Keluarga

Bolehkah Anda Membawa Anak Anda Semasa Mengandung?

Adalah wajar bahawa kanak-kanak suka dibawa, terutamanya oleh ibu mereka. Selain merasa disayangi, anak-anak juga merasa selamat. Namun, bagaimana dengan ibu yang berusia dua tahun? Adakah selamat membawa anak semasa mengandung? Lihat penjelasannya di sini.

Salah satu faedah memegang anak adalah menenangkannya ketika dia takut, tidak selesa, atau rewel. Oleh itu, walaupun anda mengandung, sedar atau tidak, wanita hamil akan kerap membawa bayinya ketika dia menangis.

Inilah sebab mengapa wanita hamil dibenarkan membawa anak semasa mengandung

Tidak sedikit orang yang melarang wanita hamil membawa anak kerana mereka percaya bahawa ini boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan janin. Sebenarnya, membawa anak ketika hamil tidak mengapa, Macam mana boleh jadi.

Namun, pastikan wanita hamil sihat dan tidak mengalami gangguan, ya. Terdapat beberapa keadaan semasa kehamilan yang memerlukan wanita hamil untuk berehat dan tidak melakukan aktiviti berat, misalnya mempunyai sejarah kelahiran pramatang atau serviks pendek.

Membawa anak ibarat membawa beban yang berat. Dalam keadaan seperti di atas, wanita hamil tidak digalakkan membawa barang dengan berat lebih dari 10 kg kerana boleh menyebabkan otot perut ditarik dan menyebabkan kekejangan, melemahkan lantai pelvis, meningkatkan risiko jatuh, dan menyebabkan keguguran.

Ingatlah bahawa semasa kehamilan, badan mungkin menjadi lemah dan mudah letih kerana hormon kehamilan. Oleh itu, wanita hamil sangat tidak digalakkan memaksa diri untuk membawa anak kecil mereka, bukan?

sekarangOleh itu, agar anak tidak membahayakan kehamilan, terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan oleh ibu hamil, iaitu:

  • Dengarkan badan wanita hamil dan jangan memaksanya untuk membawa anak jika dia merasa letih. Hiburkan si kecil dengan cara lain selain memeluknya, misalnya dengan mengajaknya bermain, membacanya buku cerita, atau menyanyikan lagu kegemarannya.
  • Cuba jangan berada dalam posisi bongkok ketika membawa anak kecil anda. Bengkokkan sedikit lutut dan pastikan punggung anda lurus untuk mengelakkan terlalu banyak otot pelvis anda.
  • Gunakan model kasut kasut rata semasa keluar dari rumah, kerana model ini lebih selesa dan selamat digunakan sekiranya anak kecil anda meminta untuk dibawa.
  • Gunakan kereta sorong atau kereta sorong ketika dalam perjalanan, misalnya ketika pergi ke pusat membeli-belah, jika boleh sehingga ibu hamil tidak perlu membawa anak kecilnya.
  • Mintalah bantuan suami atau orang lain untuk membawa anak kecil anda, terutamanya jika perut wanita hamil semakin besar.

Mengasuh anak memang dapat meningkatkan ikatan emosi antara ibu dan anak. Namun, ketika hamil, tidak ada salahnya untuk lebih berhati-hati melindungi kehamilan dari pelbagai komplikasi yang mungkin berlaku.

Sekiranya wanita hamil mengalami aduan kesakitan atau pendarahan dari faraj setelah melahirkan anak, jangan panik terlebih dahulu. Ini tidak semestinya menunjukkan bahawa wanita hamil terancam, Macam mana boleh jadi. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat sekiranya perlu.