Kesihatan

Sering Menatap Skrin Gadget, Adakah Anda Perlu Menggunakan Kaca Coklat Cahaya Biru?

Peningkatan penggunaan alat, baik untuk pekerjaan atau hiburan, telah menyebabkan banyak orang terdedah kepada cahaya biru yang dihasilkan oleh layar alat. Ini membuatkan banyak orang berfikir tentang menggunakan cermin mata penyekat cahaya biru.

Pendedahan cahaya biru gelombang pendek dengan panjang gelombang antara 415-455 nanometer boleh menyebabkan mata kering, kerosakan pada retina, meningkatkan risiko katarak, dan dapat mengubah peraturan hormon tubuh yang mempengaruhi kualiti tidur.

Kelebihan dan Kekurangan Menggunakan Kaca Coklat Cahaya Biru

Cermin mata penyekat cahaya biru dilengkapi dengan lensa khas yang mempunyai sejumlah manfaat, termasuk meningkatkan kualiti tidur, mengurangkan gejala keletihan mata, dan mencegah penyakit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya biru.

Walaupun mempunyai sejumlah faedah, terdapat banyak kajian yang menilai bahawa kaca mata penyekat cahaya biru tidak sepenuhnya diperlukan. Ini disebabkan oleh beberapa sebab, iaitu:

  • Cahaya biru dari skrin alat tidak akan menyebabkan penyakit mata kerana jumlah pendedahan cahaya biru yang dihasilkan oleh alat masih cukup berpatutan. Cahaya biru boleh menyebabkan penyakit sekiranya pendedahan berlebihan.
  • Keluhan mata yang letih bukan disebabkan oleh cahaya biru, tetapi kebiasaan seseorang menggunakan alat. Tabiat buruk dalam melihat skrin gadget menyebabkan mata cepat letih.
  • Kualiti tidur dapat ditingkatkan dengan cara sederhana, seperti tidak menatap layar untuk waktu yang lama sebelum tidur atau mengatur alat ke mod malam.

Menurut penyelidikan, cermin mata dengan lensa khas yang dapat menyekat cahaya biru harus digunakan jika sering terkena cahaya biru.

Melaksanakan Tabiat Baik

Walaupun terdapat perbezaan pendapat dalam penelitian mengenai penggunaan kacamata penyekat sinar-biru khusus, penggunaan kacamata ini harus seimbang dengan menerapkan tabiat baik untuk menjaga kesehatan mata. Tabiat baik ini merangkumi:

  • Kurangkan kebiasaan melihat skrin alat sebelum tidur
  • Tetapkan jarak antara muka dan layar alat sekurang-kurangnya 60 cm (di sepanjang lengan)
  • Terapkan peraturan 20-20-20, iaitu setiap 20 minit melihat objek yang berjarak 20 kaki (6 meter) selama 20 saat
  • Sesuaikan kecerahan layar alat dengan betul, yaitu, tidak lebih terang atau lebih gelap daripada lingkungan sekitarnya
  • Tingkatkan pengambilan makanan yang mengandungi antioksidan
  • Kurangkan pendedahan cahaya pada waktu malam
  • Bersenam secara berkala

Dengan mengamalkan tabiat yang baik, anda masih dapat menjaga kesihatan mata dengan atau tanpa kacamata penyekat cahaya biru, kacamata anti radiasi, gelas ion nano, atau kacamata terapeutik lain. Sekiranya anda masih ragu-ragu, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi.

Ditulis oleh:

dr. Dian Hadiany Rahim, SpM

(Pakar Mata)