Keluarga

Adakah selamat memakai bra underwire semasa hamil?

Apabila usia kehamilan meningkat, ukuran payudara juga meningkat. Tidak sedikit wanita hamil yang menggunakan coli ketika hamil, kerana dianggap lebih selesa untuk menyokong payudara. Namun, adakah bra underwire benar-benar selamat digunakan semasa kehamilan?

Semasa mengandung, ukuran payudara akan meningkat sekitar 5 cm dan menjadi lebih berat sekitar 140 gram. Perubahan pada payudara ini menjadikan wanita hamil harus lebih memperhatikan penggunaan bra agar tetap selesa dalam aktiviti semasa kehamilan.

Perubahan Bentuk Payudara dan Pakaian Bra Underwire

Payudara mula mengalami perubahan pada usia kehamilan 6 minggu, kemudian mula membesar dan terasa lebat pada trimester pertama kehamilan. Ini kerana sistem saluran susu mula berkembang, yang dicirikan oleh saluran darah yang lebih kelihatan di bawah kulit di sekitar payudara.

Semasa mengandung, sebilangan wanita hamil merasa lebih selesa tidak menggunakan coli, tetapi ada juga wanita yang merasa lebih selesa menggunakan bra kawat. Seiring dengan perubahan bentuk payudara, penggunaan bra kawat dapat membuat wanita hamil merasa kurang selesa.

Selain tidak selesa, penggunaan bra wayar juga boleh mengganggu perubahan semula jadi yang berlaku pada payudara. Kawat dapat menyekat aliran darah dan menyekat saluran susu yang sedang berkembang, yang dikhuatiri akan meningkatkan risiko terkena radang payudara atau mastitis.

Petua Memilih Bra Semasa Kehamilan

Sebelum membeli coli, wanita hamil harus melakukan pengukuran payudara terlebih dahulu agar ukuran coli yang dipilih dapat menyamai ukuran payudara. Berikut adalah cara mengukur payudara yang boleh dilakukan oleh ibu hamil:

Mengukur lilitan dada yang lebih rendah

Ambil ukuran pita atau ukuran pita dalam inci, kemudian bungkus ke seluruh badan sehingga melewati kawasan di bawah payudara. Sekiranya hasil pengukuran mendapat nombor ganjil, bulatkan ke nombor di atasnya. Contohnya, jika ukuran yang anda dapat ialah 33.6 inci, bulatkan ke 34 inci.

Ukur lilitan dada dan tentukan cawan payudara

Caranya, gunakan semula pita pengukur dan putar di sekeliling badan selari dengan puting. Selepas itu, tolak bilangan yang diperoleh wanita hamil dari nilai lilitan dada bawah yang telah diukur sebelumnya. Contohnya, ukuran lilitan dada adalah 36 inci dan lilitan dada bawah adalah 34 inci, kemudian 36 - 34 = 2.

sekarang, untuk menentukan cawan coli yang betul, berikut adalah panduan:

  • <1 Inci = cawan A A
  • 1 inci = cawan A
  • 2 inci = cawan B
  • 3 inci = cawan C
  • 4 inci = cawan D

Setelah mengetahui ukuran dada yang betul, berikut adalah beberapa petua untuk memilih coli yang betul semasa mengandung untuk wanita hamil:

1. Pilih coli yang mempunyai tali elastik dan kuat

Pilih coli dengan tali lebar, baik di sisi, sokongan payudara, dan lekuk. Tali bra elastik dan kuat juga diperlukan agar dapat menahan kejutan dan menyokong payudara, sehingga wanita hamil lebih selesa semasa melakukan aktiviti.

2. Pilih coli dengan ukuran cawan yang betul

Cari coli dengan saiz cawan pas dan sehelai kain yang merangkumi sebahagian besar kawasan payudara, terutamanya bahagian atas bust. Ini untuk membantu wanita hamil agar tetap selesa ketika payudara menjadi lebih sensitif. Beli ukuran yang sesuai dengan pertumbuhan payudara anda pada trimester awal kehamilan.

3. Sesuaikan ukuran semasa dipakai

Pilih coli yang mempunyai sekurang-kurangnya empat cangkuk di bahagian belakang, supaya wanita hamil lebih fleksibel untuk menyesuaikan ukuran coli dengan bentuk payudara dan tidak merasa terlalu ketat.

4. Pilih bahan coli yang betul

Semasa mengandung, suhu badan akan meningkat lebih cepat, jadi wanita hamil akan sering merasa panas dan berpeluh. Oleh itu, pilihlah coli yang diperbuat daripada kapas. Bahan ini dapat menyerap peluh dengan baik, sehingga dapat mengurangkan risiko panas atau kerengsaan kulit akibat peluh.

Semasa mengandung, wanita hamil juga boleh menggunakan coli khas untuk wanita hamil kerana akan merasa lebih selesa daripada coli biasa. Sekiranya wanita hamil merasa lebih selesa dan terbiasa memakai coli wayar dan ingin terus menggunakannya, pastikan wayar tidak menekan payudara. Elakkan juga memakai coli ketika tidur.

Perkara penting yang perlu dilakukan oleh wanita hamil adalah memeriksa keadaan kehamilan mereka secara berkala kepada pakar kandungan, terutamanya jika mereka merasa tidak selesa dengan perubahan bentuk badan mereka. Doktor boleh melakukan pemeriksaan untuk mengesan risiko komplikasi pada kehamilan.