Keluarga

Diari Kehamilan: Trimester Ketiga

selamat iya, Wanita hamil, kehamilan anda kini memasuki trimester ketiga (minggu ke-28.)-40)! Ini bermaksud, masa untuk bertemu dengan Si Kecil sudah ada semakin banyak tutup. Pada trimester akhir ini, mengandung terpaksa bersiap sedia untuk melahirkan anak.

Sebilangan wanita hamil mungkin merasa cemas, gementar, bahkan tidak gila ketika memasuki trimester kehamilan ketiga. Ini sebenarnya perasaan semula jadi. Walaupun begitu, wanita hamil tidak boleh larut dalam kegelisahan dan fokus untuk melakukan perkara-perkara berguna pada trimester ketiga atau bulan ke-7 hingga ke-9 kehamilan.

Perkara-Hapa yang perlu dilakukan oleh wanita hamil dalam Trimester Ketiga

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu difahami dan dilakukan oleh wanita hamil ketika memasuki trimester kehamilan ketiga, iaitu:

1. Pantau pergerakan janin

Memantau pergerakan janin sangat penting untuk mengesan kelainan pada janin. Pergerakan janin, seperti menendang, biasanya mulai kerap terjadi pada minggu ke-28 atau ke-29. sekarangSekiranya bayi anda, yang biasanya bergerak secara teratur, tiba-tiba tidak bergerak atau pergerakannya tidak seperti biasa, wanita hamil harus segera berjumpa doktor, kerana ini dapat menunjukkan bahawa bayi mempunyai masalah.

2. Bersedia untuk menyusu

Sekiranya wanita hamil merancang untuk menyusui anak mereka secara eksklusif, mulailah dengan mengetahui pelbagai maklumat mengenai susu ibu, bermula dari cara dan teknik penyusuan yang betul, faedah pemberian susu ibu kepada bayi, cara menyimpan susu ibu, perkara-perkara yang ibu menyusu mesti dilakukan agar susu ibu mereka berkualiti., hingga pantang larang semasa menyusu. Ini perlu dilakukan agar wanita hamil tidak keliru dan lebih bersemangat untuk menyusu. Menjelang waktu bersalin, wanita hamil juga boleh mula makan makanan untuk wanita hamil pada trimester ketiga.

3. Kemaskan bekalan untuk penghantarann

Walaupun masih jauh dari tarikh penghantaran yang diramalkan, tidak ada salahnya untuk menyiapkan dan mengemas semua peralatan yang diperlukan di hospital semasa melahirkan. Jadi, jika tiba-tiba wanita hamil melahirkan sebelum tarikh yang diramalkan, peralatan tersebut dapat segera dibawa.

4. Pelajari selok-belok kelahiran anak

Wanita hamil harus mengetahui selok-belok kelahiran anak, seperti tanda, proses, dan komplikasi yang mungkin berlaku. Pelajari teknik pernafasan yang betul dan cara menolak. Maklumat semacam ini biasanya dapat diperoleh oleh wanita hamil dari pakar obstetrik, atau semasa kelas kehamilan.

5. Mengatasi rasa takut melahirkan anak

Wanita hamil yang akan melahirkan mungkin mempunyai pelbagai kerisauan dan pemikiran buruk, seperti sakit ketika melahirkan, proses kelahiran yang sukar, atau keadaan si kecil selepas kelahiran.

Pemikiran sedemikian adalah semula jadi, Macam mana boleh jadi. Terutama jika ini adalah kehamilan pertama wanita hamil. Tetapi jangan biarkan pemikiran negatif ini menghantui dan memberi tekanan kepada wanita hamil.

Semasa trimester ketiga kehamilan, wanita hamil juga boleh melakukan acara Mandian bayiUntuk mengatasi ketakutan dan kegelisahan, wanita hamil harus berjumpa pakar sakit puan. Beritahu dan tanyakan semua perkara yang ditakuti dan dirisaukan oleh wanita hamil. Dengan cara itu, wanita hamil dapat merasa lebih tenang.

Bukan hanya itu, wanita hamil juga boleh meminta petua dari keluarga atau rakan-rakan yang telah melalui saat-saat tertekan ini. Tidak ada salahnya wanita hamil meminta sokongan dan doa agar persalinan berjalan lancar.