Kehidupan yang sihat

Manfaat peterseli untuk kesihatan yang anda tidak mahu ketinggalan

Tidak banyak yang mengetahui khasiat peterseli, sehingga seringkali ramuan ini hanya dianggap sebagai hiasan dan dijauhkan dari diet. Walaupun, Terdapat pelbagai faedah kesihatan paslim, antara lain menyokong kesihatan tulangdan mencegah pelbagai penyakit kronik.

Manfaat kesihatan pasli dapat diperoleh berkat kandungan gizi yang termasuk vitamin A, vitamin C, vitamin K, magnesium, zat besi, dan kalium. Selain itu, pasli juga mengandungi flavonoid dan karotenoid yang dapat melawan radikal bebas dalam tubuh.

Faedah Pasli Untuk Kesihatan

Terdapat pelbagai faedah kesihatan pasli, termasuk:

1. Mencegah pelbagai jenis penyakit kronik

Pengambilan peterseli dapat membantu mencegah pelbagai penyakit kerana mengandungi 3 antioksidan penting, yaitu vitamin C, flavonoid, dan karotenoid. Vitamin C berguna untuk meningkatkan daya tahan dan melindungi tubuh daripada radikal bebas yang menyebabkan penyakit kronik.

Begitu juga dengan flavonoid. Kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan zat ini dapat mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2, barah usus besar, dan penyakit jantung. Sementara itu, karotenoid dapat mengurangkan risiko terkena barah paru-paru.

2. Menyokong kesihatan tulang

Vitamin K yang terkandung dalam 2 sudu besar pasli mampu memenuhi keperluan harian vitamin K. Vitamin K adalah nutrien yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan tulang dan meningkatkan kepadatan tulang.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang mengandungi vitamin K secara berkala dapat mengurangkan risiko patah tulang sebanyak 22%. Selain vitamin K, nutrien dalam pasli yang juga baik untuk kesihatan tulang adalah kalsium, kalium, dan magnesium.

3. Menjaga kesihatan mata

Parsley mengandungi 3 karotenoid penting yang dapat membantu melindungi dan meningkatkan kesihatan mata. Ketiga-tiga karotenoid tersebut adalah lutein, beta karoten, dan zeaxanthin.

Lutein dan zeaxanthin dalam pasli berguna untuk mencegah degenerasi makula yang berlaku akibat penuaan. Sementara itu, beta karoten dalam pasli dapat diubah oleh tubuh menjadi vitamin A, yang merupakan vitamin yang penting untuk melindungi kornea dan konjunktiva sebagai lapisan mata terluar.

4. Meningkatkan kesihatan jantung

Manfaat lain dari pasli adalah bahawa ia meningkatkan kesihatan jantung. Manfaat ini dapat diperoleh kerana pasli mengandungi asid folik dan karotenoid cukup tinggi.

Dalam sebuah kajian terbukti bahawa diet yang kaya dengan karotenoid dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Ini kerana karotenoid mempunyai peranan penting dalam menurunkan tekanan darah, mengurangi keradangan, dan menurunkan kadar kolesterol jahat.

5. Mengurangkan melasma

Walaupun memerlukan penelitian lebih lanjut, sebuah penelitian menunjukkan bahawa air curam pasli yang disapukan pada wajah dapat membantu mengurangi bintik-bintik gelap di wajah akibat melasma. Namun, anda mesti berhati-hati dalam menggunakannya, kerana sebilangan orang boleh mengalami reaksi alergi kulit.

Bukan hanya mencantikkan dan meningkatkan rasa makanan, pasli juga sangat berkhasiat dan bermanfaat untuk kesihatan. Selain itu, pasli juga dapat meneutralkan bau yang disebabkan oleh makanan dengan rasa pedas. Oleh itu, mulai sekarang tidak ada salahnya menambahkan pasli lebih kerap ke dalam diet anda.

Namun, perlu diingat bahawa pasli tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan, terutama jika anda menghidap penyakit ginjal. Parsley mengandungi bahan kimia yang dikhuatiri akan menjadikan penyakit ini lebih teruk. Semasa pada wanita hamil, pengambilan peterseli harus dibatasi kerana dikhuatiri boleh menyebabkan keguguran.

Manfaat kesihatan pasli berbeza-beza, tetapi jangan mengabaikan kesan sampingannya, terutama jika anda menderita keadaan perubatan tertentu. Jadi, sebelum menggunakan pasli sebagai rawatan, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found