Keluarga

4 Petua untuk Menjaga Kesihatan Tulang Kanak-kanak

Menjaga kesihatan tulang kanak-kanak sangat penting untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangannya. Di samping itu, dengan mempunyai tulang yang kuat, anak-anak dapat bebas melakukan aktiviti yang mereka sukai. Baiklah, agar kesihatan tulang anak kecil anda selalu terjaga, ada beberapa cara untuk melakukannya.

Dengan bertambahnya usia, ketumpatan dan kekuatan tulang akan berkurang. Di samping itu, proses pembentukan tulang pada amnya akan berhenti atau melambatkan pada usia 20 tahun. Sebagai orang dewasa, penggantian tulang lama dengan yang baru tidak akan secepat ketika mereka masih kanak-kanak.

Oleh itu, menjaga kesihatan tulang kanak-kanak sejak usia dini sangat penting untuk mengelakkan kanak-kanak mengalami kerapuhan tulang atau gangguan di kemudian hari.

Ini adalah Petua untuk Menjaga Kesihatan Kanak-kanak

Tulang mempunyai peranan penting dalam menyokong dan membina kerangka badan, melindungi organ penting, dan menyokong pergerakan badan. Kerana fungsinya, kesihatan tulang perlu dijaga seawal mungkin. Ia juga penting untuk menjaga kesihatan dan pertumbuhan tulang anak-anak agar perawakannya tidak pendek.terbantut).

Terdapat beberapa cara untuk menjaga kesihatan tulang anak anda, termasuk:

1. Beri anak makanan yang tinggi kalsium

Kalsium adalah mineral yang diperlukan untuk membina tulang yang kuat. Selain itu, untuk pertumbuhan tulang yang optimum, si kecil anda juga memerlukan nutrien lain, seperti protein, zink, vitamin D, magnesium, fosforus, dan vitamin K.

Untuk menjaga kesihatan tulang anak, Ibu disarankan untuk memberinya makanan yang tinggi kalsium dan pelbagai nutrien penting ini, seperti susu, keju, yogurt, kacang, biji, telur, ikan, daging, dan buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Biasakan anak-anak melakukan senaman secara teratur

Mengajar anak-anak untuk bersenam secara teratur atau aktif setiap hari sangat baik untuk menjaga kesihatan tulang, Bun. Seperti otot, semakin kerap tulang digunakan, semakin kuat tulang.

Beberapa jenis sukan yang selamat dan baik untuk kanak-kanak termasuk berbasikal, berjalan, berenang, berlari, melompat, atau gimnastik.

3. Ajak anak-anak berjemur setiap pagi

Cahaya matahari pagi adalah sumber semula jadi vitamin D yang diperlukan oleh tubuh untuk membantu menyerap kalsium. Agar anak anda mendapat kelebihan vitamin ini, Ibu boleh mengajaknya berjemur bersama di halaman sebelum jam 9 pagi.

Tidak perlu berlama-lama, berjemur beberapa minit atau kira-kira 15 minit sehari sudah cukup, Bun.

Agar kulit anak kecil anda dilindungi semasa berjemur dan tidak terdedah kepada sinaran UV yang boleh membahayakan kulitnya, anda boleh menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 pada kulit.

4. Hadkan pengambilan minuman berkafein

Kafein adalah bahan perangsang yang dapat merangsang prestasi dan aktiviti otak. Kandungan yang mengandungi banyak kopi, coklat, teh, dan minuman ringan dapat membuat seseorang lebih waspada, tidak mengantuk, dan mengatasi keletihan.

Walau bagaimanapun, pengambilan kafein yang berlebihan tidak baik untuk kesihatan tulang. Penyelidikan mengatakan bahawa kafein dapat menghalang penyerapan kalsium yang diperlukan oleh tulang. Sekiranya penyerapan kalsium menjadi terhambat, kekuatan dan ketumpatan tulang dapat dikurangkan.

Oleh itu, agar kesihatan tulang anak terjaga, lebih baik jika ibu mengelakkan atau membatasi pemberian minuman berkafein kepada si kecil, ya.

Berikut adalah beberapa petua untuk memastikan tulang anak anda sihat yang boleh anda lakukan mulai hari ini. Selain menerapkan petua di atas, penting juga bagi ibu untuk menjauhkan anak mereka daripada terdedah kepada asap rokok. Selain dapat mengganggu saluran pernafasan, asap rokok juga dapat mengganggu pertumbuhan tulang anak-anak.

Untuk memastikan pertumbuhan dan kesihatan tulang yang baik, anda juga perlu mengukur tinggi dan berat badan si kecil secara berkala. Sekiranya anak kecil anda kelihatan lebih pendek daripada kanak-kanak lain seusianya, anda boleh berjumpa doktor untuk memeriksa keadaan pertumbuhan dan kesihatan tulang.