Keluarga

Minum Air Kelapa Semasa Hamil Menjadikan Bayi Lahir Bersih dan Putih, Benarkah?

Sebilangan wanita hamil percaya bahawa meminum air kelapa selama kehamilan dapat menjadikan bayi yang dilahirkan bersih dan putih. Kerana anggapan ini, tidak sedikit wanita hamil yang mula-mula mengonsumsi air kelapa sejak awal kehamilan. Persoalannya, adakah maklumat keturunan itu benar?

Air kelapa yang manis dan menyegarkan pastinya disukai oleh ramai orang. Wanita hamil mungkin salah satunya. Rasanya tidak hanya enak, air kelapa juga mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, termasuk karbohidrat, gula, protein, natrium, kalium, magnesium, kalsium, zink, vitamin B dan vitamin C.

Fakta mengenai minum air kelapa semasa hamil dan kaitannya dengan kulit bayi

Gagasan mengenai faedah minum air kelapa semasa hamil dapat menjadikan bayi yang dilahirkan bersih dan putih adalah mitos. Jadi, anda tidak perlu percaya. Sebabnya, sama ada kulit bayi berwarna putih atau tidak disebabkan oleh makanan dan minuman yang diambil oleh ibu hamil.

Warna kulit bayi banyak ditentukan oleh genetik kedua ibu bapa. Sekiranya wanita hamil dan suami berkulit putih, kemungkinan si kecil juga akan berkulit putih.

Semasa dalam kandungan, sel-sel kulit janin akan mula menghasilkan melanin, zat yang menentukan warna kulit bayi. Pengeluaran melanin biasanya bermula pada kehamilan 9 minggu. Semakin banyak melanin dihasilkan, semakin gelap pigmentasi kulit bayi. Sementara itu, jika sedikit melanin dihasilkan, kulit bayi akan berwarna putih atau cerah.

Proses pembentukan melanin pada janin tidak dipengaruhi oleh pengambilan air kelapa semasa kehamilan. Selain itu, meminum air kelapa semasa hamil juga tidak menjadi penentu sama ada bayi akan dilahirkan bersih atau tidak. Semasa kelahiran, bayi pada amnya akan ditutup dengan lapisan putih tebal seperti keju atau lilin yang disebut vernix caseosa.

Lapisan ini biasanya dianggap sebagai "kotoran" oleh sebilangan orang. Sebenarnya, lapisan ini adalah lapisan pelindung kulit bayi semasa dia berada dalam kandungan. Pada bayi baru lahir, vernix caseosa Ini akan diserap oleh kulit bayi, dan lama kelamaan ia akan hilang atau terkelupas dengan sendirinya.

Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Walaupun tidak ada kaitan dengan kulit bayi, memakan air kelapa selama kehamilan tidak dilarang, kerana sebenarnya dapat memberi manfaat bagi wanita hamil, kamu tahu.

Berkat kandungan nutriennya, minum air kelapa selama kehamilan dapat memberikan manfaat kesihatan yang luar biasa, termasuk:

Mencegah penyahhidratan

Air kelapa adalah minuman yang kaya dengan elektrolit. Bukan hanya baik untuk menghilangkan dahaga, meminum air kelapa semasa hamil dapat mencegah wanita hamil daripada mengalami dehidrasi. Sekiranya wanita hamil merasa mual atau bosan minum air, wanita hamil boleh mencuba minum air kelapa untuk memenuhi keperluan cecair badan.

Melegakan sakit pagi

Kerana mengandungi sejumlah mineral penting, minum air kelapa dianggap melegakan sakit pagi pada beberapa wanita hamil, terutamanya pada trimester pertama. Selain itu, cecair ini dapat menggantikan mineral yang hilang ketika ibu hamil mengalami loya dan muntah.

Menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi semasa mengandung adalah salah satu keadaan yang boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janinnya. Bagi wanita hamil yang mempunyai tekanan darah tinggi, keadaan ini boleh menyebabkan preeklamsia dan berkembang menjadi eklampsia.

Minum air kelapa semasa hamil dipercayai dapat mengurangkan tekanan darah. Manfaat ini diperoleh daripada kandungan kalium dalam air kelapa. Walau bagaimanapun, cecair ini bukan pengganti rawatan tekanan darah tinggi, ya. Jadi, wanita hamil yang mempunyai tekanan darah tinggi masih perlu minum ubat mengikut nasihat doktor.

Dari penjelasan di atas, minum air kelapa secara rutin semasa mengandung tidak ada kaitan dengan warna kulit bayi. Selain itu, air kelapa juga tidak ada kaitan dengan sama ada bayi akan dilahirkan nanti atau tidak.

Walaupun begitu, Bumill boleh, Macam mana boleh jadi, minum air kelapa, kerana cecair ini sangat berkhasiat untuk ibu hamil. Minum air kelapa juga memberikan manfaat untuk kesihatan bayi kerana ia juga memberi pengambilan nutrien yang diperlukan olehnya.

Selain minum air kelapa, wanita hamil sangat disarankan untuk makan makanan yang sihat, seperti pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan, sumber protein, kacang-kacangan, dan biji-bijian. Wanita hamil juga masih perlu mengambil vitamin pranatal dan melakukan pemeriksaan berkala dengan pakar obstetrik mereka.