Kehidupan yang sihat

Petua untuk kekal sihat semasa menjalani kerja dari rumah (WFH)

Untuk mengurangkan penyebaran COVID-19, banyak syarikat membenarkan pekerjanya bekerja dari rumah atau bekerja dari rumah bekerja dari rumah (WFH). Walaupun terdengar menyenangkan, bekerja dari rumah boleh menjadi sukar dan membuat kita lupa untuk mengamalkan gaya hidup sihat.

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pada pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Work dari rumah (WFH) bukan alasan untuk anda menghabiskan sisa waktu selepas bekerja dengan hanya berbaring atau makan makanan ringan sambil menonton TV. Selain dapat mengurangkan produktiviti, tabiat ini juga dapat mempengaruhi kesihatan anda.

Oleh itu, alangkah baiknya jika anda tetap berdisiplin dalam menerapkan gaya hidup sihat, terutama ketika merebaknya jangkitan virus Corona seperti sekarang. Ia mudah digunakan, Macam mana boleh jadi.

Kekal Sihat Semasa Bekerja dari Rumah

Berikut adalah beberapa aktiviti mudah yang boleh anda laksanakan semasa menjalani WFH untuk menjaga kesihatan badan anda:

1. Bangun pagi dan sarapan

Semasa WFH, anda sememangnya boleh bangun lebih lewat dari biasa. Namun, penting untuk membiasakan diri bangun pagi, agar pola tidur anda tetap teratur dan kesihatan anda dapat dijaga dengan lebih baik.

Di samping itu, apabila anda bangun pada waktu pagi, anda mempunyai masa tambahan untuk memasak makanan yang sihat dan dapat menikmati sarapan. Sarapan yang sihat dan santai bukan sahaja dapat memberi anda tenaga sepanjang hari, tetapi juga dapat mempersiapkan minda anda untuk lebih fokus pada pekerjaan.

2. Berjemur pada waktu pagi

Selain sarapan pagi, anda juga disarankan berjemur pada waktu pagi. Kebiasaan ini bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan tulang, tetapi juga dapat membuat mood anda lebih baik. Ini tentu akan memberi pengaruh positif terhadap prestasi anda semasa menjalani WFH.

3. Duduk di kedudukan yang betul

Semasa WFH, kedudukan kerja anda sememangnya lebih bebas, walaupun semasa anda berbaring di atas katil. Namun, anda harus tetap bekerja dalam keadaan duduk seperti anda bekerja di pejabat, iaitu dengan kerusi dan meja.

Walaupun pada mulanya terasa lebih selesa, bekerja dengan berbaring atau perut terlalu lama boleh meningkatkan risiko sakit belakang, leher, atau bahu, kerana otot di kawasan ini menjadi kaku.

Di samping itu, anda dinasihatkan untuk berdiri dan berjalan atau meregangkan sekurang-kurangnya sekali dalam satu jam. Kaedah ini berguna untuk mengurangkan ketegangan otot yang cukup lama untuk kekal dalam kedudukan yang sama.

4. Makan makanan yang sihat

Untuk mengekalkan daya tahan dan kesihatan, konsumsi makanan yang sihat dengan kandungan nutrisi yang seimbang, yang mengandungi protein, karbohidrat, lemak baik, serat, mineral, dan vitamin.

Dengan lebih banyak masa di rumah, anda juga boleh memasak lebih kerap. Cubalah pelbagai resipi makanan sihat agar menu anda bervariasi dan anda tidak cepat bosan.

Selain itu, ketiadaan had waktu seperti di pejabat boleh mengubah jadual makan anda semasa WFH. Seboleh mungkin, jaga jadual makan secara teratur untuk mengelakkan masalah pencernaan, seperti refluks asid.

5. Hadkan dan bijak memilih makanan ringan yang anda makan

Godaan untuk makan makanan ringan yang enak dan manis cenderung lebih besar semasa WFH. Walau bagaimanapun, anda masih harus mengehadkan pengambilan makanan ringan, terutama yang tinggi kalori dan gula, agar berat badan anda tidak terkawal.

Makanan ringan seperti kentang kentang, coklat, atau makanan ringan perkara ringan lain mungkin dapat membuat anda lebih bersemangat sejenak. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa makanan ringan ini sebenarnya dapat membuat anda mudah letih dan sukar untuk berkonsentrasi. Ini tentu dapat menjadikan aktiviti WFH tidak berjalan dengan lancar.

Sekiranya anda merasa lapar semasa bekerja, pilih makanan ringan yang sihat, seperti buah, kacang, yogurt, atau produk tenusu rendah lemak. Selain dapat mengatasi rasa lapar, makanan ringan ini juga dapat memberi khasiat yang baik untuk tubuh.

6. Lakukan senaman secara berkala

Untuk menjaga kesihatan badan dan minda semasa menjalani WFH, anda masih mesti meluangkan masa untuk bersenam. Terdapat banyak latihan di rumah yang boleh anda lakukan, dari yoga, tolak naik, aerobik, lompat tali, ke Zumba.

Sekiranya anda memerlukan bimbingan pakar, ikuti tutorial latihan di talian terdapat dalam pelbagai pelantar media sosial. Selain itu, anda juga boleh Macam mana boleh jadi, lari pagi di luar rumah. Namun, ada syaratnya. Terus memohon jarak fizikal, iaitu menjaga jarak 1-3 meter dari orang di sekitar anda.

7. Jangan lupa kenalan sosial

Walaupun anda berada dalam keselesaan di rumah, lama-kelamaan anda mungkin merasa bosan dan kesepian. Secara semula jadi, interaksi sosial anda ketika bekerja di rumah pastinya akan menjadi kurang daripada ketika anda bekerja di pejabat.

Lebih-lebih lagi, berita mengenai wabak yang anda lihat di TV atau media sosial boleh membuat anda gugup. Hati-hati, ini boleh menjejaskan kesihatan mental anda, kamu tahu. Pada masa seperti ini, anda memerlukan sokongan dan interaksi dengan mereka yang terdekat dengan anda untuk meningkatkan mood dan meredakan kebimbangan anda.

WFH memang boleh membuatkan anda mempunyai lebih banyak masa lapang di rumah. Namun, tidak jarang orang merasa leka dengan lebihan masa ini dan menggunakannya untuk bersantai sepanjang hari.

Jadikan WFH peluang anda untuk menjalani gaya hidup sihat. Sudah tentu, neraka, mengamalkan ini tidak semudah yang dibayangkan. Namun, dengan disiplin dan fokus, WFH yang sihat dan produktif tidak mustahil dicapai.

Sekiranya semasa bekerja di rumah anda mempunyai aduan kesihatan atau pertanyaan mengenai kesihatan, sama ada berkaitan dengan COVID-19 atau tidak, anda boleh berjumpa doktor melaluiberbualdalam aplikasi Alodokter. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital jika perlu.