Keluarga

6 Perkara yang Perlu Dilakukan oleh Ayahanda

Bukan hanya wanita hamil, seorang bakal ibu bapa juga mesti melakukan persiapan untuk kelahiran bayinya. Namun, apa yang perlu anda lakukan sebagai suami dan bakal bapa? Mari cari di sini.

Menjelang akhir kehamilan, janin dapat merasa sangat berat, menjadikan isteri sering merasa letih. Bukan hanya itu, mood isteri juga dapat berubah kerana dia merasa takut dan bimbang akan melalui proses bersalin nanti.

Dalam keadaan ini, isteri memerlukan sokongan dan pemahaman daripada suaminya. Anda mesti dapat menenangkan isteri dan memberinya motivasi untuk tetap optimis dalam menghadapi kelahiran. Di samping itu, anda juga harus mula bersiap untuk menemani isteri anda sebelum dan semasa proses bersalin.

Perkara yang Harus Dilakukan oleh Bapa Calon

Berikut adalah 6 perkara yang perlu anda lakukan sebagai persediaan menyambut kedatangan bayi anda:

1. Minta nasihat orang terdekat

Sebelum menjadi bapa, cubalah meluangkan masa dengan rakan yang baru melahirkan. Anda boleh bertanya perkara seperti bagaimana menjaga isteri dan anak-anak anda ketika anda berada di rumah atau mengenai perabot yang perlu anda tambah untuk keperluan bayi.

Mempunyai anak adalah perubahan besar yang mesti dijalani dengan berhati-hati. Oleh itu, adalah normal bagi anda untuk tetap merasa tidak bersedia atau tidak selamat. Untuk mengatasinya, jangan malu untuk berkongsi pendapat anda tentang perkara ini dengan keluarga atau rakan yang anda percayai.

2. Sensitif dalam kehidupan seks

Tidak ada larangan melakukan hubungan seks ketika isteri hamil. Namun, isteri anda mungkin merasa enggan melakukannya. Anda harus menghormati dan memahami keadaan ini. Juga, terus cari cara lain untuk menjaga keakraban dan menunjukkan kasih sayang anda kepada isteri anda.

Sekiranya isteri anda masih mahu melakukan hubungan seks, pastikan anda mendapat kedudukan yang selesa untuknya melakukannya. Perubahan bentuk badan wanita hamil boleh menjadikan seks berbeza dan lebih sukar dilakukan.

3. Ketahui peranan anda semasa bersalin

Menemani isteri anda semasa menghadiri kelas untuk wanita hamil. Di kelas, anda boleh mempelajari teknik mengurut isteri anda untuk menguruskan kesakitannya dan juga posisi yang tepat untuk menemani isteri anda semasa melahirkan. Dari sini, anda juga boleh berlatih dan berbincang secara langsung dengan isteri anda mengenai apa sahaja yang dapat membuatnya merasa selesa.

4. Bantu isteri dengan meringankan tugas rumah tangga

Sebagai calon bapa, anda juga harus mula melakukan beberapa pekerjaan rumah tangga untuk meringankan beban isteri anda. Pada masa ini, perut isterinya semakin besar dan membuatnya merasa tidak selesa, bahkan sakit belakang.

Beberapa tugas rumah tangga yang dapat dilakukan oleh calon ayah ialah membuat tempat tidur, mencuci pinggan, mencuci pakaian, berbelanja untuk keperluan harian, dan memasak.

5. Jadilah suami yang bersedia

Calon bapa mesti dihubungi pada bila-bila masa. Oleh itu, pastikan telefon bimbit anda sentiasa aktif dan dapat dihubungi. Di samping itu, permudahkan untuk mengakses nombor penting di telefon bimbit anda, seperti nombor hospital, pakar obstetrik peribadi, dan nombor yang boleh dipanggil dalam keadaan kecemasan.

Siapkan juga rancangan untuk membawa isteri anda ke hospital nanti, sama ada dengan kereta persendirian, ambulans, atau kenderaan lain. Semasa menggunakan kereta persendirian, pastikan petrol sentiasa tersedia dan enjin berfungsi dengan baik.

Sebelum tarikh akhir, anda boleh mencuba memandu ke hospital untuk mengetahui berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai ke hospital. Cari juga laluan alternatif untuk menjangkakan kesesakan lalu lintas.

6. Bersedia untuk kelahiran isteri

Isteri akan mengalami bahagian yang paling sukar semasa mengandung, iaitu melahirkan anak. Dia akan mengalami kesakitan, keletihan, dan menghadapi pelbagai risiko melahirkan. Oleh itu, kurangkan beban pada isteri dengan selalu menolong dan menemaninya sebelum melahirkan. Anda boleh menolong isteri anda menyediakan barang atau pakaian yang perlu dibawa ke hospital.

Sekiranya anda terpaksa tidak dapat menemani isteri anda semasa melahirkan, bincangkan perkara ini dengan isteri dan keluarga anda, dan pastikan ada ahli keluarga lain yang dapat menemani isteri anda ketika melahirkan.

Persiapan untuk kebapaan boleh menyebabkan panik, rasa tidak selamat, atau ketakutan. Ini sangat wajar untuk dirasakan oleh ayah yang sedang hamil. Cuba mengatasi perkara-perkara yang membebankan fikiran anda satu persatu. Sekiranya masih ada perkara yang membuat anda bingung atau bimbang, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.