Keluarga

Ketahui Pelbagai Nutrien Penting untuk Ibu Menyusu

Setiap ibu yang menyusu perlu memenuhi keperluan pemakanannya dengan betul. Selain mengambil makanan berkhasiat seimbang, minum susu ibu juga diperlukan untuk melengkapkan pengambilan nutrisi Busui dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan si Kecil semasa penyusuan eksklusif.

Setiap ibu ingin memberikan yang terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayinya, termasuk pemakanan. Salah satu cara adalah melalui penyusuan susu ibu secara eksklusif. Oleh itu, ibu yang menyusu perlu menjaga pengeluaran susu ibu yang diberikan kepada bayi mereka.

Untuk mengekalkan jumlah dan kualiti susu ibu yang dihasilkan, Busui dapat melakukannya dengan memenuhi keperluan pemakanan wajib semasa menyusui. Bukan hanya kuantiti dan kualiti susu ibu, pengambilan nutrien yang mencukupi semasa penyusuan juga penting untuk menjaga ketahanan badan, mengekalkan kekuatan tulang, dan memberikan tenaga kepada Busui semasa penyusuan eksklusif kepada si Kecil.

Selain memakan makanan berkhasiat, Busui juga dapat memenuhi keperluan pemakanan semasa menyusu dengan minum susu ibu. Susu ibu yang menyusu adalah sejenis susu yang dirumus khas untuk ibu yang menyusukan bayinya.

Susu jenis ini mengandungi vitamin dan mineral dalam jumlah yang lebih tinggi daripada susu biasa. Kandungan nutrien juga disesuaikan dengan keperluan pemakanan ibu menyusu.

Pelbagai Khasiat Menyusui Susu Ibu sebagai Nutrisi Pelengkap

Semasa menyusukan anak kecil anda, Busui memerlukan lebih banyak khasiat. Nutrien ini diperlukan untuk kesihatan dan pertumbuhan si Kecil, juga untuk kesihatan Busui sendiri.

Bukan hanya menggunakan makanan berkhasiat, Busui juga dapat meminum susu khas untuk ibu menyusui sebagai nutrisi pelengkap sehingga semua keperluan pemakanan Busui dapat dipenuhi, terutama jika diet Busui tidak sihat atau Busui suka memilih makanan dan tidak makan jenis tertentu makanan.

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh Busui dengan meminum susu ibu secara berkala:

  • Jumlah susu ibu yang dihasilkan lebih banyak dan kualitinya lebih baik
  • Lebih banyak tenaga untuk menjalankan aktiviti harian
  • Elakkan osteoporosis kerana kekurangan kalsium dan anemia kerana kekurangan zat besi

Bayi yang menerima susu ibu dari ibu yang kerap minum susu ibu juga dapat pelbagai faedah, seperti:

  • Ketahanan badan yang lebih kuat
  • Perkembangan otak dan kemahiran berfikir yang lebih baik
  • Pembentukan dan pertumbuhan tulang dan gigi yang optimum

Petua Memilih Susu Ibu yang Menyusu

Dalam memilih susu yang tepat untuk ibu yang menyusui, Busui dianjurkan untuk menjadi lebih selektif, yaitu dengan memperhatikan kandungan nutrisi dalam susu ibu yang menyusui.

Susu ibu yang menyusu dengan baik adalah susu yang mengandungi makronutrien, seperti protein dan lemak, serta mikronutrien yang merangkumi pelbagai jenis vitamin dan mineral. Berikut adalah beberapa kandungan mikronutrien dalam susu ibu yang penting bagi Busui dan si Kecil:

1. Kalsium

Ibu yang menyusui memerlukan pengambilan kalsium yang berguna untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi bayi, dan mencegah risiko kehilangan tulang (osteoporosis) pada ibu yang menyusu.

Untuk memenuhi keperluan kalsium, Busui dapat mengonsumsi susu ibu, sayur-sayuran hijau, dan susu lembu dan produk olahannya, seperti keju dan yogurt.

2. Asid folik

Kandungan asid folik memberikan banyak manfaat untuk ibu menyusui, termasuk meningkatkan kualiti susu ibu, serta membentuk sel darah merah dan meningkatkan penyerapan zat besi, sehingga Busui menghindari anemia.

Bukan hanya untuk ibu yang menyusui, asid folik juga bermanfaat untuk bayi, iaitu untuk menyokong perkembangan dan fungsi otak. Dengan cara itu, bayi akan memproses dan memahami maklumat dengan lebih cepat, dan lebih mudah untuk dipelajari. Ibu yang menyusu memerlukan sekurang-kurangnya 500 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari.

3. Ekstrak daun katuk

Daun katuk secara tradisional dikenali sebagai agen penghalus susu ibu secara semula jadi. Ini disokong oleh beberapa kajian yang mendapati bahawa daun katuk dapat meningkatkan jumlah hormon oksitosin dan prolaktin, yang merupakan hormon yang merangsang pengeluaran susu.

4. Omega-3 (DHA)

Omega-3 adalah salah satu nutrien penting untuk menyokong perkembangan sistem saraf bayi. Bukan hanya itu, nutrien ini juga baik untuk merangsang perkembangan otak dan meningkatkan kecerdasan kanak-kanak.

Bagi ibu yang menyusu, omega-3 berguna untuk meningkatkan tenaga dan menjaga kesihatan jantung dan otak. Busui disyorkan untuk memenuhi keperluan harian omega-3, iaitu sekitar 1.3 gram sehari. Pengambilan nutrien ini dapat diperoleh dengan memakan ikan, telur, daging, dan susu ibu yang telah diperkaya atau diperkaya dengan omega-3.

5. Vitamin

Memenuhi keperluan vitamin sangat penting bagi setiap ibu yang menyusu. Susu ibu yang menyusu umumnya diperkaya dengan pelbagai vitamin, seperti vitamin A, vitamin C, vitamin D, dan vitamin B kompleks.

Pelbagai vitamin ini mempunyai banyak manfaat untuk ibu menyusui dan bayinya, termasuk meningkatkan daya tahan, membantu pertumbuhan tulang dan gigi, serta menyokong perkembangan dan meningkatkan fungsi organ bayi, seperti mata.

Bukan hanya kandungan nutrisi, susu ibu yang menyusu juga harus mempunyai rasa yang baik agar Busui tidak mudah bosan ketika memakannya. Secara tidak langsung, ini juga mempengaruhi usaha Busui untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa penyusuan.

Selain susu ibu, Busui juga disarankan untuk makan pelbagai makanan sihat dengan pemakanan seimbang sehingga keperluan pemakanan semasa menyusui dipenuhi. Untuk memastikan jumlah dan jenis nutrien yang dimakan mencukupi, Busui boleh mengambil susu ibu sebagai makanan pelengkap.

Sekiranya Busui menghadapi masalah penyusuan susu ibu, misalnya jumlah susu ibu sedikit atau susu ibu tidak lancar, berjumpa doktor atau perunding penyusuan. Wanita hamil juga perlu berjumpa doktor sekiranya pertumbuhan dan perkembangan anak mereka dirasakan lambat kerana kekurangan pengambilan nutrien dari susu ibu.