Kesihatan

Adakah benar bahawa gemuk selepas berkahwin adalah tanda kebahagiaan?

Pernahkah anda perhatikan bahawa rakan anda yang sudah berkahwin biasanya menjadi gemuk? Atau mungkin anda pernah mengalaminya sendiri? Ada yang mengatakan bahawa ini adalah tanda kebahagiaan. Adakah betul?

Semakin tua anda, semakin mudah untuk menambah berat badan. Secara amnya, kenaikan yang berlaku adalah sekitar 3-4 kg berbanding dengan single. Penyelidikan menunjukkan bahawa semakin bahagia seseorang setelah berkahwin, semakin besar kemungkinan mereka bertambah berat badan.

Sebab anda dan pasangan anda gemuk selepas berkahwin

Sebab-sebab berikut dianggap sebagai faktor yang meningkatkan risiko kegemukan setelah berkahwin:

1. Tidak peduli lagi dengan penampilan

Tinjauan menunjukkan bahawa orang yang sudah berkahwin tidak lagi merasa perlu kelihatan terbaik. Ini kerana mereka sudah merasa selesa dengan pasangan mereka dan tidak lagi merasa perlu menjaga penampilan mereka untuk menarik minat lawan jenis.

sekarang, ini juga akan mempengaruhi pemilihan makanan. Orang yang sudah berkahwin cenderung makan sesuka hati, dan kurang mementingkan jumlah kalori atau lemak dalam makanan yang mereka makan. Ini akan meningkatkan risiko kenaikan berat badan selepas berkahwin.

2. Makan lebih kerap

Pasangan yang berkahwin cenderung kurang selektif dalam memilih makanan. Kira-kira 30% pasangan juga cenderung untuk makan lebih kerap, memesan makanan, dan makan bahagian yang lebih besar.

Sebabnya, bagi banyak pasangan, makan dan berkongsi hidangan bersama sering menjadi aktiviti kegemaran untuk menjalin ikatan antara satu sama lain. Jadi tanpa menyedarinya, kekerapan dan jumlah makanan yang dimakan ketika berkahwin cenderung meningkat.

Kesan kebiasaan ini akan lebih ketara pada wanita, kerana wanita mempunyai metabolisme dan keperluan kalori yang lebih rendah daripada lelaki. Jadi, walaupun kekerapan dan bahagian makan sama dengan suami, isteri biasanya akan menambah berat badan dengan lebih cepat.

3. Lebih malas bersenam

Ramai pasangan yang berkahwin lebih suka duduk dan menonton televisyen bersama. Menonton rancangan dan filem kegemaran bersama-sama memang dapat membina kedekatan, tetapi kebiasaan ini juga dapat membuat anda malas untuk bersenam. Di samping itu, sambil menonton TV bersama, ada kemungkinan untuk makanan ringan lebihan juga akan menjadi lebih besar.

Jadi wajar, kan, kebiasaan ini menjadikan anda dan pasangan anda lebih gemuk selepas berkahwin?

4. Ikuti tabiat tidak sihat pasangan anda

Dalam perkahwinan, suami yang gemuk atau isteri yang gemuk dapat mempengaruhi satu sama lain. Contohnya, jika pasangan anda mempunyai kebiasaan makan larut malam, bangun lewat, atau malas bersenam, lama-kelamaan anda mungkin juga melakukannya. Walaupun kebiasaan ini dapat membuat anda menjadi berlebihan berat badan dan menjadi gemuk.

Petua Mencegah Penambahan Berat Badan Selepas Berkahwin

Walaupun kenaikan berat badan sering dikaitkan dengan kebahagiaan setelah berkahwin, jika kenaikan berat badan menyebabkan kegemukan, maka itu tidak baik untuk kesihatan. Sekarang, oleh itu, anda dan pasangan anda perlu melakukan perkara berikut:

Susun jadual latihan bersama

Anda dan pasangan anda dapat mengatur jadual latihan bersama dan mematuhinya. Sekiranya anda terlalu malas, helah "hukuman dan ganjaran" mungkin akan berjaya. Contohnya, harus berjoging minimum 15 minit setiap pagi, dan bagi mereka yang melanggar, diberi hukuman untuk memasak makan malam. "

Sekiranya pasangan anda masih tidak mahu bersenam, mungkin anda boleh memulakan dari aktiviti yang disukainya. Contohnya, pasangan mungkin tidak suka berjoging tetapi suka berjalan-jalan. Sekarang, Anda boleh membawanya berjalan-jalan santai di rumah setiap pagi.

Kurangkan kekerapan makan di luar

Hidangan restoran yang tinggi lemak dan garam boleh mencetuskan kenaikan berat badan. Jadi, anda dan pasangan mesti bersetuju untuk mengurangkan kekerapan makan di luar atau memesan makanan dari luar.

Biasakan makan makanan anda sendiri di rumah. Sekiranya sukar, anda boleh mengajak pasangan anda memasak bersama. Selain meringankan beban, memasak dengan pasangan anda juga dapat mendekatkan hubungan anda. kamu tahu.

Sekiranya anda tidak dapat memasak, jangan ragu untuk menyertai kelas memasak bersama. Aktiviti ini dapat meningkatkan kemahiran memasak anda, serta membina ikatan dengan pasangan anda.

Terus menjadi orang yang berdikari

Anda sudah mempunyai pasangan hidup, tetapi itu tidak bermakna anda harus melakukan semuanya bersama. Sekiranya jadual latihan anda tidak sesuai, itu tidak bermakna anda tidak bersenam. Sekiranya dia selalu makan lewat, itu tidak bermakna anda juga harus makan lewat.

Anda masih boleh menerapkan gaya hidup sihat secara bebas. Tabiat sihat juga boleh menular. kamu tahu. Mungkin kerana anda rajin makan sayur, pasangan anda juga gemar makan sayur.

Selepas berkahwin, anda mungkin berisiko menambah berat badan. Namun, jangan biarkan lemak dan berat badan berlebihan ini menyebabkan masalah kesihatan untuk anda dan pasangan. Seboleh-bolehnya, tetap menjalani gaya hidup sihat walaupun sudah berkahwin, dan menjaga berat badan yang ideal. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor mengenai diet dan senaman yang betul.