Keluarga

Kaya dengan Nutrien, Inilah Kelebihan Kurma untuk Kanak-kanak

Manfaat kurma untuk kanak-kanak tidak dapat dipertikaikan. Buah ini, yang serupa dengan bulan puasa, mengandungi pelbagai nutrien penting yang dapat menyokong proses kesihatan dan pertumbuhan anak kecil anda. Ayuh, Bun, kami membincangkan satu persatu faedah kurma untuk anak-anak.

Selain memiliki rasa manis, ada banyak nutrien yang terkandung dalam kurma, termasuk protein, lemak, karbohidrat, serat, gula, kalsium, magnesium, fosforus, zat besi, kalium, zink, folat, kolin, serta vitamin A, vitamin B, dan vitamin K. Buah ini juga kaya dengan antioksidan, seperti lutein, flavonoid, dan asid fenolik.

Serangkaian faedah kurma untuk anak-anak

Pemberian kurma kepada anak-anak dapat dilakukan sejak dia berusia 6 bulan atau telah menerima makanan pelengkap (MPASI). Walau bagaimanapun, tekstur dan potongan kurma yang diberikan kepada anak kecil anda harus disesuaikan dengan usianya, ya, Bun, agar dia tidak mengalami kesukaran untuk mengunyah atau menelannya.

Berikut adalah pelbagai faedah kurma untuk anak-anak yang penting untuk anda ketahui:

1. Mencegah jangkitan

Kurma mengandungi antioksidan yang banyak. Bahan ini berperanan melawan kesan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit. Berkat kandungan antioksidan, vitamin A, folat, dan protein di dalamnya, kurma juga baik untuk menjaga sistem kekebalan tubuh anak yang kuat, sehingga dia jarang sakit.

Selain itu, kurma mengandungi sebatian anti-radang, antijamur, dan antimikroba sehingga dapat melindungi anak-anak dari pelbagai jangkitan.

2. Mencegah dan merawat sembelit

Serat dan air dalam kurma sangat baik untuk kesihatan sistem pencernaan anak. Selain itu, kedua-dua bahan ini dapat melancarkan pergerakan usus, membantu menyerap makanan, dan membuat najis lebih lembut dan lebih mudah dikeluarkan, jadi ia baik untuk mencegah dan membantu mengatasi sembelit pada anak-anak.

3. Menyokong fungsi dan perkembangan otak

Agar perkembangan otak anak berjalan dengan baik, dia memerlukan pelbagai pengambilan nutrisi, seperti protein, antioksidan, karbohidrat, kolin, vitamin, dan mineral. Pelbagai nutrien ini terdapat dalam pelbagai makanan sihat, salah satunya adalah kurma.

Namun, selain memakan kurma, agar si kecil mempunyai ingatan yang kuat dan cerdas, Ibu juga disarankan untuk menyediakan makanan berkhasiat lain, seperti sayur-sayuran berdaun hijau, telur, ikan, buah-buahan, susu, dan kacang-kacangan.

4. Pastikan tahap gula dalam darah tetap stabil

Walaupun memiliki rasa manis dan mengandungi kandungan gula yang cukup tinggi, kurma mengandungi antioksidan dan serat yang baik untuk mengawal gula darah. Selain itu, kurma juga dikelaskan sebagai buah dengan indeks glisemik rendah, sehingga tidak cepat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Sekiranya dimakan dalam jumlah yang sederhana, kurma berguna untuk mencegah gula darah anak meningkat dan menjaganya tetap stabil. Oleh itu, anak kecil anda dapat dilindungi dari diabetes.

5. Menjaga kekuatan dan kesihatan tulang dan gigi

Manfaat ini disebabkan oleh kandungan kalsium, kalium, magnesium, dan fosfor dalam kurma.

Mendapatkan pengambilan mineral yang mencukupi bukan sahaja baik untuk kesihatan tulang dan gigi anak-anak, tetapi juga memainkan peranan penting dalam proses pembuatan hormon, menjaga kadar denyutan jantung yang normal, dan melancarkan fungsi saraf dan otak anak-anak.

6. Menambah tenaga

Dalam 100 gram kurma, terdapat kira-kira 250-280 kalori. Buah ini juga mengandungi banyak karbohidrat, gula, dan protein yang baik untuk memberi pengambilan tenaga kepada tubuh anak.

Dengan tenaga yang cukup, si kecil anda akan tetap aktif dan bersemangat dalam menjalankan aktiviti harian mereka dan lebih bersemangat untuk belajar. Pengambilan tenaga dan nutrien yang mencukupi juga penting untuk menyokong proses pertumbuhan.

Berdasarkan penjelasan di atas, terdapat banyak faedah kurma untuk anak-anak, ya, Bun. Oleh itu, mulai sekarang anda boleh memberikan buah ini sebagai makanan ringan yang sihat untuk anak anda. Selain sedap dimakan secara langsung, kurma juga boleh diproses menjadi minuman jus atau minuman smoothie, pelbagai kek dan puding.

Sebelum memberi buah kurma kepada anak kecil anda, pastikan ibu telah mencuci buah ini, ya. Seterusnya, keluarkan biji kurma untuk mengelakkan anak tersedak. Selain kurma, Ibu juga dapat menyediakan pelbagai jenis buah lain dalam menu harian Little One.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah kurma untuk anak anda atau petua menyediakan makanan sihat untuknya, anda boleh bertanya kepada doktor anda secara langsung.