Kesihatan

Atasi Rambut Tipis dengan Cara Mudah

Memiliki rambut tipis cukup mudah untuk menurunkan keyakinan diri, terutama bagi seorang wanita. Macam mana boleh jadi? Rambut adalah mahkota bagi seorang wanita. Apabila rambut menipis, keyakinan diri dapat terhakis.

Dalam sehari, biasanya seseorang boleh kehilangan sekitar 100 helai rambut. Tetapi bagi anda yang mengalami keguguran rambut, helai rambut yang berkurang pasti akan bertambah. Untuk memberikan rawatan yang tepat untuk rambut nipis, anda perlu mengenal pasti penyebabnya. Rambut yang menipis boleh disebabkan oleh beberapa perkara, mulai dari keturunan, tekanan, menjalani kemoterapi, pemakanan yang buruk, kekurangan vitamin, menopaus, kesalahan gaya rambut, hingga keadaan perubatan tertentu seperti gangguan tiroid. Sekiranya rambut menipis anda disebabkan oleh keadaan perubatan, anda mungkin memerlukan rawatan oleh doktor.

Namun, jika rambut nipis anda disebabkan oleh kesalahan gaya, berikut adalah beberapa cara untuk merawat rambut nipis yang boleh anda lakukan:

 • Ubah Gaya Rambut Anda

  Cara anda menggayakan rambut anda boleh menjadi pemicu keretakan rambut atau keguguran rambut, sehingga rambut menjadi lebih tipis. Elakkan mengikat rambut anda dengan tali getah atau tali rambut yang terlalu ketat. Elakkan juga menjalar atau menggayakan rambut anda yang dapat menarik akar rambut anda.

 • Elakkan Rambut Anda Terlalu Banyak

  Selain mengubah gaya rambut, anda juga disarankan untuk mengurangkan menyikat rambut, jika perlu, sikat rambut dengan perlahan. Sebabnya, menyikat rambut terlalu kerap atau terlalu keras boleh menjadikan rambut gugur dan kelihatan lebih nipis.

 • Elakkan Menggunakan Pengering Rambut

  Mengeringkan rambut basah menggunakan pengering rambut boleh menjadikan air di batang rambut anda menjadi rapuh. Ini menyebabkan rambut rapuh. Begitu juga, jika anda mengeringkan rambut dengan tuala, gerakan menggosok yang kuat boleh menyebabkan penipisan dan kerosakan batang rambut.

 • Penuhi Pemakanan Harian Anda

  Untuk mengelakkan rambut nipis anda menjadi semakin teruk, cubalah memenuhi pengambilan nutrien harian anda. Terutama nutrien yang diperlukan untuk mempromosikan pertumbuhan rambut dan menguatkannya. Contohnya, omega-3 dipercayai dapat membantu mengekalkan kulit kepala yang sihat, protein dipercayai dapat membantu pertumbuhan rambut dan menguatkan rambut, zat besi untuk mengurangkan keguguran rambut, dan biotin (vitamin B) membantu mencegah keguguran rambut.

 • Kurangkan Tekanan

  Tekanan boleh memberi kesan pada keadaan rambut anda. Tekanan berlebihan boleh menjadikan rambut menjadi mudah Walaupun anda hanya mencuci atau menyikat rambut seperti biasa dan tidak berlebihan. Walaupun keadaan rambut akan bertambah baik setelah tekanan hilang, disarankan untuk menghindari tekanan yang berlebihan sebanyak mungkin.

Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan produk anti-keguguran yang dijual bebas. Ini supaya penyebab rambut nipis dapat dikenal pasti dengan pasti agar rawatan dan perawatan yang sesuai dan berkesan diambil.

Rambut nipis mungkin dapat menjadikan keyakinan diri menjadi nipis. Jangan putus asa dalam mengatasi masalah rambut yang anda alami dan cuba lakukan beberapa cara di atas.