Kesihatan

Virus Corona Boleh Dihantar Melalui Barangan Import China. Mitos atau Fakta?

Berbagai spekulasi muncul di tengah-tengah wabah virus Corona. Salah satunya ialah virus ini dapat ditularkan melalui barangan Cina yang diimport. Adakah betul? Jangan panik, lihat fakta di sini!

Jangkitan virus Corona atau COVID-19 adalah jangkitan virus yang menyerang saluran pernafasan. Penyakit yang meragut ribuan nyawa pertama kali dikesan di bandar Wuhan, China.

Virus korona dapat menular di antara manusia melalui percikan air liur dari penghidap COVID-19 ketika bersin atau batuk. Selain itu, virus Corona juga dapat memasuki tubuh seseorang jika orang itu menyentuh barang yang telah tercemar dengan virus ini dan kemudian makan dengan tangannya, menyentuh hidung dan mulutnya, atau menggosok matanya tanpa mencuci tangannya terlebih dahulu.

Bolehkah Virus Corona Dihantar Melalui Import Cina?

Barang-barang yang diimport dari China telah lama popular di kalangan masyarakat Indonesia. Sebabnya adalah kerana barang-barang ini biasanya berkualiti dengan harga yang cukup rendah. Di samping itu, kos penghantaran barang dari China sangat berpatutan.

Namun, sejak virus Corona menghantui masyarakat Indonesia, banyak orang menjadi ragu-ragu untuk membeli barang dari negara Tirai Buluh. Mereka khawatir peralatan elektronik, pakaian, mainan, atau barang lain yang diimport dari China akan membawa virus Corona ke Indonesia. Namun, pada hakikatnya ini tidak berlaku, kamu tahu.

Virus Corona memang boleh bertahan di permukaan objek selama beberapa jam atau hari, bergantung pada jenis permukaan, suhu, dan kelembapan objek. Tidak mungkin virus itu dapat bertahan di permukaan barang yang telah melalui pelbagai keadaan semasa penghantaran dari China.

Selain itu, hingga kini belum ada laporan mengenai kasus COVID-19, yang disebarkan dari barang-barang China yang diimport. Jadi, anda tidak perlu risau lagi jika anda ingin membeli barang dari China atau negara lain yang telah dijangkiti virus Corona.

Untuk memastikan item yang anda beli bebas daripada virus, anda boleh membersihkannya dengan larutan antiseptik atau alkohol terlebih dahulu. Semasa membersihkannya, jangan lupa menggunakan sarung tangan, okey? Di samping itu, seboleh-bolehnya bersihkan barang di ruangan terbuka.

Basuh tangan anda dengan segera dengan air dan sabun yang mengalir setelah menyentuh barang yang belum dibersihkan. Anda juga boleh menyembur pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60% sehingga tangan anda bersih dan bebas dari virus.

Di tengah wabak virus Corona ini, kita benar-benar perlu meningkatkan kewaspadaan. Salah satunya dengan menggali maklumat yang berkaitan dengan virus ini. Namun, apabila anda menerima maklumat yang menakutkan, jangan panik dan ambil bahagian dalam menyebarkan maklumat yang tidak semestinya benar. Terus bersikap kritis dan bijak dalam menyusun maklumat, okey?

Cari maklumat dari sumber yang dipercayai dan teruskan langkah pencegahan asas terhadap virus Corona, iaitu mencuci tangan dengan betul, memakai topeng ketika anda sakit, dan menjaga ketahanan badan.

Sekiranya anda ingin memastikan maklumat itu betul, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor secara langsung atau melalui e-mel berbual dalam aplikasi Alodokter. Melalui aplikasi ini, anda juga boleh berjumpa doktor sekiranya anda merasakan gejala tertentu, dan juga membuat temu janji dengan doktor di hospital.