Keluarga

Kontroversi Kacang Soya Mengenai Alahan dan Kesuburan

Sebagai bahan makanan dengan kandungan protein lengkap, kacang soya sering digunakan sumber pengambilan alternatif. Kacang soya boleh digunakan sebagai formula bayi atau makanan untuk orang dewasa. Tetapi di sebalik faedahnya, kacang soya juga mempunyai sejumlah kontroversi yang sering diperdebatkan.

Terdapat pelbagai tuntutan faedah dan kesan sampingan pengambilan kacang soya, baik sebagai makanan dan susu. Walaupun kebanyakan tidak mendapat persetujuan klinikal, tidak ada salahnya memerhatikan semua kontroversi ini.

Susu Kacang soya untuk Bayi Alergi terhadap Susu Lembu

Susu formula berasaskan kacang soya sering digunakan sebagai pengganti susu ibu (ASI), terutama pada bayi yang alah dengan susu formula susu lembu atau jika saluran pencernaan bayi tidak dapat mencerna laktosa. Alergi ini biasanya menyebabkan bayi mengalami cirit-birit atau menangis selepas makan kerana pencernaannya menjadi tidak selesa.

Walaupun anda mengalami ini, anda tidak seharusnya segera mengganti penyusuan susu ibu dengan formula berasaskan soya, kecuali jika ia telah disyorkan oleh doktor. Kerana, susu ibu adalah pengambilan nutrien utama terbaik untuk bayi dalam enam bulan pertama kehidupan.

Terdapat beberapa sebab mengapa formula soya perlu diberikan dengan berhati-hati. Pertama, formula kacang soya tidak lebih baik daripada formula berasaskan formula lain. Kedua, formula kacang kedelai juga mengandungi gula atau glukosa yang boleh lebih berbahaya bagi kesihatan gigi bayi daripada laktosa yang terdapat dalam formula berasaskan susu lembu.

Kemungkinan Kekacang KEdela PencetusAalahan pada Bayi

Protein dalam kacang soya boleh menyebabkan alahan pada beberapa bayi. Alergi kacang soya boleh berlaku sejurus selepas bayi dilahirkan dan boleh mereda pada usia kira-kira tiga tahun. Alergi ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menganggap protein dalam kacang soya berbahaya dan mewujudkan sistem imun untuk melawannya.

Selain diproses menjadi susu, kacang kedelai juga banyak digunakan sebagai bahan asas dari berbagai makanan, seperti tahu, tempe, kicap, dan beberapa jenis selai kacang dan bijirin. Kemunculan alergi kacang soya biasanya dicirikan oleh gejala seperti sakit perut, mual, muntah, cirit-birit, demam, kulit gatal dan kemerahan, pembengkakan wajah, atau mata berair.

Kesan Kacang Tanah Kedelai Terhadap Organ Reproduktif Lelaki

Sebilangan orang percaya bahawa kandungan fitoestrogen yang terkandung dalam susu kedelai dapat memberi kesan kepada perkembangan organ pembiakan, terutama pada bayi lelaki. Ini kerana struktur kimia yang terkandung dalam fitoestrogen diramalkan serupa dengan hormon estrogen wanita.

Menurut penyelidikan, lelaki yang makan terlalu banyak makanan berasaskan soya cenderung mempunyai kepekatan sperma yang lebih rendah daripada mereka yang makan lebih sedikit. Walau bagaimanapun, kajian ini tidak membuktikan bahawa kacang soya adalah penyebab kepekatan sperma yang rendah.

Ini disebabkan oleh faktor-faktor lain yang juga dapat mempengaruhi jumlah sperma, seperti kegemukan. Lelaki dengan tahap lemak badan yang tinggi cenderung menghasilkan lebih banyak estrogen daripada lelaki yang kurus.

Walaupun penyelidikannya masih terbatas, lelaki yang berencana untuk memiliki anak disarankan untuk membatasi pengambilan kacang soya untuk mencegah penurunan jumlah sperma. Kemudian hentikan gaya hidup yang buruk, seperti merokok dan minum alkohol kerana mereka lebih berisiko menyebabkan gangguan pembiakan.

Kesan Kacang Tanah Kedela dan Kkesuburan Wanita

Beberapa kajian menunjukkan bahawa mengambil terlalu banyak produk berasaskan soya dapat menghalang kesuburan wanita. Ini berlaku kerana kandungan isoflavon dalam kacang soya boleh memberi kesan negatif pada kitaran haid. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih memerlukan bukti lebih lanjut.

Kajian lain menunjukkan bahawa wanita yang makan makanan kaya dengan soya atau mengambil suplemen berasaskan soya mungkin tidak mengalami masalah kesuburan. Tetapi di sisi lain, diet yang kaya dengan fitoestrogen dapat mengurangkan risiko barah payudara.

Memandangkan faedah dan risiko, disarankan untuk mengkonsumsi kacang soya dalam jumlah yang wajar. Untuk pengambilan susu soya untuk bayi atau kanak-kanak, anda harus berjumpa doktor. Sekiranya setelah memakan kacang soya atau produk yang diproses, timbul reaksi alahan atau aduan lain, anda harus segera menghubungi doktor anda.