Keluarga

Bolehkah Kanak-kanak Makan Telur yang Tidak Dimakan?

Bagi sesetengah orang, telur separuh rebus memberikan rasa dan kelazatan yang berbeza berbanding telur yang dimasak dengan sempurna. Namun, adakah selamat untuk kanak-kanak memakan telur rebus? Untuk mengetahui jawapannya, mari lihat fakta berikut.

Telur adalah sumber protein haiwan terbaik yang mudah didapati dengan harga yang agak murah. Vitamin dan mineral yang terdapat dalam telur juga dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Ibu telah dapat memperkenalkan telur kepada si kecil sejak awal pemberian makanan tambahan.

Keselamatan Penggunaan Telur yang Tidak Dimasak pada Kanak-kanak

Telur boleh diproses dengan menggoreng atau mendidih. Tahap kelembutan telur juga dapat disesuaikan seperti yang diinginkan, boleh dimasak dengan sempurna atau separuh dimasak. Namun, menghidangkan telur separuh matang untuk si kecil anda harus dielakkan, Bun.

Telur mentah atau belum matang boleh mengandungi bakteria Salmonella. Bakteria yang terdapat pada kotoran unggas dapat memasuki telur ketika kulit telur tidak terbentuk sepenuhnya atau melalui cangkang telur yang retak.

Jangkitan bakteria Salmonella atau apa yang biasa disebut Salmonellosis adalah penyebab keracunan makanan yang biasa. Gejala yang timbul kerana jangkitan bakteria Salmonella cirit-birit, muntah, demam, dan kekejangan perut.

Umumnya, keracunan makanan akibat jangkitan bakteria ini akan pulih dalam masa 7 hari selepas jangkitan, tetapi boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.

Cara yang betul untuk menghidangkan telur untuk anak-anak

Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun lebih cenderung dijangkiti bakteria Salmonella berbanding dengan orang dewasa. Oleh itu, pastikan Ibu menghidangkan telur dengan betul kepada si Kecil untuk mengelakkan risiko buruk akibat bakteria Salmonella.

Berikut adalah panduan menghidangkan telur untuk anak-anak yang perlu anda perhatikan:

  • Elakkan membeli telur yang kotor dan kerang retak.
  • Simpan telur di dalam peti sejuk di bawah suhu 4º C atau tempat yang sejuk.
  • Elakkan menyimpan telur lebih dari 3 minggu.
  • Masak telur dengan mendidih, menggoreng, atau telur dadar sehingga dimasak dengan sempurna.
  • Elakkan memberi telur mentah atau kurang matang kepada anak-anak.
  • Cuba makan telur sebaik sahaja dimasak (<2 jam) untuk mengelakkan pencemaran dengan kuman.
  • Elakkan menyimpan telur rebus di dalam peti sejuk selama lebih dari 3-4 hari.
  • Basuh tangan anda sebelum dan selepas menyentuh atau memasak telur.
  • Bersihkan semua peralatan memasak yang digunakan untuk memasak telur dengan betul.

Walaupun telur mempunyai pelbagai nutrien dan berguna, bagaimana memproses telur untuk anak-anak tidak boleh disedari. Hidangkan telur yang dimasak dengan sempurna untuk anak kecil anda dan selalu gunakan panduan yang diberikan di atas, ya, Bun.

Memasak telur sehingga dimasak dengan sempurna tidak akan menghilangkan nutrien di dalamnya. Macam mana boleh jadi. Tepatnya telur yang dimasak akan lebih mudah dikunyah, ditelan, dan dicerna oleh sistem pencernaan anak.

Sekiranya setelah memakan telur, si kecil menunjukkan gejala jangkitan bakteria Salmonella dan disertai dengan najis berdarah, demam tinggi, kelihatan sangat lemah, dan mulut dan lidah kering, segera bawa si kecil anda ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.