih, dan harum. Sebenarnya, produk ini sebenarnya hanya menyamarkan bau dengan aroma tiruan dan tidak mengatasi sumber bau sebenarnya.

Sekiranya anda ingin membuat udara di dalam kereta lebih segar, cuba buka tingkap kereta ketika berada di kawasan yang bersih. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan penyegar udara semula jadi, seperti bunga atau daun pandan kering.

Beberapa cara di atas dapat mengurangkan pencemaran udara di dalam kereta dan menjadikan udara di dalamnya lebih segar dan bersih untuk bernafas. Oleh itu, risiko pelbagai masalah kesihatan akibat pencemaran udara di dalam kereta akan dapat dikurangkan.

Sekiranya terdapat aduan atau gejala akibat pendedahan pencemaran udara di dalam kereta, seperti sakit kepala, hidung berair, batuk, sesak nafas, atau gatal, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.