Kehidupan yang sihat

Seperti Ini Cara Mencerahkan Kulit Untuk Semua Umur

Mempunyai kulit yang cerah dan sihat adalah impian wanita, tanpa mengira usia. Sebenarnya, seiring bertambahnya usia, keanjalan dan kelembapan kulit akan berubah. Penting untuk menjaga kulit yang sihat dari usia dini agar kulit tetap sihat dan cerah walaupun usia terus berlaku.

Tidak perlu bingung tentang apa yang perlu dilakukan oleh perawatan kulit. Anda boleh bermula dari perkara mudah di rumah.

Penjagaan di rumah dapat dimulakan dengan membiasakan diri dengan mandi secara teratur dan membatasi penggunaan air panas ketika mandi atau mandi terlalu lama, sehingga kelembapan kulit terjaga. Maka elakkan menggunakan sabun yang dapat mengikis kandungan minyak pada kulit, iaitu sabun yang mengandungi perengsa, kerana akan menjadikan kulit kering.

Terlepas dari tabiat ini, ada rawatan kulit lain yang mungkin menjadikan kulit anda cerah dan sihat dari masa ke masa. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Krim pelembaphlm

  Bagi mereka yang mempunyai masalah kulit kering, disarankan untuk memilih pelembap untuk kulit kering yang mengandungi asid hyaluronik dan dimethicone. Kedua-dua ramuan ini mampu menjaga kulit agar sentiasa terhidrat dengan baik. Pelembap yang terbuat dari jeli petroleum juga baik untuk mencegah kulit kering, bahan-bahan ini mengandungi minyak yang dapat mengurangkan kehilangan air pada kulit, mengekalkan kelembapan kulit dan membantu proses penyembuhan kulit. Petroleum jelly juga boleh digunakan untuk merawat bibir yang pecah-pecah atau kaki kering. Jangan lupa sapukan krim pelembap pada kulit setiap hari, agar masalah kulit kering dapat diatasi. Penggunaan krim pelembap atau losyen selepas mandi juga baik untuk mengunci kelembapan kulit.

 • Sunblock

  Semasa memilih produk pelindung matahari, disarankan untuk memilih pelindung matahari yang mengandung sekurang-kurangnya SPF 24. Juga pastikan pelindung matahari yang digunakan dapat melindungi kulit dari paparan sinar ultraviolet A dan B.

 • Krim Pencerah

  Semasa memilih produk kecantikan yang dapat memutihkan kulit, penting untuk memperhatikan kandungan krim pencerah yang digunakan. Kerana, beberapa krim pencerah mungkin mengandungi merkuri yang berbahaya bagi kesihatan. Sekiranya anda cuba menggunakan krim atau losyen pemutih dan anda mengalami ruam merah, gatal-gatal, lebam, atau sakit pada kulit anda, hentikan penggunaan produk dengan segera. Sebilangan agen pemutihan boleh merengsakan kulit, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif. Anda boleh berjumpa doktor sebelum menggunakan produk krim pencerah.

 • Pengelupasan

  Untuk memilih produk pengelupasan, disarankan untuk memilih produk kecantikan yang mengandungi asid glikolik, asid alpha hidroksil (AHA) dan juga asid beta. Ketiga-tiga bahan ini mampu meningkatkan pertumbuhan semula kulit dan menjadikan kulit kelihatan lebih segar, bersih dan sihat.

  Produk pengelupasan bagus untuk mencerahkan kulit, tetapi bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif, anda perlu berhati-hati dalam memilih produk. Produk ini berisiko menjadikan kulit sensitif jengkel dan meradang. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda dinasihatkan berjumpa doktor untuk memilih produk dan rawatan yang tepat.

 • Vitamin

  Bukan hanya itu, bahan-bahan lain yang juga mempunyai manfaat untuk kesihatan kulit termasuk fitohormon, asid amino, vitamin B3, vitamin E, peptida dan retinol. Untuk mendapatkan faedahnya, disarankan untuk menggunakan produk kecantikan secara berkala dan berterusan mengikut kaedah penggunaan yang tertera pada produk atau mengikut nasihat doktor.

  Vitamin dan zat penting lain dapat diperoleh dari pengambilan makanan yang sihat dan berkhasiat, cubalah mengubah diet anda menjadi lebih sihat sehingga anda mendapat nutrisi yang baik untuk kulit dan badan anda.

 • Pengurusan tekanan

  Tekanan berlebihan tidak baik untuk kesihatan. Bukan sahaja buruk untuk kesihatan mental, tekanan yang berlebihan dan berpanjangan juga dapat mempengaruhi kesihatan kulit. Tekanan yang tidak diurus dengan baik akan menyebabkan hormon tekanan tinggi sehingga kulit menjadi rentan terhadap kerosakan dan kusam. Pengurusan tekanan adalah penting untuk jantung yang bahagia dan kulit yang sihat.

Selain pelbagai cara di atas, ada cara lain yang juga boleh dilakukan untuk mencerahkan kulit, iaitu dengan suntikan putih. Walau bagaimanapun, kaedah ini mempunyai risiko tersendiri.

Lakukan Rawatan Lebih Awal

Merawat kulit seawal mungkin harus dilakukan agar kulit kelihatan cerah dan sihat. Pada usia 20 tahun, kulit masih cukup kenyal sehingga tidak banyak masalah pada kulit.

Namun, ketika anda berusia 30-an, masalah kulit yang lain menjadi lebih pelbagai. Seperti penampilan garis-garis halus dan pigmentasi kulit kerana terdedah pada sinar matahari dan proses pertumbuhan semula kulit mulai berkurang, kulit mudah kering dan kelihatan bersisik. Inilah yang menjadikan kulit kelihatan lebih kusam daripada usia sebelumnya.

Kemudian, ketika anda memasuki usia 40-an dan 50-an, masalah kulit boleh dikaitkan dengan perubahan hormon. Pengeluaran kolagen yang berkurang juga mempengaruhi penampilan masalah kulit lain seperti kulit kering dan kedutan yang lebih kelihatan, jadi rangkaian rawatan kulit semakin diperlukan.

Selain merawat kulit dari luar, anda juga harus menyeimbangkannya dengan menerapkan gaya hidup sihat. Seperti biasa dengan makan makanan sihat seperti pelbagai jenis buah, sayur-sayuran, biji-bijian dan protein tanpa lemak. Selain itu, hentikan merokok dan tekanan, kerana kedua-dua perkara ini juga boleh mencetuskan masalah kulit seperti kulit kering, kusam, memudahkan penuaan kulit, dan bahkan perubahan warna kulit. Jaga kulit dengan tetap lembap, anda boleh mencuba menggunakan pelembap yang terbuat dari petroleum jelly atau bahan-bahan lain yang sesuai, atau mencuba produk kecantikan lain yang baik untuk kulit.