Kesihatan

Ketahui Cara Mengatasi Gangguan Libido Wanita

Salah satu gangguan libido yang boleh dialami oleh wanita adalah gangguan keinginan seksual hipoaaktif (HSDD). Keadaan ini adalah disfungsi seksual pada wanita yang dicirikan oleh penurunan keinginan untuk melakukan aktiviti seksual. Gangguan libido ini boleh mengganggu hubungan harmoni dengan pasangan anda, jadi anda perlu tahu bagaimana menanganinya.

Penurunan libido (keinginan seksual) pada wanita adalah masalah yang sering berlaku, terutama dalam beberapa fasa kehidupan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti masalah dengan pasangan, keletihan, kehamilan, menopaus, tekanan, kemurungan, atau penyakit tertentu.

Petua Mengatasi Gangguan Libido Wanita

Setiap wanita mempunyai libido yang berbeza dan boleh berubah. Namun, jika libido anda menurun dan keluhan ini berlanjutan, mengganggu hubungan anda dengan pasangan anda, dan membuat anda tertekan, ini adalah tanda anda mungkin mengalami gangguan libido.

Sekiranya anda mengalami penurunan libido, berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk memulihkan keinginan seksual:

1. Berkomunikasi dengan pasangan anda

Sekiranya anda merasakan hasrat seks anda semakin berkurangan, berbincanglah dengan pasangan anda secara terbuka dan jujur, kemudian jalankan penyelesaian bersama. Bincangkan perkara yang anda suka dan tidak suka semasa melakukan hubungan seks. Ini akan mewujudkan ikatan emosi yang lebih kuat dan dapat mengembalikan keinginan seksual anda.

2. Jadualkan masa seks

Walaupun mereka mempunyai jadual yang sibuk, cubalah bercinta secara berkala. Bersetuju pada masa untuk bercinta dan menjadualkannya pada kalendar, supaya anda dan pasangan dapat menjadikannya keutamaan.

3. Variasikan kaedah bercinta

Anda dan pasangan anda boleh mencuba gaya dan kedudukan jantina yang berbeza daripada biasa. Anda juga boleh meminta pasangan anda melakukannya foreplay lebih lama. Tidak ada salahnya merealisasikan khayalan seksual anda kepada pasangan anda. Sebagai tambahan, alat bantu seks (mainan seks) juga boleh menghidupkan kembali keinginan seksual anda.

4. Mengamalkan gaya hidup sihat

Salah satu cara mudah yang dapat dilakukan untuk meningkatkan gairah seksual adalah dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti makan buah-buahan dan sayur-sayuran, bersenam secara teratur, tidak merokok, dan tidak minum alkohol. Selain meningkatkan hasrat seksual, menerapkan gaya hidup sihat juga dapat menjaga kesihatan anda.

5. Periksa dengan doktor

Sekiranya keinginan seksual anda tidak meningkat walaupun anda telah menggunakan kaedah di atas, mungkin ada faktor perubatan yang mendasari. Untuk mengetahui penyebabnya, anda disarankan berjumpa doktor.

Doktor akan membuat soal jawab dan pemeriksaan menyeluruh. Sekiranya anda mengambil ubat-ubatan tertentu, doktor anda akan mengkaji semula ubat-ubatan yang anda ambil. Beberapa jenis ubat, seperti ubat penurun tekanan darah, antidepresan, dan pil kawalan kelahiran, boleh mempengaruhi hormon, menyebabkan penurunan keinginan seksual.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, faktor lain yang boleh mempengaruhi gairah seksual adalah fasa sebelum menopaus (perimenopause) atau selepas menopaus. Pada fasa ini, tahap estrogen akan menurun. Pengurangan tahap hormon ini akan menjadikan vagina lebih kering dan menyebabkan kesakitan semasa melakukan hubungan seksual.

Biasanya pilihan rawatan untuk keadaan ini adalah terapi hormon atau penyediaan pelincir berasaskan air yang dapat mengurangkan kesakitan semasa hubungan seksual.

Oleh itu, jika anda merasakan penurunan keinginan seksual, seperti tidak berminat dengan aktiviti seksual (termasuk melancap), tidak mempunyai fantasi seksual, atau tidak mendapat keseronokan dari aktiviti ini, anda boleh mencuba beberapa petua di atas dan berjumpa doktor untuk rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found