Keluarga

Ibu, Ini adalah Panduan Memilih Mainan Selamat untuk Anak-anak

Memilih mainan kanak-kanak tidak semudah yang disangka, kerana anda juga harus memperhatikan keselamatannya. Sekiranya anda memilih yang salah, anak anda mungkin mengalami kecederaan yang boleh membahayakan nyawanya.

Mainan mempunyai peranan penting dalam merangsang pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Menurut sebuah kajian, anak-anak yang biasa bermain dengan mainan, seperti blok bangunan atau bermain dengan mainan, cenderung memiliki kesihatan fizikal, mental, dan sosial yang lebih baik daripada anak-anak yang hanya bermain dengan alat.

 

Mainan yang boleh diberikan kepada kanak-kanak adalah pelbagai dan tidak semestinya mahal. Perkara yang paling penting ialah mainan itu memenuhi standard keselamatan, bersifat pendidikan, dan tidak membahayakan kesihatan anak-anak.

Kriteria Mainan Selamat untuk Kanak-kanak

Terdapat begitu banyak jenis mainan untuk kanak-kanak. Agar anda tidak membuat pilihan yang salah, berikut adalah kriteria untuk mainan yang selamat:

  • Untuk mainan yang diperbuat daripada kain, anda harus memilih label tahan api.
  • Untuk anak patung, anda harus memilih yang diperbuat daripada bahan yang boleh dicuci.
  • Sekiranya mainan dicat, pastikan cat yang digunakan bebas dari plumbum.
  • Untuk alat mengecat, seperti cat dan krayon, pastikan bahawa ia tidak mengandungi bahan toksik.
  • Mainan lama atau mainan terpakai dari saudara-mara atau rakan-rakan perlu diperiksa semula sama ada masih memenuhi standard keselamatan dan kesihatan semasa.
  • Untuk mainan yang boleh mengeluarkan suara, pastikan suaranya tidak terlalu kuat. Sekiranya anda memberikan makanan jenis ini, jangan biarkan si kecil membawa mainan ke telinganya, OK, Bun.

Di Indonesia, salah satu cara termudah untuk mendapatkan mainan yang selamat adalah memilih mainan kanak-kanak yang telah dilabel dengan SNI. Sebabnya ialah mainan yang berlabel SNI telah melalui ujian dan menerima Sijil Produk untuk Penggunaan Tanda (SPPT) yang dikeluarkan oleh Institut Pensijilan Produk (LSPro).

Ini sesuai dengan Permenpernd No. 24 / M-IND / PER / 4/2013 tentang Penguatkuasaan Wajib atas Standar Nasional Indonesia (SNI) untuk Mainan.

Panduan Memilih Mainan Selamat untuk Kanak-kanak

Memberi mainan lebih kurang sama dengan memberi rakan bermain untuk si kecil. Jadi, anda harus berhati-hati, jangan biarkan perkara yang sepatutnya menghiburkan ini sebenarnya boleh membahayakannya

Semasa memilih mainan untuk kanak-kanak, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, iaitu:

1. Sesuaikan dengan usia dan watak anak

Semasa membeli mainan, perhatikan label pembungkusan dan lihat usia mainan yang dimaksudkan. Penting untuk menyediakan mainan yang sesuai dengan usia, minat, dan watak anak anda agar sesuai dengan tahap kemampuan dan kesediaan mereka bermain.

2. Baca arahan dan ikut si Kecil

Jangan lupa membaca arahan untuk menggunakan mainan itu terlebih dahulu dan terus menemani anak kecil anda ketika bermain, supaya dia tetap selamat. Selepas bermain, anda boleh mengajar anak anda untuk menyimpan mainan mereka dengan betul.

3. Periksa mainan dengan kerap

Ibu perlu memeriksa mainan bayi anda secara berkala untuk melihat apakah ada kerosakan. Sekiranya terdapat kerosakan seperti yang ada di bawah ini, kami mengesyorkan membuang atau memperbaiki mainan:

  • Kehadiran serpihan atau tepi mainan kelihatan tajam
  • Terdapat karat pada mainan, terutama mainan yang digunakan anak kecil anda di luar rumah, seperti basikal

4. Bersihkan mainan dengan kerap

Semasa hendak membersihkan mainan, pastikan anda membaca arahan bagaimana membersihkannya, okey? Sebilangan besar mainan boleh dicuci dengan sabun ringan atau sabun antibakteria dan air panas.

Untuk mainan yang boleh berkarat, seperti basikal, anda harus menyimpannya di ruangan yang tidak terdedah kepada hujan.

5. Menghilangkan objek berbahaya

Sekiranya mainan anak kecil anda mengandungi benda kecil, seperti manik atau butang pada baju anak patung, anda harus mengeluarkannya. Sebabnya, bayi di bawah umur 5 tahun belum mengetahui bahayanya sehingga ada kemungkinan memasukkan benda kecil ke dalam mulut ketika bermain.

Sekiranya ini berlaku, si kecil anda mungkin tersedak. Tercekik yang dialami oleh bayi di bawah usia 5 tahun tidak boleh dipandang rendah kerana boleh menyebabkan kematian.

Selain mainan kecil, juga elakkan mainan dengan pita atau tali yang longgar kerana mainan ini boleh dililitkan di leher si kecil anda secara tidak sengaja dan tercekik.

6. Elakkan memberi mainan elektrik dan magnet

Sebaiknya elakkan pemberian mainan yang memerlukan pengisian kepada kanak-kanak di bawah 8 tahun tanpa pengawasan. Ini dilakukan untuk mengelakkan risiko kanak-kanak tersengat elektrik. Selain elektrik, mainan yang mempunyai magnet, terutama yang kecil, juga tidak boleh diberikan kepada si kecil.

Sebabnya, jika magnet pada mainan itu keluar dan anak anda secara tidak sengaja menelan 2 atau lebih magnet, magnet boleh melekat di badan dan mencederakannya.

Perkara-perkara di atas juga perlu diberi perhatian semasa anda memberikan hadiah kepada anak-anak lain, ya. Dengan memperhatikan hal ini, Ibu juga dapat menjadi lebih tenang kerana Si Kecil dan rakan-rakannya dapat bermain dengan selamat.

Selain memperhatikan cara memilih mainan yang selamat untuk anak-anak, anda juga harus memastikan bahawa ada orang dewasa yang menemani anak-anak anda ketika bermain demi keselamatan.