Kehidupan yang sihat

Melihat Ciuman Romantik dari Sudut Perubatan

Ciuman romantis dapat meningkatkan ikatan cinta dan keakraban antara anda dan pasangan. Bukan hanya itu, ciuman romantis juga dapat memberi manfaat kepada kesihatan fizikal dan mental anda.

Memeluk atau mencium adalah salah satu cara paling asas untuk menyatakan cinta kepada pasangan anda. Terdapat banyak sebab untuk anda sering berciuman dengan pasangan anda, sama ada hanya ciuman di pipi atau menggigit bibir masing-masing. Salah satu sebabnya adalah untuk mendapatkan faedah kesihatan berciuman.

Faedah Ciuman Romantik

Mari kita bincangkan satu persatu tentang manfaat ciuman romantis untuk kesihatan, baik secara fizikal dan psikologi. Inilah penjelasannya:

1. Membantu menjaga kesihatan mulut

Mencium merangsang pengeluaran air liur, dengan itu membantu membersihkan bakteria berbahaya dari gigi anda dan mengurangkan risiko penumpukan plak. Penumpukan plak ini menyebabkan berlakunya rongga. Namun, itu tidak bermakna ciuman romantis dapat menggantikan faedah memberus gigi. Anda masih perlu menggosok gigi secara berkala untuk menjaga kebersihan dan kesihatan mulut.

2. Mengurangkan simptom alergi

Mencium bibir dengan pasangan selama 30 minit dipercayai dapat mengurangkan simptom alergi. Gejala termasuk mata gatal, hidung berair, dan gejala lain yang menunjukkan alergi ringan atau eksim atopik. Jadi, tidak ada yang salah dengan menukar ubat simptom alergi anda dengan ciuman romantis yang kerap.

3. Melegakan kesakitan

Mencium dan memeluk pasangan anda dapat melepaskan hormon oksitosin. Hormon ini dapat menghilangkan rasa sakit. Oksitosin juga dianggap dapat mengurangkan kegelisahan dan kemurungan.

4. Meningkatkan imuniti

Semasa mencium, anda dan pasangan berkongsi mikrobiota yang sama (kuman baik yang menghuni badan) dan terdedah kepada kuman baru melalui air liur dan lidah. Ini dapat merangsang badan untuk menguatkan sistem imun.

5. Mengurangkan tekanan

Bercinta romantis dengan pasangan terbukti menurunkan kadar kortisol, hormon yang berkaitan dengan tekanan. Ciuman romantis dengan pasangan anda boleh dilakukan pada bila-bila masa, termasuk ketika anda mengalami hari yang buruk. Oleh itu, tahap tekanan akan dikurangkan.

6. Mengeratkan hubungan

Hormon oksitosin yang dilepaskan ketika mencium juga menjadikan perasaan cinta dan kasih sayang bertambah. Dengan cara itu, kualiti dan umur panjang hubungan romantis dengan pasangan anda akan meningkat.

7. Meningkatkan keyakinan diri

Selain membuat anda bahagia dan mengurangkan tekanan, mencium pasangan anda juga dapat membuat anda lebih yakin.

8. Adakah dia seorang?

Ingin tahu apakah dia adalah orang yang anda cari? Mencium boleh menjadi salah satu penanda aras. Menurut penyelidikan, mencium dapat membantu anda menilai sama ada seseorang sesuai dengan anda sebagai pasangan atau tidak.

Penyakit yang boleh menular melalui ciuman

Sebagai tambahan kepada faedah yang telah disebutkan di atas, ada juga bahaya mempunyai ciuman romantis. Mencium membolehkan anda dan pasangan menyebarkan penyakit antara satu sama lain melalui air liur atau luka terbuka di mulut.

Beberapa penyakit yang dapat disebarkan melalui ciuman adalah hepatitis B, herpes, jangkitan Cytomegalovirus, sakit gigi, selesema, dan ketuat.

Agar ciuman romantis yang penuh semangat tidak berubah menjadi ancaman penyakit, patuhi tanda-tanda berikut:

  • Jangan mencium jika anda atau pasangan anda mempunyai ketuat, bisul, atau luka di bibir dan mulut.
  • Jangan cium ketika anda atau pasangan anda sakit.
  • Sentiasa menjaga kebersihan dan kesihatan mulut.
  • Jangan mencium ketika gusi atau mulut anda berdarah.
  • Dapatkan vaksin untuk mencegah penyakit berjangkit, seperti hepatitis B, selesema, dan cacar.

Memang, terdapat banyak manfaat ciuman romantis untuk kesihatan fizikal dan mental, tetapi tentu saja juga untuk hubungan intim dengan pasangan. Tetapi untuk mencegah risiko penularan penyakit melalui ciuman, jangan lupa menerapkan beberapa petua di atas.