Kehidupan yang sihat

6 Cara Mencegah Bibir Kering

Bibir kering bukan sahaja masalah untuk penampilan, tetapi juga untuk keselesaan dan kesihatan anda. Oleh itu, anda mesti memperhatikan kesihatan bibir agar keluhan bibir kering dapat dielakkan. Ingin tahu bagaimana? Ayuh, lihat maklumat berikut.

Tidak seperti bahagian badan yang lain, kulit di bibir tidak mempunyai banyak kelenjar minyak, menjadikannya kering dan retak dengan lebih mudah. Masalah ini boleh menjadikan bibir menjadi jengkel atau berubah warna menjadi hitam. Walau bagaimanapun, masalah ini sebenarnya dapat dielakkan dengan mudah, dengan syarat anda mengambil langkah berjaga-jaga yang betul.

Cara Mencegah Bibir Kering

Agar masalah bibir kering tidak datang, berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan bibir kering yang boleh anda gunakan:

1. Pemburuan balsem bibir

Balsem bibir dapat membantu mengekalkan kelembapan bibir, jadi bibir tidak mudah kering. Sebaiknya anda memohon balsem bibir sebelum menggunakan gincu, sebelum keluar, sebelum tidur, atau setiap kali bibir terasa kering.

Pilihan balsem bibir terdapat pelbagai di pasaran, tetapi anda harus menjauhinya balsem bibir mengandungi perasa, minyak wangi, mentol, atau asid salisilik jika anda mempunyai bibir sensitif atau pecah-pecah. Pilih balsem bibir yang mengandungi Jeli petroleum, ceramide, mentega shea, atau minyak biji jarak.

2. Gunakan pelindung matahari bibir

Selain dapat melembapkan, pastikan juga balsem bibir Yang digunakan mengandungi pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30, sehingga bibir terlindung dari paparan sinar matahari. Ini penting untuk diperhatikan kerana pendedahan cahaya matahari langsung juga dapat menjadikan bibir cepat kering.

3. Minum air secukupnya

Untuk mengelakkan bibir kering dan pecah-pecah, anda mesti minum air secukupnya. Oleh itu, biasakanlah untuk mengonsumsi sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari, agar badan terhidrasi dengan baik dan kelembapan bibir terjaga.

Cara mengukur sama ada badan anda terhidrat dengan betul atau tidak adalah dengan melihat warna air kencing anda. Sekiranya warnanya kelihatan kuning muda atau hampir jernih, ini bermakna keperluan cecair badan anda telah terpenuhi dengan baik.

4. Hentikan tabiat menjilat bibir

Kebiasaan menjilat bibir tidak menjadikan bibir lembap, malah menjadikannya kering. Sebabnya ialah air liur yang digunakan untuk membasahi bibir menguap lebih cepat, menjadikan bibir lebih kering.

5. Menggunakan pelembap

Menjaga udara lembap di dalam bilik dengan pelembap dapat membantu menjaga kelembapan kulit, terutama jika anda mempunyai kebiasaan berdengkur ketika tidur. Ini kerana pernafasan melalui mulut anda juga dapat menjadikan bibir anda lebih cepat kering.

6. Elakkan bahan yang mencetuskan kerengsaan dan alergi

Sama juga ketika memilih pelembap bibir, Anda juga harus berhati-hati ketika membeli kosmetik bibir. Elakkan bahan-bahan dalam kosmetik bibir yang boleh menyebabkan alergi atau kerengsaan, seperti parabens, pewangi, kapur barus, dan mentol.

Begitu juga dengan makanan yang sangat pedas atau mengandungi banyak garam, elakkan makanan ini kerana boleh merengsakan permukaan bibir atau menghilangkan kelembapan semula jadi bibir.

Cara mencegah bibir kering di atas boleh menjadikan bibir anda kelihatan lebih lembap dan sihat. Walau bagaimanapun, bibir kering sebenarnya adalah keadaan biasa jika hanya berlaku sekali-sekala. Selain itu, jika ada ahli keluarga, seperti anak kecil anda yang mempunyai bibir kering, anda boleh menggunakan beberapa kaedah di atas.

Anda tidak perlu terlalu risau jika bibir anda terasa sangat kering. Ini mungkin disebabkan oleh cuaca dingin dan kering dan kondisi udara, juga disebabkan oleh pengaruh obat-obatan tertentu, seperti isotretinoin yang biasanya digunakan untuk mengobati jerawat.

Sekiranya bibir anda kering dan pecah-pecah, jangan tergoda untuk mengelupasnya. Kebiasaan ini akan membuat keluhan bibir kering menjadi semakin teruk dan proses penyembuhan akan memakan masa lebih lama.

Sekiranya aduan bibir kering kerap berlaku dan tidak berfungsi dengan mencegah bibir kering yang telah disyorkan di atas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.