Keluarga

Adakah selamat melakukan seks oral semasa hamil

Seks oral sering dilakukan oleh pasangan yang sudah berkahwin sebagai foreplay untuk menjadikan hubungan seksual lebih panas dan menyeronokkan. Namun, adakah seks oral masih selamat dilakukan ketika hamil?

Seks oral adalah aktiviti seksual yang melibatkan mulut, bibir, atau lidah untuk merangsang alat kelamin pasangan. Dengan melakukan seks oral, dorongan seks wanita hamil, yang mungkin menurun, dapat meningkat. Kaedah ini juga boleh digunakan sebagai alternatif apabila wanita hamil tidak selesa melakukan hubungan seks ketika perut mulai membesar.

Wanita Hamil Boleh Melakukan Seks Oral

Wanita hamil boleh memberi atau menerima seks oral. Sebenarnya, seks oral lebih disarankan oleh doktor sekiranya wanita hamil mempunyai serviks yang lemah atau plasenta previa. Kaedah ini masih dapat memenuhi keperluan seksual suami isteri, tanpa menimbulkan tekanan pada serviks atau plasenta.

Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Sekiranya wanita hamil ingin melakukan seks oral, pastikan wanita hamil dan pasangannya tidak menghidap penyakit kelamin, seperti gonorea, sifilis, HIV, klamidia, dan herpes genital.

Risiko penularan penyakit ini akan meningkat pada pemberi seks oral kerana dialah yang terdedah kepada cairan genital. Risiko akan meningkat sekiranya terdapat luka atau sariawan di mulut.

Perkara lain yang perlu diperhatikan oleh pasangan ketika melakukan seks oral pada wanita hamil adalah untuk mengelakkan meniup udara ke dalam vagina kerana gelembung udara dari pukulan ini dapat menyumbat salah satu saluran darah wanita hamil.

Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai embolisme udara. Jangan memandang rendah kerana jika ia berlaku boleh membawa maut kepada kesihatan ibu hamil dan janin. Tetapi wanita hamil tidak perlu risau, kes ini sangat jarang berlaku, Macam mana boleh jadi.

Di samping itu, pastikan pasangan telah membersihkan mulutnya sebelum melakukan seks oral pada wanita hamil. Mulut adalah tempat yang penuh dengan bakteria, jadi seks oral dapat meningkatkan risiko jangkitan faraj atau saluran kencing.

Petua untuk Melakukan Seks Oral yang Selamat

Sekiranya wanita hamil dan pasangannya berada dalam keadaan sihat dan tidak menderita penyakit di atas, seks oral adalah selamat dan tidak akan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi di rahim wanita hamil. Macam mana boleh jadi.

Jangan percaya berita bahawa menelan sperma semasa seks oral semasa kehamilan boleh mencetuskan kontraksi dan persalinan. Sebenarnya, tidak ada kajian yang membuktikan kebenaran perkara ini.

sekarang, agar seks oral lebih selamat dilakukan, ada beberapa petua yang mesti dipertimbangkan sebelum melakukannya, iaitu:

  • Pastikan wanita hamil dan pasangannya melakukannya dalam keadaan prima. Elakkan melakukan seks oral jika anda demam atau batuk.
  • Bagi suami, gunakan kondom untuk mengurangkan risiko penularan penyakit.
  • Untuk wanita hamil, gunakan empangan pergigian sebagai penutup untuk alat kelamin wanita.
  • Bersihkan mulut dan alat kelamin sebelum dan selepas seks oral. Gunakan ubat kumur antiseptik jika perlu.

Jadi, wanita hamil tidak perlu risau lagi untuk melakukan seks oral dengan pasangan mereka, bukan? Sama ada seks oral atau seks dengan penembusan, kedua-duanya sama selamat walaupun wanita hamil mempunyai dua badan, selagi keadaan wanita hamil tidak bermasalah.

Pastikan juga wanita hamil melakukannya dengan berhati-hati. Sekiranya perlu, lakukan pemeriksaan sebelum kelahiran dan berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keadaan dan kesihatan wanita hamil selamat untuk melakukan hubungan seks.