Kesihatan

Bahaya Minuman Manis pada Kesihatan

Produk minuman manis sangat laris di pasaran dan jenisnya semakin pelbagai. Walaupun rasanya enak, minuman manis boleh memudaratkan kesihatan, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Ketahui apa bahaya minuman manis untuk kesihatan sehingga anda tidak hanya memakannya.

Minuman manis adalah jenis minuman yang telah diberi pemanis, seperti gula cair, gula perang, sirap, madu, pekat buah, dan pemanis buatan. Beberapa contoh minuman bergula yang sangat popular adalah soda, jus buah, minuman bungkus, dan minuman boba.

Selain tinggi gula, produk minuman bergula tidak mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat untuk tubuh. Sebenarnya, jus buah tulen yang dikatakan sihat kerana mengandungi banyak vitamin sebenarnya tidak lebih sihat daripada buah utuh. Ini kerana kandungan serat dalam jus buah sangat rendah sementara kandungan gula tinggi.

Pengambilan gula yang berlebihan dikaitkan dengan kenaikan berat badan dan kemunculan pelbagai penyakit, seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan beberapa barah.

Kenali Bahaya Minuman Manis pada Badan

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan 2-6 gelas minuman bergula setiap minggu dapat meningkatkan risiko kematian sebanyak 6%, dan pengambilan 1-2 gelas minuman bergula setiap hari dapat meningkatkan risiko kematian sebanyak 14%.

Bahaya minuman bergula untuk kesihatan tidak boleh dipandang rendah. Berikut adalah beberapa penyakit yang berpunca dari pengambilan terlalu banyak minuman bergula:

1. Obesiti

Peningkatan berat badan berlaku apabila jumlah kalori masuk lebih banyak daripada jumlah kalori yang dibakar untuk aktiviti. sekarang, kandungan gula yang tinggi dalam minuman bergula akan memberi anda jumlah kalori yang banyak.

Berbeza dengan makanan pejal, minuman bergula tidak memberi anda rasa kenyang, jadi anda tetap akan makan sejumlah besar makanan walaupun anda mendapat banyak kalori dari minuman bergula. Kesannya, kalori yang masuk akan melebihi keperluan badan dan akan ada kenaikan berat badan.

Peningkatan berat badan yang tidak terkawal boleh menyebabkan berat badan berlebihan dan kegemukan. Obesiti adalah faktor risiko untuk pelbagai penyakit mematikan, seperti penyakit jantung koronari, strok, dan beberapa jenis barah.

Oleh itu, hadkan pengambilan minuman bergula untuk mencegah kegemukan sekaligus mengurangkan risiko kematian akibat penyakit ini.

2. Diabetes

Kandungan gula yang tinggi dalam minuman bergula dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan risiko anda menghidap diabetes. Diabetes boleh menyebabkan komplikasi pada buah pinggang, mata, dan jantung.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan 1-2 gelas minuman bergula setiap hari dapat meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2 sebanyak 26%.

3. Kolesterol tinggi dan penyakit jantung

Terdapat dua jenis kolesterol, iaitu kolesterol baik (lipoprotein berketumpatan tinggi/ HDL) dan kolesterol jahat (lipoprotein berketumpatan rendah/ LDL). Orang yang sering mengambil minuman bergula cenderung mempunyai kadar HDL yang lebih rendah dan tahap LDL yang lebih tinggi.

Tahap LDL yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyempitan arteri di jantung. Satu kajian menyatakan bahawa pengambilan 1 tin minuman bergula setiap hari akan meningkatkan risiko serangan jantung sebanyak 20%.

4. Pereputan gigi

Pengambilan makanan atau minuman yang tinggi gula boleh menyebabkan kerosakan gigi. Untuk mengelakkan ini, minuman bergula hanya disyorkan untuk dimakan pada waktu makan.

Ini juga berlaku untuk jus buah kerana kandungan gula dan asid di dalamnya dapat merosakkan gigi. Oleh itu, jus buah hanya boleh diminum semasa makan utama dan jumlahnya juga mesti terhad. Jumlah pengambilan jus buah tulen yang disyorkan ialah 150 ml sehari.

5. Jenis barah tertentu

Satu kajian menyatakan bahawa pengambilan minuman bergula yang berlebihan dapat meningkatkan risiko terkena barah pada umumnya, kecuali barah paru-paru, barah prostat, dan barah usus besar. Jenis barah yang berkait rapat dengan pengambilan minuman bergula adalah barah payudara.

Pengambilan jus buah tulen yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko barah. Oleh itu, pengambilan buah utuh lebih digalakkan daripada pengambilan jus buah yang hanya mempunyai jus.

Untuk mengelakkan bahaya minuman bergula, anda perlu menghadkan pengambilannya. Daripada minuman bergula, anda boleh memilih air biasa atau air berkarbonat yang tidak mengandungi pemanis. Anda juga boleh mengambil soda berkalori rendah yang mengandungi lebih sedikit gula.

Sekiranya anda sering minum minuman bergula, tidak ada salahnya berjumpa dengan doktor anda untuk memantau kadar gula dalam darah dan mengetahui risiko penyakit lain kerana pengambilan gula berlebihan.

 Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur