Kehidupan yang sihat

Cara mencegah nanah dari gusi

Salah satu fungsi menjaga kesihatan mulut adalah untuk mencegah bakteria berbahaya di mulut daripada berkembang. Sekiranya terdapat jangkitan bakteria, ada risiko penyakit, salah satunya adalah gusi. Cara mencegah gusi bernanah boleh dilakukan dengan membersihkan gigi dan mulut, memenuhi keperluan cairan tubuh, dan selalu berkonsultasi dengan doktor gigi.

Salah satu keluhan yang boleh timbul kerana penyakit pada mulut adalah gusi berbau. Seseorang yang mengalami aduan ini kemungkinan besar mengalami abses gigi, iaitu keadaan di mana terdapat sekumpulan nanah di gigi, gusi, atau tulang yang menyokong gigi.

Kumpulan nanah yang terdapat di gusi, tepat di sekitar gigi, juga disebut abses periodontal. Abses periodontal biasanya terletak di kawasan gusi yang lebih dalam, termasuk poket di mana gigi berada.

Gusi bernanah juga dapat disebut sebagai abses gingiva. Keadaan ini digambarkan sebagai pembengkakan gusi yang menyakitkan. Biasanya, lokasi pengumpulan nanah pada abses gingival adalah gusi di tepi dan di antara gigi.

Jangkitan bakteria boleh menyebabkan keradangan yang akan menyebabkan penumpukan nanah di gusi. Sudah tentu, ini tidak boleh dibiarkan berlarutan, kerana gusi yang meriah, sama ada disebabkan oleh abses gigi atau abses periodontal, berpotensi membahayakan kesihatan tubuh secara umum.

Sekiranya tidak dirawat, keradangan yang disebabkan oleh jangkitan boleh merebak ke bahagian lain badan. Ini boleh berlaku terutamanya apabila jangkitan bakteria memasuki aliran darah. Bahagian badan yang cenderung mengalami masalah ketika keradangan telah merebak adalah jantung, otak, dan rahang.

Bagaimana untuk mengelakkan gusi meriah?

Nasib baik, keadaan ini dapat dicegah. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah gusi berbahagia, iaitu:

 • Menggosok gigi dua kali sehari

  Menyikat gigi secara berkala adalah langkah pencegahan utama untuk mengelakkan radang gusi. Masa yang disarankan untuk menggosok gigi adalah sebelum tidur dan selepas makan. Cuba gosok gigi selama dua minit pada satu masa.

 • Melanggar tabiatasap

  Merokok juga menjadikan proses penyembuhan penyakit gusi sukar ditangani. Jadi, berhenti merokok supaya anda tidak terdedah kepada gusi.

 • Mengggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida

  Gusi bernanah juga dapat dicegah dengan menggosok gigi menggunakan ubat gigi yang betul. Ubat gigi yang mengandungi fluorida sangat digalakkan kerana kandungannya dapat mencegah kerosakan gigi, sehingga risiko jangkitan dan radang gusi dapat dikurangkan.

 • Menggunakan ubat kumur

  Cuci mulut atau ubat kumur juga dapat mengelakkan gusi merembes. Cecair ini dapat mengurangkan plak dan tartar, dan mencegah keradangan gusi (gingivitis). Fungsi utama ubat kumur adalah menyapu serpihan makanan yang tidak dapat dibazirkan walaupun setelah menggosok gigi.

 • NSpengambilan makanan ringan yang sihat

  Selain menjaga kebersihan mulut, mencegah gusi bernanah dapat dilakukan dengan memakan makanan ringan yang sihat. Elakkan makanan atau minuman dengan kandungan gula yang berlebihan, seperti gula-gula dan minuman ringan, kerana ia dapat memudahkan bakteria membiak di dalam mulut.

  Pengambilan yang disyorkan adalah makanan dan minuman yang kaya dengan kalsium, seperti susu dan pelbagai produk yang diproses. Sayuran dan buah segar juga baik untuk kesihatan mulut. Di samping itu, cuba bilas mulut anda dengan air setelah makan makanan ringan.

 • Menccecair badan yang mencukupi

  Untuk mengelakkan gusi bernanah, peranan air liur sangat penting. Kerana air liur mempunyai protein dan mineral untuk melindungi enamel (lapisan pelindung gigi) dan gusi, menjaga keseimbangan bakteria di mulut, dan menjaga mulut tetap lembap. Supaya bekalan air liur terjaga, cubalah memenuhi keperluan air setiap hari.

 • Periksa dengan doktor gigi

  Langkah terakhir untuk mengelakkan gusi bernanah yang biasanya jarang dilakukan adalah dengan mengunjungi doktor gigi sekurang-kurangnya setiap enam bulan. Doktor gigi dapat membersihkan gigi dari kotoran dan plak dengan lebih optimum.

Ingat bahawa pencegahan lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, jangan tunggu masalah baru pergi ke doktor gigi.

Cara untuk mengelakkan gusi bernanah di atas akan berkesan hanya jika dilakukan secara konsisten. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan pergigian dan mulut, segera berjumpa doktor gigi.