Kehidupan yang sihat

Gunakan Aloe Vera untuk Melegakan Ekzema

Aloe vera telah lama dikenali sebagai ubat untuk pelbagai masalah kesihatan, terutama pada kulit. Salah satu kelebihan lidah buaya yang cukup popular adalah membantu melegakan ekzema.

Sejumlah kajian membuktikan bahawa lidah buaya dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah, menyuburkan sistem pencernaan, menjaga kesihatan mulut, dan melawan barah.

Bukan hanya itu, tanaman lezat ini juga dapat menghasilkan gel yang jelas yang terbukti berkesan dalam merawat pelbagai masalah kulit, seperti lecet, psoriasis, luka bakar ringan, jerawat, dermatitis seborrheic, dan eksim.

Aloe Vera untuk Melegakan Ekzema

Ekzema adalah keadaan kulit yang dicirikan oleh kulit kering, gatal, merah, tebal, retak, dan bersisik. Keadaan ini biasa berlaku pada kanak-kanak, tetapi boleh berlaku pada usia berapa pun. Kanak-kanak yang menghidap eksim juga akan membawa keadaan ini hingga dewasa.

Selain mengganggu penampilan anda, eksim yang tidak dirawat juga dapat menyebabkan masalah kesihatan lain, seperti jangkitan kulit, dermatitis kontak, dan gatal-gatal kronik. Gatal yang disebabkan oleh eksim juga boleh sangat mengganggu, bahkan hingga menyebabkan gangguan tidur.

Nah, salah satu rawatan semula jadi untuk melegakan simptom eksim adalah dengan menggunakan lidah buaya.

Sehingga kini, belum ada penyelidikan yang secara khusus membincangkan manfaat lidah buaya untuk ekzema. Namun, lidah buaya diketahui mengandungi pelbagai zat yang dapat bertindak sebagai sifat anti-radang, antibakteria, dan antijamur.

Pada dasarnya, eksim adalah keradangan yang menyebabkan kulit menjadi rosak dan jengkel. Oleh itu, sifat anti-radang lidah buaya dapat digunakan untuk menenangkan kulit penghidap eksim.

Selain itu, kulit eksim yang cenderung kering dan retak juga akan lebih mudah terkena jangkitan bakteria dan kulat. Gel lidah buaya ini dapat mencegah jangkitan ini dan dapat mempercepat penyembuhan kulit yang rosak.

Petua Memohon Aloe Vera untuk Meringankan Ekzema

Cara menggunakan lidah buaya untuk eksim tidak sukar, sebenarnya. Sebelum ini, bersihkan kawasan kulit terlebih dahulu dengan menggunakan air dan sabun khas untuk eksim. Setelah kering, sapukan lidah buaya pada kulit secara merata. Biarkan sehingga aloe vera meresap ke dalam kulit sebelum anda berpakaian.

Anda boleh menggunakan lidah buaya 2 kali sehari atau lebih, terutamanya jika ekzema anda menyakitkan. Gel lidah buaya akan membantu melegakan gejala ini.

Untuk mendapatkan gel aloe vera, anda boleh membelah daun lidah buaya dan mengambil gel secara langsung. Untuk lebih praktikal, anda juga boleh membeli produk gel lidah buaya yang dijual di pasaran. Pilih produk dengan kepekatan gel aloe vera yang tinggi, dan tidak mengandungi alkohol dan wangian.

Pada sesetengah orang, lidah buaya boleh menyebabkan pembakaran dan gatal ringan. Gel lidah buaya juga boleh mencetuskan alahan. Jadi, sebelum menggunakannya, sapukan lidah buaya di bahagian kecil permukaan kulit anda, kemudian perhatikan selama beberapa minit.

Sekiranya gejala alergi muncul, seperti gatal atau kemerahan, anda tidak boleh menggunakan lidah buaya ke kulit anda. Namun, jika tidak ada reaksi, anda boleh mengoleskannya secara langsung pada kulit yang mengalami eksim.

Berhenti menggunakannya dengan segera dan berjumpa doktor jika lidah buaya menyebabkan reaksi berjangkit, seperti kemerahan, nanah, sakit, atau panas pada sentuhan. Selain itu, berunding sebelum menggunakan lidah buaya untuk eksim pada bayi dan kanak-kanak.