Keluarga

Inilah yang perlu anda lakukan sekiranya anak anda suka bersendirian

Sudah lama anda menyedari bahawa si kecil lebih suka bermain sendiri. Di sekolah, gurunya juga mengatakan bahawa dia hampir tidak mempunyai kawan rapat. Adakah normal kanak-kanak suka bersendirian dan bagaimana menanganinya?

Sebenarnya, tidak mengapa jika anak anda lebih suka bersendirian. Hanya mempunyai 1 atau 2 rakan juga tidak bermaksud anak itu mempunyai masalah dalam bersosial. Namun, jika anak anda tidak mempunyai kawan, anda mungkin perlu mengetahui mengapa dan memberi perhatian khusus kepada mereka.

Pelbagai Sebab Anak Suka Sendiri

Salah satu sebab kanak-kanak lebih suka bersendirian adalah kerana mereka merasa tidak tahu bagaimana hendak bermain dengan orang lain yang tidak mengenali mereka. Kanak-kanak yang secara semula jadi pemalu dan introvert atau ambivert juga memerlukan masa untuk bersendirian.

Di samping itu, faktor lain, seperti kurang tidur, boleh menjadikan anak lebih mudah marah dan kurang bertenaga untuk bersosial. Anak-anak juga boleh lebih suka bermain sendirian kerana mereka merasakan ibu bapa mereka tidak menyukai beberapa rakan mereka.

Perkara yang perlu anda perhatikan adalah jika anak anda menarik diri dari masyarakat kerana gangguan keperibadian, gangguan kegelisahan, kemurungan, atau trauma akibat gangguan seksual atau bentuk keganasan lain, seperti buli.buli) oleh rakan-rakannya. Dalam kes-kes tertentu, kanak-kanak juga mungkin bersendirian lebih kerap jika dia menderita keadaan tertentu, seperti autisme.

Cara Membantu Anak Kesepian

Ibu boleh mula memperhatikan corak persahabatan anak kecil anda dari usia 3-4 tahun atau usia sekolah. Sekiranya anda melihat anak kecil anda bersendirian lebih kerap, anda harus segera bercakap dengannya untuk mengetahui sebabnya. Cuba fahami dan ajak dia berbincang tanpa memaksa kehendak Ibu.

Selain itu, Ibu juga dapat membantunya dengan melakukan beberapa perkara, seperti:

1. Berjumpa dengan rakan yang sesuai

Sekiranya si kecil kelihatan bergaul dengan satu atau lebih rakan, anda boleh menjadualkan acara bermain dengan rakan-rakan ini. Sekiranya anak kecil anda dapat bermain mesra dengan rakan-rakan yang merasa selesa dengannya, diharapkan dia dapat menyesuaikan diri dengan rakan-rakannya yang lain dengan lebih mudah.

2. Memerhatikan semua aktiviti harian

Adakah anak kecil anda menghabiskan makanannya? Adakah dia cukup tidur? Adakah tugasnya di sekolah sudah selesai? Adakah dia berinteraksi dengan rakan-rakannya? Jawapan untuk soalan-soalan ini dapat membantu anda melihat watak keperibadian anak anda atau penyebab sifatnya yang menyendiri.

3. Bantu menenangkan

Sebilangan kanak-kanak mempunyai tahap kegelisahan yang lebih tinggi daripada rakan mereka yang lain, jadi mereka cenderung takut untuk berteman dan lebih suka bersendirian.

Penyelesaiannya ialah anda dapat menolong anak anda menangani perkara ini, misalnya dengan menemaninya ketika dia harus bertemu dengan banyak orang baru.

4. Memberi sokongan

Memberi sokongan berbeza dengan mendorong anak, ya, Bun. Anak kecil anda mungkin akan menarik diri jika anda mendorongnya dengan kata-kata seperti, "Mengapa anda tidak menemui rakan?".

Sebaliknya, beri dia sokongan dengan mendengar keluhannya dan mendorongnya untuk berani memberitahu Ibu. Ini juga akan membantunya untuk bersikap lebih terbuka dan akrab dengan orang di sekelilingnya.

5. Menyediakan persekitaran yang betul

Sekiranya anak anda memilih untuk bermain sendiri kerana rakannya tidak menyukai anda, anda boleh memulakan dialog dengan anak anda, misalnya dengan membicarakan kesan buruk yang mungkin timbul sekiranya anak anda mengikuti tabiat buruk rakan mereka.

Namun, ibu bapa sebenarnya tidak boleh terlalu memaksa atau berwibawa terhadap kalangan rakan anak. Adalah baik jika anda mendengar pandangan anak kecil anda terlebih dahulu, kemudian beri dia pemahaman dan arahan yang baik.

Sekiranya anak anda mahu, anda boleh menyediakan persekitaran yang betul dan anda percaya itu baik untuknya, misalnya dengan mendaftarkannya untuk menyertai kelab sukan atau aktiviti seni yang disukainya.

6. Tetapkan contoh yang baik

Jangan lupa menilai diri sendiri, Bun. Adakah anda bersosial dengan rakan dan jiran? Tidak mustahil, kamu tahu, Anak-anak suka bersendirian kerana meniru ibu bapa mereka yang jarang bersosial. Sebaliknya, melihat ibumu gembira dengan rakan-rakannya akan memotivasinya untuk membuat lebih ramai rakan.

Sekarang, itu adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anak anda suka bersendirian. Namun, anda perlu tahu bahawa ada sisi positif juga Macam mana boleh jadi kanak-kanak yang suka bermain sendiri.

Ini bermaksud bahawa dia merasa cukup dengan dirinya sendiri, dan ini juga dapat menjadi tanda bahawa si kecil anda mempunyai kecerdasan dan kreativiti yang tinggi. kamu tahu, Roti.

Malah kanak-kanak yang mempunyai banyak kawan kadang-kadang memerlukan masa untuk bermain sendiri, seperti orang dewasa yang kadang-kadang memerlukan masa untuk bersendirian.

Jadi, tidak mengapa jika anak kecil anda kelihatan gembira dan lebih suka bermain sendirian. Sentiasa menyokongnya untuk mengembangkan kreativiti dan imaginasinya. Yang paling penting, kanak-kanak masih boleh bersosial dan tidak ditutup sama sekali dengan orang lain.

Sekiranya anak anda benar-benar introvert dan selalu menyendiri, dan anda sukar membantunya, anda boleh berjumpa dengan pakar psikologi untuk mendapatkan nasihat dan penyelesaian terbaik.