Kesihatan

Pembedahan Masih merupakan Ubat Katarak yang Paling Berkesan

Setakat ini, tidak ada ubat yang terbukti untuk merawat katarak. Satu-satunya rawatan katarak yang paling selamat dan biasa adalah pembedahan.

Katarak adalah penyakit mata yang dicirikan oleh lensa mata yang keruh, sehingga mengganggu penglihatan penderita. Biasanya penghidapnya akan mengadu penglihatan berkabut, silau mudah ketika melihat cahaya, dan kesukaran membezakan warna.

Bilakah Masa yang tepat untuk menjalani pembedahan katarak?

Apabila anda didiagnosis dengan katarak, sama ada disebabkan oleh penuaan atau kecederaan (katarak traumatik), doktor anda mungkin akan memberi anda pilihan sama ada untuk merawat katarak melalui pembedahan atau tidak.

Pada awal proses, katarak biasanya tidak terlalu banyak mengganggu penglihatan, jadi pada tahap awal jika anda masih cukup selesa dengan penglihatan, anda mungkin tidak perlu menjalani pembedahan katarak.

Namun, jika katarak menyukarkan anda melihatnya sehingga mengganggu aktiviti harian, maka pembedahan perlu dilakukan untuk memulihkan penglihatan anda.

Terdapat sekurang-kurangnya dua teknik pembedahan katarak, iaitu:

  • Pembedahan katarak dengan sayatan kecil

    Kaedah ini dilakukan dengan membuat sayatan kecil atau sayatan di bahagian luar kornea dan diikuti dengan memasukkan alat untuk melembutkan dan memecahkan lensa keruh dan kemudian mengeluarkannya.

  • Pembedahan katarak ekstrapsapsular

    Kaedah ini dilakukan dengan membuat sayatan atau sayatan yang lebih besar sehingga lensa keruh dapat dilepaskan tanpa harus dipatahkan terlebih dahulu.

Setelah memilih teknik pembedahan katarak yang ingin anda jalani, anda akan diberi kelonggaran untuk menentukan jadual operasi. Sejumlah persediaan akan dibuat sebelum pembedahan, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti diabetes.

Pembedahan sebagai Ubat Katarak yang Selamat dan Berkesan

Matlamat pembedahan katarak adalah untuk membuang lensa mata yang keruh dan menggantinya dengan lensa buatan.kanta buatan), untuk mengembalikan penglihatan ke keadaan normal. Pilihan jenis lensa tiruan untuk digunakan bergantung pada hasil pemeriksaan doktor, dan juga pertimbangan keadaan anda.

Walau bagaimanapun, sekiranya pemasangan lensa tiruan tidak mungkin dilakukan. Penggunaan cermin mata khas atau kanta lekap diperlukan untuk membantu penglihatan.

Proses menjalankan pembedahan katarak biasanya cepat, jadi tidak memerlukan rawatan di hospital. Proses pemulihan akan berlaku secara perlahan dalam jangka masa dua bulan.

Sekiranya kedua-dua mata anda mempunyai katarak, pembedahan tidak dapat dilakukan sekaligus. Operasi kedua hanya dapat dilakukan jika mata yang dioperasikan sembuh sepenuhnya.

Walaupun kelihatan membimbangkan, anda tidak perlu risau tentang pembedahan katarak. Jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai keraguan atau pertanyaan mengenai pembedahan katarak dan katarak.