Kehidupan yang sihat

Jangan Abaikan Ini Semasa Melayari

Untuk mengelakkan pelbagai jenis penyakit, ada banyak cara untuk menjaga kesihatan tubuh yang dapat dilakukanbuat. Dengan mengaplikasikan kaedah-kaedah Oleh itu, kualiti hidup yang sihat dapat dijaga.

Sebenarnya melaksanakan pelbagai cara untuk mengekalkan badan yang sihat bukanlah perkara yang sukar. Cuma anda harus konsisten melakukannya. Ini perlu dibiasakan, bermula dari perkara-perkara kecil seperti cukup rehat dan bersenam secara teratur.

Cara mengekalkan badan yang sihat

Mengubah gaya hidup yang lebih sihat adalah cara yang disyorkan untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Beberapa gaya hidup sihat yang boleh anda jalani adalah:

  • Makan makanan yang sihat

Anda disarankan untuk makan makanan sihat setiap hari, termasuk makanan yang mengandungi protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan mineral. Sebagai sumber protein, anda boleh mengambil daging tanpa lemak, susu, produk tenusu, telur, pelbagai jenis ikan laut, dan ikan air tawar. Sementara itu, untuk memenuhi keperluan karbohidrat, anda boleh mendapatkannya dari beras perang, oat, quinoa, dan roti gandum.

Makan pelbagai sayur-sayuran, seperti asparagus, brokoli, wortel, kembang kol, kangkung, timun, kubis, lobak, cendawan, labu, terung, berbagai jenis kacang, dan lada. Sayur-sayuran mengandungi pelbagai vitamin dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Selain sayur-sayuran, pelbagai jenis buah juga sangat baik untuk kesihatan, seperti epal, alpukat, pisang, blueberry, Jingga, strawberi, kiwi, mangga, lemon, nanas, pir dan anggur. Buah-buahan ini juga sangat baik bagi anda yang sedang menjalani diet.

  • Bersenam secara berkala

Cara seterusnya untuk mengekalkan tubuh yang sihat adalah dengan tetap aktif dan bersenam secara teratur. Senaman tidak hanya baik untuk kesehatan, tetapi juga dapat mencegah dan mengurus masalah kesehatan yang diderita, seperti strok, diabetes, kemurungan, tekanan darah tinggi, osteoporosis, artritis, hingga barah.

Untuk mendapatkan pelbagai faedah latihan, disarankan untuk bersenam selama 150 minit seminggu. Atau luangkan 20-30 minit setiap hari untuk bersenam.

  • Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko pelbagai jenis penyakit. Penyakit seperti tekanan darah tinggi, kolesterol, diabetes jenis 2, penyakit jantung, strok, dan barah, cenderung menderita kegemukan atau berat badan berlebihan. Untuk mengawal berat badan anda, anda boleh memeriksa indeks jisim badan anda (BMI).

  • Berhenti merokok

Bagi perokok, disarankan untuk berhenti merokok seawal mungkin. Merokok boleh membahayakan kesihatan anda. Selain merokok, hentikan kebiasaan minum minuman beralkohol untuk kesihatan tubuh.

  • Lindungi kulit anda

Anda disarankan menggunakan pelindung matahari, agar kulit terlindung dengan baik. Selain itu, gunakan pakaian lengan panjang atau topi berbulu lebar ketika anda berada di luar rumah, untuk menjaga kulit anda terlindung, kerana pendedahan sinar matahari jangka panjang bukan sahaja menyebabkan terbakar sinar matahari, tetapi juga dapat meningkatkan risiko penuaan dini dan barah kulit.

  • Seks selamat

Seks yang sihat bukan sahaja memberikan kepuasan emosi, tetapi juga membawa manfaat untuk kesihatan tubuh. Anda yang aktif secara seksual harus mengelakkan seks santai atau pasangan yang banyak. Tujuannya adalah untuk mengelakkan penyakit kelamin yang boleh membahayakan kesihatan tubuh.

Anda boleh mengamalkan pelbagai cara untuk mengekalkan tubuh yang sihat di atas. Untuk memastikan kesihatan tubuh anda dipantau dengan baik, lakukanlah pemeriksaan kesihatan secara berkala mengikut nasihat doktor. Pemeriksaan ini membolehkan anda mengetahui seawal mungkin masalah kesihatan atau penyakit yang mungkin dihidapi. Semakin awal penyakit ini dikesan, rawatan lebih cepat dapat dilakukan