Kesihatan

Senaman Selamat Untuk Pesakit Asma

Jangan gunakan asma sebagai alasan untuk tidak bersenam. Terdapat pelbagai sukan tetap selamat penghidap asma, tetapi anda harus tahu bagaimana mengatasinya.

Asma adalah keadaan jangka panjang di mana penghidapnya boleh mengalami sesak nafas, sakit dada, berdehit, dan batuk pada bila-bila masa. Asma disebabkan oleh pembengkakan dinding saluran udara (bronkus) yang membawa udara masuk dan keluar dari paru-paru.

Pencetus boleh terdiri dari pelbagai jenis, mulai dari debu, bulu binatang, asap rokok, bahan kimia seperti minyak wangi, debunga bunga, jangkitan, hingga latihan atau aktiviti fizikal yang terlalu berat. Dengan kata lain, paru-paru penghidap asma lebih sensitif terhadap banyak perkara ini.

Asma dan Senaman

Mengapa senaman boleh mencetuskan serangan asma? Semasa bernafas secara normal, udara yang masuk dihangatkan dan dilembabkan oleh saluran hidung. Tetapi ketika bersenam, orang cenderung bernafas melalui mulut. Udara sejuk dan kering yang disedut juga tidak dihangatkan. sekarang, otot di sekitar saluran udara menjadi sensitif terhadap perubahan suhu dan kelembapan. Akibatnya, otot di saluran udara menguncup dan saluran udara menyempit.

Walaupun anda menghidap asma, tidak digalakkan untuk meninggalkan sukan sama sekali. Menurut penyelidikan, senaman sebenarnya memberi kesan positif bagi penghidap asma. Tidak ada kesan negatif, seperti peningkatan gejala asma atau kekerapan serangan asma, bagi mereka yang melakukan jenis latihan tertentu. Dengan bersenam, gejala asma berkurang, kualiti hidup asma juga meningkat.

Serangan asma semasa bersenam berlaku ketika aktiviti fizikal terlalu berat atau asma tidak terkawal. Risiko kejadian ini cenderung lebih rendah jika penghidapnya bersedia dari segi fizikal dan mental, dan menggunakan ubat asma yang sesuai.

Sukan Apa Yang Sesuai?

Sekiranya anda menghidap asma, disarankan untuk memilih jenis senaman yang tidak terlalu berat, jangka masa yang tidak terlalu lama, dan latihan yang tidak terlalu kuat, misalnya:

 • Jalan

  Satu kajian menunjukkan bahawa berjalan tiga kali seminggu selama 12 minggu dapat mengawal asma dan meningkatkan kecergasan fizikal tanpa mencetuskan gejala asma. Cubalah berjalan kaki selama 30 minit diikuti dengan pemanasan dan penyejukan selama lima minit.

 • Yoga

  Satu kajian mendapati bahawa melakukan yoga Hatha 2.5 jam seminggu selama 10 minggu dapat membantu meningkatkan kualiti hidup dan mengurangkan risiko berulang gejala pada orang yang menderita asma.

 • Basikal

  Berbasikal santai tidak akan mencetuskan asma. Ini kisah yang berbeza jika anda menunggang basikal dengan kelajuan 30 km / jam atau berbasikal di pergunungan.

 • Berenang

  Latihan ini membina otot yang digunakan untuk bernafas dan membolehkan paru-paru mendapat banyak udara hangat dan lembap. Namun, tidak digalakkan berenang terlalu lama atau terlalu kerap kerana klorin di dalam kolam renang dianggap mencetuskan serangan asma.

 • Bersukan menggunakan raket

  Jenis senaman ini membolehkan anda berehat dengan kerap. Anda boleh mengawal rentak permainan serta berehat dan minum air pada bila-bila masa. Keamatan latihan juga dapat dikurangkan jika anda bermain secara berpasangan. Jenis sukan dengan raket yang baik untuk asma seperti tenis, skuasy, badminton, dan besbol.

 • Lari

  Berlari jarak dekat tidak akan mencetuskan serangan, tetapi jangan mencuba lari maraton jika anda tidak mahu sesak nafas. Jarak maksimum untuk lari yang disarankan untuk penderita asma adalah sekitar 1.5 km dengan jangka masa maksimum 10 minit.

 • Vminyak

  Sukan ini tidak memerlukan berlari terlalu banyak dan ada pemain lain yang membantu permainan. Sebenarnya, pergerakan memukul bola dalam bola tampar tidak melibatkan pergerakan yang terlalu banyak.

Sebilangan sukan memang ada yang cenderung mencetuskan gejala asma, seperti bola sepak, bola keranjang, atau lari jarak jauh. Sebaiknya elakkan sukan ini. Sekiranya anda mengalami simptom asma semasa bersenam, hentikan senaman dengan segera dan gunakannya penyedut untuk melegakan serangan asma. Pastikan anda mengikuti arahan rawatan yang disyorkan oleh doktor anda kepada anda.

Kualiti hidup penghidap asma secara amnya dapat meningkat jika mereka kerap bersenam, minum ubat seperti yang ditentukan, dan memantau gejala dan fungsi paru-paru secara berkala kepada doktor. Jangan berhenti melakukan aktiviti fizikal yang selamat hanya kerana anda menghidap asma. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan jenis senaman mana yang sesuai untuk anda dan keadaan yang ada.