Keluarga

Cara Menikmati Persaraan yang Cantik

Bagi sesetengah orang, persaraan mungkin suram dan membosankan. Sebenarnya, anda boleh menikmati persaraan yang indah dan produktif. Lihat pelbagai petua dalam artikel ini supaya anda dapat menjalani persaraan yang bahagia.

Sekiranya dirancang dengan betul, persaraan tidak akan menghalang produktiviti anda dan menekan anda. Ini kerana bersara adalah peluang anda untuk merancang banyak aktiviti dan menjalani gaya hidup sihat secara optimum, bahkan lebih baik daripada sekarang.

Kaedah Menikmati Persaraan

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan agar anda dapat menikmati persaraan dengan gembira:

1. Lakukan aktiviti yang anda gemari

Bagi sebilangan orang, persaraan adalah tempoh yang dinanti-nantikan kerana mereka boleh bebas bergerak tanpa rutin bekerja. Namun, bagi orang lain, kebebasan boleh berarti kebosanan, sehingga boleh menyebabkan kebosanan sindrom pasca kuasa atau merasakan bahawa dia tidak lagi diperlukan.

Oleh itu, sebelum anda memasuki persaraan, mulailah merancang aktiviti apa yang ingin anda lakukan semasa anda bersara. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan, tetapi utamakan aktiviti yang membuat anda bahagia.

Anda boleh mengunjungi cucu anda selama beberapa hari, mencuba resipi baru, membuka perniagaan kecil, atau menjadi sukarelawan di rumah anak yatim. Dengan melakukan pelbagai aktiviti yang anda nikmati, maka persaraan anda akan terasa bermakna.

2. Melatih otak

Bersara tidak bermaksud tua dan pikun. Melakukan pelbagai aktiviti yang dapat melatih otak anda setelah anda bersara dapat menjadikan otak anda tajam dalam berfikir dan mengingat. Ia sama pentingnya dengan menjalankan fizikal anda.

Beberapa aktiviti menyeronokkan yang dapat anda lakukan untuk menjaga otak anda sihat dan tajam termasuk bermain kad, bermain catur, membaca, menonton bola sepak, atau menjelajahi tempat yang belum pernah anda lakukan sebelumnya.

3. Tetap bersosial

Sebagai makhluk sosial, anda masih perlu bersosial dengan orang lain selepas bersara. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa hubungan sosial dapat mencegah kemurungan yang boleh berlaku semasa persaraan.

Untuk itu, cubalah bergabung dengan komuniti yang menarik minat anda, seperti komuniti agama, yang dapat menenangkan jiwa anda dan memberi peluang untuk berkumpul dan berbincang dengan orang lain.

4. Siapkan keadaan kewangan

Biasanya orang yang akan bersara mempunyai kebimbangan mengenai kecukupan dana untuk persaraan, terutamanya untuk kos kesihatan. Oleh itu, adalah perlu untuk memulakan persiapan untuk bersara semasa anda masih bekerja.

Sebelum bersara, anda perlu mengira anggaran kos sara hidup sebulan setelah anda berhenti bekerja. Selepas itu, buat pilihan sama ada anda ingin menyimpan atau membuat pelaburan jangka panjang, seperti dana bersama, untuk membuat persiapan secara kewangan selepas bersara.

Cuba juga mendaftar untuk insurans kesihatan sebelum anda bersara, kerana perbelanjaan kesihatan cenderung tidak dapat diramalkan dari segi masa dan jumlahnya. Anda boleh memohon pelbagai insurans kesihatan swasta atau anda juga boleh memanfaatkan insurans kesihatan nasional (JKN) yang disediakan oleh kerajaan.

5. Mengekalkan gaya hidup sihat

Supaya persaraan dapat dijalani dengan cara yang sihat, cubalah menghindari pelbagai tabiat buruk, seperti merokok dan minum minuman beralkohol. Tabiat ini boleh menyebabkan penuaan dini dan membuat anda lebih berisiko terkena pelbagai penyakit kronik.

Di samping itu, jaga diet yang sihat dengan makanan berkhasiat seimbang. Walaupun anda mempunyai banyak masa lapang, isilah masa anda dengan aktif dan elakkan tidur terlalu lama. Luangkan masa untuk melakukan senaman ringan sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

6. Periksa kesihatan anda dengan kerap

Memeriksa kesihatan anda secara berkala juga merupakan salah satu perkara penting untuk anda lakukan, untuk menikmati usia tua anda dengan cara yang sihat dan selesa.

Terdapat beberapa jenis ujian perubatan yang mungkin disarankan oleh doktor semasa anda berusia 50-an, termasuk berat badan, tekanan darah, tahap kolesterol, kadar gula darah, kesihatan mata, imunisasi lengkap, dan pengesanan awal kanser.

Setiap orang mungkin mempunyai ketakutan atau harapan mengenai persaraan. Walau bagaimanapun, tanpa mengira perspektif persaraan, persiapan yang teliti diperlukan agar semua orang dapat menikmati persaraan yang indah.

Sekiranya anda mengalami ketakutan atau keraguan mengenai persaraan yang akan datang, bahkan sehingga hilang keyakinan dan tujuan anda dalam hidup, anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.