Kesihatan

Adakah Penggunaan Sabun Antibakteria Berkesan untuk Menghalau Virus Corona?

Di tengah-tengah berita yang meluas mengenai virus Corona, banyak orang merasa cemas dan berusaha melindungi diri mereka sebaik mungkin dari virus ini. Salah satunya dengan mencuci tangan atau mandi dengan sabun antibakteria. Lalu, adakah benar sabun jenis ini dapat menangkis penyakit COVID-19?

Sabun antibakteria adalah sejenis sabun yang biasanya digunakan di klinik atau hospital kerana mengandungi triclosan berkesan melawan bakteria, kulat, atau virus.

Namun, ada juga sabun antibakteria yang dijual di pasar untuk penggunaan harian. Perbezaannya adalah, kandungan triclosan sabun di hospital jauh lebih tinggi, bahkan hingga 10 kali ganda, berbanding sabun antibakteria untuk orang ramai.

Keberkesanan Sabun Antibakteria vs Sabun Biasa dalam Mencegah Virus Corona

Sabun antibakteria untuk mandi atau mencuci tangan yang biasanya dijual di pasar mengandungi triclosan (0.1-0.45%) atau triclocarbon. Sabun ini dipercayai lebih berkesan untuk menghalau bakteria dan virus yang melekat pada kulit daripada sabun biasa.

Walaupun kadarnya triclosanjauh lebih rendah daripada sabun antibakteria yang biasa digunakan di hospital, sabun antibakteria bebas masih berkesan untuk membunuh bakteria, jamur, dan virus. Bagaimana ia dibandingkan dengan sabun biasa? Ternyata, sabun antibakteria dan sabun biasa sama berkesan untuk menghilangkan bakteria dan virus dari tangan. Sebenarnya, sabun biasa cenderung menyebabkan kesan sampingan pada kulit daripada sabun antibakteria.

Kandungan triclosan Sabun antibakteria cenderung mengeringkan kulit pada tangan dan menjadikannya terdedah kepada dermatitis kontak yang merengsa atau alergi. Selain itu, para pakar mengesyaki bahawa penggunaan sabun antibakteria dalam jangka panjang dapat menyebabkan bakteria menjadi tahan terhadap antibiotik.

Oleh itu, anda tidak perlu berjimat untuk membeli sabun antibakteria. Sabun biasa akan mencukupi. Macam mana boleh jadi, terutamanya jika anda menggunakan cara mencuci tangan yang betul.

Di samping itu, ambil juga langkah pencegahan yang lain. Pakai topeng ketika anda sakit dan jaga sistem imun anda dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan cukup tidur.

Sekiranya anda mengalami gejala yang menunjukkan jangkitan virus Corona, segera berjumpa doktor. Anda juga dapat mengesan sama ada anda berisiko dijangkiti virus Corona dengan mengklik gambar di bawah. Terutama jika anda baru-baru ini melakukan perjalanan ke negara-negara yang terkena virus Corona, seperti China, Korea Selatan, dan Itali.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai jangkitan virus Corona, baik dari segi gejala dan pencegahan, jangan ragu untuk menghubungi kami berbual doktor secara langsung dalam aplikasi Alodokter. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.