Kesihatan

Terlalu Gairah kerana Cinta, Zakar Patah Boleh Dihentak

Walaupun tidak bertulang, ternyata zakar juga boleh patah. Penyebab zakar yang patah boleh berbeza-beza. Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera untuk mencegah komplikasi, seperti masalah seksual dan kerosakan saluran kencing yang kekal.

Fraktur zakar atau fraktur zakar boleh berlaku, walaupun agak jarang berlaku. Fraktur zakar paling kerap berlaku semasa hubungan seksual atau melancap, serta dari kecederaan fizikal seperti jatuh atau kemalangan.

Tanda-tanda Zakar Patah

 Fraktur zakar boleh dialami oleh lelaki sekiranya terdapat kecederaan pada zakar yang ereksi. Semasa ereksi, zakar membesar kerana tisu zakar dibekalkan dengan darah. Sekiranya zakar yang tegak dibengkokkan secara paksa atau tiba-tiba, selaput dipanggil tunica albuginea akan merobek.

Tunica albuginea adalah tisu berserat atau penghubung yang sangat kuat. Fungsinya adalah untuk membungkus dan melindungi corpus cavernosum (bahagian zakar yang membesar ketika diisi dengan darah semasa ereksi). sekarang, sekiranya tunica albuginea terkoyak, darah akan bocor di sekitar zakar. Apabila zakar patah, akan ada bunyi retak diikuti dengan rasa sakit yang teruk. Zakar kemudian menjadi lebam dan bengkak, sehingga bentuk zakar berubah dan tidak boleh ereksi.

Koyakkannya tunica albuginea Ia juga boleh mempengaruhi uretra (jalan masuk air kencing) dan corpus spongiosum, yang merupakan tisu spongy yang menutup dan menutup uretra semasa ejakulasi. Ini menjadikan darah lebih cenderung dilihat pada mulut saluran kencing di hujung kepala zakar.

Penyebab zakar yang patah

Keretakan zakar paling kerap berlaku semasa hubungan seksual. Walau bagaimanapun, tidak jarang untuk melancap terlalu agresif atau penyebab lain, seperti kecederaan fizikal. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan zakar patah:

  • Kedudukan masa tertentu berkasih sayang

    Satu kajian menunjukkan bahawa kedudukan sekswanita di atas atau wanita berada di atas, menjadi risiko terbesar patah zakar. Dalam kedudukan ini, wanita biasanya meletakkan seluruh berat badannya pada zakar yang tegak dan mengawal pergerakan. Namun, wanita sering tidak menyedari bila kedudukan zakar berubah atau bengkok. Ketika melakukan hubungan seks dalam kedudukan ini, lelaki itu harus mengawal pergerakannya, agar menghentikan penembusan secepat mungkin ketika mengalami kesakitan.

  • Seks yang agresif

    Selain kedudukan ini, pergerakan seks yang agresif juga berisiko menyebabkan patah zakar. Ini boleh berlaku jika zakar memukul tulang kemaluan wanita atau perineum dengan pergerakan pantas. Perineum adalah kawasan antara dubur dan vulva.

  • Kemalangan dan melancap

    Risiko zakar patah tidak terhad kepada hubungan seksual sahaja. Lelaki boleh mengalami zakar yang patah jika jatuh atau mengalami kesan fizikal yang keras pada zakar ketika sedang dalam keadaan tegak. Semasa melancap, zakar juga berisiko patah jika dilakukan secara agresif atau dengan teknik yang salah.

Zakar yang patah memerlukan rawatan perubatan segera dari pakar urologi. Sekiranya tidak dirawat, zakar yang patah boleh menyebabkan zakar berubah bentuk. Tidak dapat mengalami ereksi untuk waktu yang lama semasa hubungan seks, aka disfungsi ereksi, juga boleh menjadi komplikasi kekal dari patah zakar.

Bagi lelaki yang mempunyai khayalan seks berisiko, anda harus lebih berhati-hati untuk mengelakkan terjadinya pecah zakar. Sekiranya anda mengalami patah zakar, segera pergi ke hospital terdekat agar rawatan dapat diberikan secepat mungkin.