Keluarga

Ini adalah Menu Ramadan yang Sihat untuk Keluarga

Selama bulan Ramadan, ibu dan keluarga digalakkan untuk terus menerima pengambilan nutrisi yang mencukupi dengan memakan pelbagai menu yang sihat, baik ketika berbuka puasa dan sahur. Ini penting untuk mengekalkan tubuh yang sihat, supaya anda dapat menjalankan puasa dengan lancar.

Kecukupan pengambilan nutrien tidak hanya bergantung pada jumlah makanan yang dimakan, tetapi berapa banyak nutrien yang terkandung dalam makanan.

Pelbagai MenuRamadan yang sihat

Berikut adalah beberapa makanan berkhasiat yang tidak boleh ditinggalkan, baik ketika berbuka puasa dan sahur bersama keluarga di rumah:

1. Makanan atau minummanis

Tidak ada salahnya jika anda menghidangkan makanan atau minuman manis dalam bahagian yang mencukupi sebagai menu pembuka selera ketika berbuka puasa. Ini kerana makanan atau minuman manis, seperti sirup, teh manis, kurma, atau tembikai, dianggap dapat mengembalikan tenaga dalam badan.

Tapi, ingat, bahagian makanan manis yang dimakan tidak boleh terlalu banyak, Bun. Minumlah secara sederhana, untuk mengelakkan masalah kesihatan kerana kadar gula darah berlebihan.

2. Makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks

Pilih makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks sebagai bekalan tenaga, mineral, dan serat yang diperlukan oleh tubuh setelah seharian berpuasa. Jenis makanan yang dihidangkan ialah beras perang atau roti gandum.

3. Sayur-sayuran dan bbuah-buahan

Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah kumpulan makanan yang kaya dengan nutrien di dalamnya, mulai dari mineral, serat, hingga vitamin. Oleh itu, sepanjang Ramadan, cubalah agar anda dan keluarga anda makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Sentiasa menghidangkan buah-buahan dan sayur-sayuran, baik pada waktu iftar dan sahur.

4. Ikan dan dpenuaan

Jangan lupa memasukkan makanan protein dalam menu di rumah, Ibu. Protein berfungsi untuk membina dan memperbaiki tisu badan, serta meningkatkan daya tahan. Pilih protein rendah lemak, seperti ikan, ayam tanpa kulit, atau daging tanpa lemak.

Untuk menjaga jantung yang sihat, hindari makanan yang mengandung banyak lemak, seperti makanan goreng, sup buntut, sate, daging sosis, jeroan, daging kambing, daging itik, pizza, burger, dan hidangan santan.

Cadangan ketika berbuka puasa untuk wanita hamil

Khusus untuk wanita hamil, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika berbuka puasa:

  • Pastikan ibu hamil memenuhi keperluan protein dengan memakan kacang, kekacang, atau daging dan telur yang dimasak sehingga pengambilan ini akan membantu janin berkembang dengan baik.
  • Pilih makanan sihat berbanding makanan tinggi lemak.
  • Cuba minum 1.5-2 liter air antara iftar dan imsak. Elakkan minuman berkafein, seperti kopi dan teh, kerana ia mempunyai sifat diuretik yang akan membuat wanita hamil lebih kerap membuang air kecil dan berisiko mengalami dehidrasi.
  • Jangan memaksa diri untuk berpuasa. Puasa tidak digalakkan untuk wanita hamil sekiranya menimbulkan risiko kepada kesihatan janin dan wanita hamil itu sendiri. Jadi, sebelum berpuasa, tanya doktor anda terlebih dahulu.

Supaya anda dan keluarga dapat berpuasa dengan lancar, selalu menyediakan menu yang sihat sepanjang bulan Ramadhan, betul, Bun. Di samping itu, elakkan melewatkan suhoor, makan berlebihan ketika berbuka puasa, dan kurang minum.

Sekiranya ada ahli keluarga yang mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat, berjumpa dengan doktor mereka sebelum memulakan puasa, supaya doktor dapat memberikan nasihat mengenai menu Ramadan yang selamat untuk menyajikan dan mengatur semula jadual pengambilan ubat.