Keluarga

Inilah kesannya sekiranya anak kurang tidur

Tidur mempunyai banyak faedah untuk anak-anak. Namun, sebenarnya tidak sedikit anak yang kurang tidur berjam-jam dan tidak mendapat tidur yang berkualiti. Apa sahaja neraka Apa yang berlaku sekiranya anak anda tidak cukup tidur? Ayuh, lihat di sini, tunas.

Terdapat pelbagai penyebab kanak-kanak tidak mendapat tidur yang cukup pada waktu malam, mulai dari merasa cemas atau takut tidur sendiri, tidur siang terlalu lama, menunda tidur kerana seronok bermain, atau gangguan tidur seperti mimpi buruk dan tidur malam.

Kepentingan Tidur untuk Kanak-kanak

Selain merehatkan badan, tidur mempunyai manfaat yang luar biasa bagi anak-anak, iaitu untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan, meningkatkan mood, mendidik otak, mengawal berat badan, dan meningkatkan daya tahan.

Setiap kanak-kanak memerlukan waktu tidur yang berbeza, bergantung pada usia mereka. Inilah bahagiannya:

  • Umur 1-2 tahun adalah 10-13 jam sehari
  • Umur 6−12 tahun adalah 9−12 jam sehari
  • 13−18 tahun adalah 8−10 jam sehari

Serangkaian kesan kurang tidur

Kurang tidur bukan sahaja dapat terjadi pada orang dewasa, malah beberapa kanak-kanak dapat mengalaminya. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan berlama-lama, Bun, kerana boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan bayi. Kesan ini merangkumi:

1. Menurunkan kecerdasan otak

Apabila anak itu terjaga, otaknya akan sentiasa berfungsi untuk menemaninya dalam aktiviti seharian. Apabila waktu tidur tiba, otak akan berhenti dari kerjanya.

Tidur malam yang baik adalah kunci untuk meningkatkan kemampuan otak, dari berfikir hingga mengingati. Anda boleh bayangkan jika si kecil anda tidak cukup tidur, kebolehan ini pasti akan menurun.

2. Menurunkan daya tahan badan

Kurang tidur juga dapat melemahkan sistem imun dan melambatkan pemulihan anak jika sakit. Terutama di tengah-tengah wabak COVID-19 sekarang, adalah penting bagi si kecil anda mempunyai sistem imun yang kuat, agar virus dan kuman tidak mudah menyebabkan penyakit.

3. Mengganggu proses pertumbuhan

Semasa tidur, kelenjar di otak anak menghasilkan hormon pertumbuhan. Seperti namanya, hormon ini mempunyai peranan yang sangat besar dalam pertumbuhan anak-anak. Kurang tidur boleh mengganggu kerja hormon ini, sehingga pertumbuhan si kecil tidak optimum.

4. Menurunkan kepekatan

Apabila kanak-kanak kurang tidur, mereka cenderung mengantuk pada siang hari sehingga sukar untuk menumpukan perhatian. Sekiranya ini berlaku pada anak usia sekolah, tentu dia akan menghadapi kesukaran untuk memahami pelajarannya.

5. merosakkan mood

Kurang tidur pada kanak-kanak juga boleh memberi kesan negatif terhadap mood mereka. Kanak-kanak yang kurang tidur cenderung lebih cerewet, banyak menangis, dan sering marah.

Pada kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, kurang tidur akan menjadikan mereka lebih rentan terhadap amukan. Sementara itu, pada kanak-kanak usia sekolah menengah, tidur kurang dari 6 jam berisiko menyebabkan kegelisahan dan kemurungan.

Dengan mengetahui kesan yang akan timbul jika anak anda kurang tidur, sekarang anda tidak boleh membiarkan anak anda melewati waktu tidurnya lagi, oke? Selain tidak mendapat tidur yang cukup, anak-anak tidak digalakkan untuk bangun lewat atau tidur terlalu lewat.

Pastikan bayi anda mendapat tidur yang cukup dan berkualiti setiap hari. Ibu boleh berusaha membuat beberapa perubahan pada bilik anak yang boleh menjadikannya lebih tenang dan lebih mudah tidur.Jika anak kecil anda mengalami aduan semasa tidur atau gangguan tidur, anda disarankan untuk membawanya ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.