Keluarga

Fakta Perkahwinan Yang Perlu Diketahui oleh Pengantin Lelaki

Perkahwinan tidak dapat dinafikan merupakan peristiwa keramat yang dapat mengubah kehidupan seseorang. Walau bagaimanapun, perkahwinan bukan hanya berakhir bahagia dalam kisah dongeng. Perkahwinan sering mengejutkan pengantin baru.

Walaupun anda sudah lama mengenali pasangan anda, setelah anda berkahwin, masih ada perkara baru yang akan anda ketahui. Lebih-lebih lagi, perkahwinan tidak secara automatik menyatukan dua fikiran menjadi satu.

Fakta Perkahwinan Yang Perlu Anda Ketahui

Berikut adalah beberapa perkara mengenai perkahwinan yang harus diketahui oleh setiap bakal pengantin:

 • Berurusan dengan keperibadian pasangan anda

  Sekiranya anda fikir pasangan anda akan berubah setelah berkahwin, fikirkan semula. Mengubah sikap dan watak orang dewasa boleh dikatakan hampir mustahil. Lebih mudah mengubah reaksi anda sendiri terhadapnya. Perkahwinan adalah komitmen untuk menerima hakikat pasangan seperti mereka.

 • Pertengkaran sering tidak dapat dielakkan

  Pertengkaran antara suami dan isteri tidak selalu buruk. Ini bermaksud bahawa mereka berdua masih saling mengambil berat. Ketidakpedulian adalah tanda bahawa perkahwinan itu berada dalam masalah.

  Ada nasihat yang mengatakan, jangan tidur dengan marah. Walau bagaimanapun, kadang-kadang tidak dapat dielakkan. Sekiranya bertengkar membuat anda letih, berehat sebentar untuk memikirkan kesilapan satu sama lain.

  Kenali perasaan anda dengan lebih mendalam, sama ada anda merasa marah, sakit hati atau yang lain. Mungkin masalah yang dihadapi benar-benar serius atau pergaduhan itu berlaku kerana anda berdua berasa sangat letih.

  Ingat, perkahwinan tidak akan menjamin bahawa anda bebas dari perasaan tidak menyenangkan. Contohnya, tekanan teruk di pejabat atau di tempat lain. Jadikan pergaduhan sebagai latihan komunikasi yang baik untuk membina hubungan, jadi anda dan pasangan akan menjalin hubungan yang lebih erat.

 • Banyak lagi perkara yang perlu dilakukan

  Selepas berkahwin, semuanya mesti dihadapi bersama. Semua perubahan emosi, masalah kerja, masalah kesihatan, komitmen terhadap keluarga, konflik, dan lain-lain akan timbul dari pihak anda dan pasangan anda.

  Kehidupan berkahwin kadang-kadang mengejutkan bagi pasangan baru, kerana mereka masih perlu menyesuaikan diri. Ketidakmampuan untuk berkompromi sering menjadikan hubungan suami isteri begitu renggang.

  Untuk menanganinya, suami dan isteri perlu berkongsi perasaan, tujuan, atau impian mereka. Segarkan ingatan bahawa perkahwinan bukan sekadar berkongsi tentang pekerjaan, anak-anak, atau pekerjaan di rumah.

 • Apabila seks tidak selalu menjadi perkara utama

  Seiring usia perkahwinan, aktiviti seksual tidak begitu ghairah dengan permulaan perkahwinan. Adalah normal bagi anda dan pasangan anda untuk menghabiskan beberapa malam tanpa melakukan hubungan seks.

  Tidak perlu terlalu banyak berfikir tentang berapa kerap melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, tetapi hanya fokus pada masa berkualiti bersama-sama dengan pasangan. Perwujudan cinta suami-isteri juga dapat dilakukan dalam bentuk lain yang tidak kurang menyenangkan, seperti memeluk atau mencium.

  Yang jelas adalah penting untuk berkomunikasi dengan pasangan anda agar kepuasan dan keinginan yang anda inginkan dari perkahwinan dapat dipenuhi. Oleh itu, keakraban antara anda dan pasangan juga akan menjadi lebih baik.

 • Memahami pengaruh keluarga

  Perkahwinan bukan hanya penyatuan antara dua individu, tetapi juga dua keluarga besar. Selepas berkahwin, menjaga hubungan dengan keluarga mertua dan keluarga pasangan sangat penting. Kadang-kadang ini tidak mudah. Hanya ada perkahwinan yang dihadapi dengan mertua yang menjengkelkan. Ini memerlukan pemahaman dan bantuan daripada rakan kongsi.

  Salah satu fakta mengenai pengaruh keluarga terhadap perkahwinan yang jarang disedari adalah cara pasangan meniru ibu bapa mereka dalam urusan rumah tangga. Contohnya, dari segi pembahagian tugas di rumah bagaimana menguruskan kewangan.

  Yang perlu diingat, ialah pasangan yang baik tidak menjadikan keluarga lain sebagai pembuat keputusan, dan masih menetapkan had yang munasabah bagi orang lain dalam membina rumah tangga.

Jangan menganggap perkahwinan sebagai titik akhir hubungan. Sebenarnya, perkahwinan adalah permulaan perjalanan yang panjang. Untuk itu, penting untuk mengenali diri anda dan pasangan anda dengan lebih mendalam. Jangan ragu untuk bertanya perkara yang benar-benar perlu ditanyakan, kemudian bekerjasama untuk mewujudkan perkahwinan yang bahagia.