Keluarga

Inilah Kesan Pemakanan Buruk Semasa Kehamilan

Kekurangan zat makanan semasa kehamilan boleh berlaku. Keadaan ini mesti dicegah. Sebabnya, selain mengganggu kesihatan wanita hamil, pemakanan yang buruk semasa hamil juga berisiko membahayakan kesihatan dan perkembangan janin.

Wanita hamil, kelalaian dalam memperhatikan keperluan pemakanan boleh menyebabkan kekurangan zat makanan semasa kehamilan, kamu tahu. Oleh itu, pengambilan nutrien semasa mengandung adalah penting untuk diperhatikan. Ini adalah salah satu langkah utama untuk memastikan wanita hamil dan janin mereka kekal sihat.

Bukan hanya disebabkan oleh diet yang tidak sihat, masalah kekurangan zat makanan semasa kehamilan juga dapat disebabkan oleh faktor-faktor lain, seperti hiperemesis gravidarum, gangguan makan, dan gangguan penyerapan nutrien pada wanita hamil.

Pelbagai Kesan Malnutrisi semasa Kehamilan

Malnutrisi adalah keadaan ketika tubuh kekurangan kalori dan pelbagai nutrien penting, seperti protein, karbohidrat, lemak, mineral, dan vitamin. Kekurangan pengambilan nutrien ini berisiko tinggi menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa kesan kekurangan zat makanan semasa mengandung yang perlu diketahui oleh ibu hamil:

1. Bibir sumbing pada bayi

Kekurangan pengambilan vitamin B semasa kehamilan, terutama vitamin B2 (riboflavin) dan folat (vitamin B9), boleh mencetuskan masalah dalam pembentukan tisu bibir dan bahagian atas rongga mulut bayi.

Ini mengakibatkan bayi dilahirkan dengan bibir sumbing atau dengan bibir dan lelangit yang tidak ditutup sepenuhnya.

2. Kecacatan tiub saraf pada janin

Folate adalah salah satu jenis vitamin yang diperlukan oleh wanita semasa mengandung. Tanpa pengambilan folat yang mencukupi, janin berisiko mengalami kecacatan tiub saraf, seperti: anencephaly dan spina bifida.

Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk memenuhi pengambilan folat sebanyak 600 mikrogram sehari. Wanita hamil boleh mendapatkan vitamin ini dengan memakan makanan yang mengandungi folat dan makanan tambahan kehamilan.

3. Penyakit jantung kongenital pada bayi

Pemakanan yang buruk semasa mengandung juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung kongenital pada janin. Penyakit ini biasanya terjadi ketika wanita hamil kekurangan protein, vitamin, dan mineral, termasuk zat besi.

Selain kekurangan zat makanan, penyakit jantung kongenital pada janin juga dapat terjadi disebabkan oleh faktor lain, seperti keturunan atau genetik, usia pada kehamilan, dan gaya hidup yang tidak sihat, termasuk merokok atau minum minuman beralkohol.

4. Gastroskisis pada bayi

Wanita hamil yang kekurangan zat makanan, terutamanya jika disertai dengan tabiat merokok dan terlalu kerap minum minuman beralkohol, juga berisiko tinggi melahirkan bayi dengan keadaan ini gastroisis.

Ini adalah gangguan kongenital yang menyebabkan celah atau lubang terbentuk di dinding perut bayi, sehingga organ di dalamnya, seperti perut dan usus, dapat keluar dari lubang.

5. Berat lahir rendah

Kekurangan zat makanan semasa mengandung juga boleh menyebabkan ibu melahirkan bayi dengan berat lahir rendah. Malah, risiko melahirkan sebelum waktunya juga akan meningkat.

6. Hipotiroidisme kongenital

Iodin adalah salah satu mineral penting yang diperlukan oleh semua orang, termasuk wanita hamil. Kekurangan pengambilan yodium semasa kehamilan boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan penyakit tiroid yang disebut hipotiroidisme kongenital.

Penyakit ini boleh menyebabkan janin mengalami gangguan perkembangan selepas kelahiran dan pelbagai masalah kesihatan lain, seperti kecacatan jantung kongenital, anemia, dan hipotermia.

7. Keguguran

Keguguran juga merupakan salah satu masalah berisiko tinggi yang berlaku pada wanita hamil dengan keadaan pemakanan yang buruk. Bukan hanya itu, pemakanan yang buruk yang dialami oleh wanita hamil juga boleh menyebabkan kematian janin di rahim.

Ini biasanya dikaitkan dengan kekurangan protein, karbohidrat, lemak sihat seperti omega-3, dan pelbagai vitamin dan mineral, seperti asam folat dan zat besi.

Selain itu, kekurangan zat makanan juga boleh memberi kesan kepada kesihatan tubuh wanita hamil. Ibu yang kekurangan zat makanan berisiko tinggi mengalami anemia, pendarahan selepas bersalin, kemurungan, dan pelbagai komplikasi kehamilan.

Untuk mengelakkan pelbagai kesan kekurangan zat makanan semasa mengandung, penting bagi wanita hamil untuk mendapatkan pengambilan nutrien yang mencukupi. Ini dapat dilakukan dengan memilih makanan seimbang yang seimbang dan mengambil makanan tambahan atau vitamin pranatal mengikut cadangan doktor.

Itulah pelbagai maklumat penting yang perlu diketahui oleh ibu hamil mengenai kesan kekurangan zat makanan semasa mengandung. Sekiranya selama ini wanita hamil tidak terbiasa makan makanan berkhasiat, mulai sekarang cubalah membiasakan diri dengan makan makanan yang lebih sihat, okey?

Wanita hamil juga perlu memeriksa keadaan rahim kepada doktor atau bidan secara berkala. Semasa berunding, wanita hamil boleh meminta nasihat mengenai jenis makanan berkhasiat dan makanan tambahan kehamilan yang perlu dimakan.