Keluarga

71% wanita Indonesia melakukan hubungan seks semasa hamil, adakah selamat?

Terdapat anggapan bahawa melakukan hubungan seks semasa kehamilan tidak boleh dilakukan kerana boleh mencetuskan keguguran. Sebenarnya, tinjauan yang dilakukan oleh Alodokter terhadap 830 wanita hamil menunjukkan bahawa 71% wanita di Indonesia melakukan hubungan seks ketika hamil. Namun, melakukan hubungan seks semasa mengandung juga mempunyai peraturannya.

Dari 830 wanita hamil yang mengambil bahagian dalam tinjauan di Alodokter, terdapat sekitar 71% yang menyatakan bahawa mereka tetap intim semasa kehamilan. Sementara selebihnya 29% tidak melakukan hubungan seks.

Selain bermanfaat untuk kesihatan, hubungan seksual juga dapat mengeratkan ikatan emosi antara suami dan isteri. Semasa orgasme, tubuh akan mengeluarkan hormon oksitosin atau biasa disebut hormon cinta, yang memberi kesan positif kepada ibu dan janin yang dikandungnya. Orgasme juga dapat menguatkan otot pelvis (pelvis) dan membantu tubuh dalam menangani kemurungan postpartum (kemurungan selepas bersalin).

Namun, perubahan hormon, loya, dan keletihan akibat kehamilan boleh menyebabkan dorongan seks menurun. Sakit belakang dan perubahan bentuk badan juga menjadikan posisi seks lebih sukar dan cenderung tidak selesa dilakukan. Di samping itu, banyak pasangan bimbang bahawa melakukan hubungan seks semasa mengandung boleh mencederakan janin.

Bagi anda yang semangatnya tetap menyala semasa hamil, hubungan seks dengan pasangan adalah baik. Lihat keselamatan dan keselesaan mengenai hubungan seks semasa kehamilan di bawah.

Keselamatan Seks ssemasa mengandung

Melakukan hubungan seks semasa kehamilan adalah selamat bagi ibu dan janin, selagi kehamilan itu normal. Kehamilan normal bermaksud bahawa anda tidak mengalami kelainan atau masalah yang membahayakan keselamatan anda dan janin.

Anda juga masih boleh melakukan pelbagai posisi seks seperti sebelum kehamilan. Namun, semasa kehamilan anda berlangsung, anda mungkin perlu bereksperimen dengan posisi seks tertentu agar sesuai dengan bentuk badan anda yang berubah. Tetapi jika anda tidak pasti, rujuk kehamilan anda dengan pakar perbidanan atau bidan anda.

Kesan Hubungan Seksual saat mengandung

Takut keguguran adalah kebimbangan bagi banyak pasangan untuk tidak melakukan hubungan seks semasa mengandung. Sebenarnya, kebanyakan kes keguguran berlaku kerana janin tidak berkembang secara normal, bukan kerana penembusan semasa hubungan seksual.

Orgasme dan prostaglandin yang terdapat dalam air mani lelaki memang boleh mencetuskan kontraksi rahim. Tetapi, anda tidak perlu risau. Pelbagai kajian membuktikan bahawa ia tidak menyebabkan kelahiran pramatang. Kajian lain juga menyatakan bahawa hubungan seksual menjelang tarikh akhir belum terbukti mencetuskan persalinan.

Seks tidak akan menyusahkan bayi. Bayi dilindungi oleh kantung ketuban dan air, serta otot dinding rahim. Selain itu, lendir tebal yang menutupi serviks membantu melindungi janin dari jangkitan. Semasa hubungan seksual, zakar hanya memasuki vagina dan tidak sampai ke serviks. Oleh itu, bayi anda tetap selamat dan dilindungi.

Bila Sebaiknya Hubungan Seksual stidak mengandung Dbuat?

Melakukan hubungan seks semasa hamil adalah selamat, kecuali jika doktor kandungan atau bidan anda menyatakan bahawa terdapat kelainan atau masalah dengan kehamilan anda. Terdapat beberapa keadaan di mana penembusan seksual tidak boleh dilakukan, termasuk jika ada:

  • Sejarah keguguran.
  • Sejarah kelahiran pramatang.
  • Pecah membran pramatang.
  • Penyakit kelamin.
  • Pendarahan atau bintik merah.
  • Kelemahan pada serviks (serviks).
  • Plasenta previa.

Seks oral selamat. Tetapi pastikan anda dan pasangan bebas dari penyakit kelamin. Semasa melakukan seks oral, beritahu pasangan anda agar tidak meletupkan faraj anda. Walaupun jarang berlaku, meniup udara ke dalam vagina mempunyai risiko menyebabkan embolisme udara yang dapat menyekat aliran darah. Keadaan ini akan membahayakan ibu dan janin.

Elakkan juga melakukan seks dubur. Seks dubur diikuti dengan penembusan vagina boleh menyebabkan pemindahan bakteria dari dubur ke faraj, yang seterusnya akan menyebabkan jangkitan. Keadaan ini tentunya berbahaya bagi janin.

Petua Untuk Berhubungan Seks Semasa Mengandung

Apabila usia kehamilan lebih dari 20 minggu, ukuran rahim akan bertambah besar dan mula mempengaruhi ukuran perut anda juga. Sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks semasa mengandung, anda boleh mencuba beberapa posisi seks yang selamat semasa hamil.

Kesakitan yang dirasakan ketika melakukan hubungan seks semasa kehamilan mungkin disebabkan oleh perubahan kedudukan tulang dan otot pelvis yang menjadi semakin sensitif. Sekiranya ini berlaku, ubah ke kedudukan yang lebih selesa, terutama di mana anda dapat mengawal penembusan.

Untuk memastikan keselamatan semasa melakukan hubungan seks, anda boleh menggunakan kondom. Memakai kondom dapat mencegah penyakit kelamin yang boleh menjangkiti ibu dan janin. Elakkan semua jenis hubungan seksual jika anda atau pasangan anda didiagnosis menghidap penyakit kelamin.

Sekiranya pendarahan berlaku, jangan panik. Semasa kehamilan, serviks menjadi lebih sensitif sehingga ini kemungkinan besar akan berlaku. Walaupun begitu, walaupun pendarahannya sedikit, anda disarankan untuk tetap memeriksakan diri ke pakar kebidanan anda, untuk memastikan bahawa pendarahan itu bukan hasil dari masalah yang serius.

Jadi anda tidak perlu takut lagi. Melakukan hubungan seks ketika hamil masih selamat dilakukan, selagi anda mengikuti pelbagai petua yang dinyatakan di atas.