Keluarga

Ketahui Faedah dan Cara Mengajar Penggunaan Benang Gigi kepada Anak-anak

Selain meminta anak kecil anda menggosok gigi dengan kerap, Ibu juga disarankan untuk mengajar penggunaan benang gigi kepada anak-anak. Kedua-duanya penting untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi.

Gosok gigi dua kali sehari diperlukan untuk membersihkan gigi, tetapi sikat gigi sering kali tidak mencukupi untuk menghilangkan semua plak dan kotoran yang tersekat di antara gigi anda. Benang gigi atau benang gigi diperlukan untuk menghilangkan semua plak dan kotoran yang tidak dapat dicapai oleh sikat gigi.

Faedah Menggunakan Benang Gigi untuk Kanak-kanak

Benang gigi boleh digunakan untuk mencegah kerosakan gigi, bau mulut, dan gangguan gusi kanak-kanak. Sebaik-baiknya, kanak-kanak menggunakan benang gigi setiap malam atau sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Sebaiknya gunakan benang gigi selepas menggosok gigi.

Ibu boleh mula mengajar anak kecil anda untuk menggunakan benang gigi pada usia 2-3 tahun. Walau bagaimanapun, anda masih harus mengawasi anak anda semasa menggunakan benang gigi, sehingga dia berumur 8-9 tahun.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Mengajar Penggunaan Dental Floss

Untuk mengajar anak kecil anda menggunakan benang gigi, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

Lakukan ujian sederhana

Sebelum mula mengajar anak kecil anda menggunakan benang gigi, anda boleh melakukan ujian sederhana terlebih dahulu. Ini dilakukan untuk membantu menentukan sama ada kanak-kanak itu bersedia diajar menggunakan benang gigi.

Sekiranya anda melihat celah kecil di antara gigi bayi anda, maka dia sudah bersedia untuk menggunakan benang gigi. Sebaliknya, jika tidak ada jurang kecil antara gigi si kecil anda, maka ini bukan masanya untuk dia menggunakan benang gigi.

Ibu juga boleh berjumpa doktor gigi terlebih dahulu sebelum mengajar anak kecil anda menggunakan benang gigi.

Gunakan benang gigi dengan tongkat (batang flos)

Untuk memudahkan kanak-kanak menggunakan, pilih benang yang mempunyai tongkat atau batang flos. Benang gigi boleh dibeli di farmasi atau pasar raya. Bentuk benang gigi ini lebih senang dicengkam dan anak-anak tidak perlu membalut benang di jari mereka.

Ajar penggunaan benang gigi perlahan-lahan

Apabila anak anda sudah siap, anda boleh mula mengajarnya cara menggunakan benang gigi dengan betul. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Pegang benang erat dengan ibu jari dan jari telunjuk anda, sambil perlahan-lahan melekatkan benang di antara gigi anda.
  • Sapu benang gigi dengan corak C.
  • Gerakkan benang ke atas dan ke bawah dengan perlahan.
  • Lakukan pergerakan ini secara bergantian pada gigi yang lain.

Pada awal penggunaan benang gigi, gusi anak kecil anda mungkin berdarah. Ini adalah perkara biasa dan akan berhenti dengan sendirinya. Namun, jika selepas beberapa hari gusi masih berdarah setiap kali anda menggunakan benang gigi, anda harus membawa anak kecil anda ke doktor gigi untuk pemeriksaan.