Kehidupan yang sihat

Khasiat Kakao dengan Flavonoid yang baik untuk Tubuh

Tahniah kepada pencinta coklat atau koko. Anda baru sahaja menyimpan banyak faedah yang baik untuk tubuh. Kerana, koko Mengandungi flavonoid yang kaya akan memberi faedah untuk kesihatan badan.

Coklat dikelaskan sebagai salah satu sumber flavonoid yang baik untuk tubuh. Salah satu faedah utama flavonoid di koko adalah untuk meningkatkan fungsi bahagian otak, yang mempengaruhi masalah ingatan kerana usia.

Ciri-ciri Produk Kakao yang Mengandungi Flavonoid Tinggi

Sekiranya anda ingin makan coklat, pilih coklat tulen yang diperbuat daripada koko padat tanpa mentega koko dan lemak. Semakin tinggi kandungannya koko suci di dalamnya, semakin tinggi flavonoid di dalamnya.

Terdapat pelbagai jenis coklat yang dapat anda temui di pasaran, tentu saja, dengan kandungan flavonoid yang berbeza di setiap jenama produk. Walau bagaimanapun, kandungan flavonoid dalam koko mungkin berkurang atau rosak semasa proses pembuatan. Coklat gelap dianggap mempunyai kandungan flavonoid yang lebih tinggi daripada jenis coklat lain.

Nikmati Koko dan Manfaatkan Manfaatnya

Berikut adalah beberapa faedahnya koko apa yang harus anda ketahui, agar anda menikmati masa ini koko boleh menyenangkan dan santai:

  • Menurunkan ttekanan darah tinggi

    Bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi, cubalah mengambilnya koko. Penyelidikan menunjukkan, memakan produk yang diproses koko atau coklat gelap selama lebih kurang 4 bulan dapat mengurangkan darah tinggi. Bukan itu sahaja, penggunaan koko juga dapat mencegah penyumbatan aliran darah dan meningkatkan peredaran darah ke jantung dan otak, serta melawan kerosakan sel.

  • Menstabilkan tahap kuliahsterol

    Kajian lain juga menunjukkan bahawa memakan koko dapat meningkatkan kolesterol baik (LDL) dan menurunkan kolesterol jahat (HDL).

  • Mencegah risiko penyakit jantung

    Koko terkandung dalam coklat gelap telah terbukti mempunyai manfaat dalam mengurangkan risiko penyakit jantung. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang makan coklat gelap setiap minggu mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah daripada mereka yang tidak makan coklat gelap.

Selain daripada faedah di atas, koko juga diharapkan dapat memberikan faedah lain. Contohnya, mengurangkan risiko barah, meningkatkan fungsi hati, mengurangkan keletihan dan mengurangkan daya tahan insulin. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan dalam hal ini.

Selama ini, pengambilan coklat sering dikaitkan dengan berat badan berlebihan atau gemuk. Walaupun penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan koko kaya dengan flavonoid tidak menjadikan peserta kajian gemuk atau mempunyai trigliserida yang tinggi. Trigliserida adalah sejenis lemak darah yang telah dikaitkan dengan penyakit arteri koronari apabila meningkat di atas normal.

Walaupun mempunyai pelbagai faedah, anda harus memakan produk tersebut koko jangan keterlaluan dan lebih berhati-hati dalam memilih jenis produk yang betul. Salah satu jenis yang boleh anda pilih adalah coklat gelap yang tidak mengandungi banyak susu, gula atau pemanis. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda harus berjumpa doktor sebelum meminumnya.