Kesihatan

Kenali Gejala Alahan pada Kanak-kanak Berikut

Alahan pada kanak-kanak boleh berbeza antara satu sama lain. Untuk mengenalinya, ibu bapa perlu mengetahui gejala alahan.

Alergi atau kepekaan adalah reaksi berlebihan sistem imun atau sistem imun, yang dipicu oleh alergen. Sistem kekebalan tubuh kemudian menyerang alergen yang boleh menyebabkan gejala di dalam badan. Reaksi alergi boleh menjadi sangat serius, dan bahkan mengancam nyawa.

Tindak Balas Sistem Imun

Dengan tujuan melindungi tubuh, sistem kekebalan tubuh akan membuat antibodi yang disebut imunoglobulin E (IgE). IgE kemudian merangsang sel-sel tertentu untuk mengeluarkan bahan kimia termasuk histamin ke dalam aliran darah untuk mempertahankan diri daripada alergen. Akibat dari pelepasan histamin dapat menyebabkan reaksi alergi pada tubuh, mulai dari mata, hidung, kulit, paru-paru, dan saluran pencernaan.

Seorang ibu bapa yang mempunyai alahan akan meningkatkan kemungkinan alahan sekitar 40-50 peratus kepada anak-anak mereka. Walaupun tidak semestinya jenis alergi yang sama. Sekiranya kedua ibu bapa mempunyai alahan, maka kemungkinan anak mengalami alahan akan meningkat hingga 80 peratus.

Berikut adalah beberapa jenis alahan pada kanak-kanak yang sering dijumpai:

  • Alahan pada kulit

Kulit adalah organ terbesar badan serta bahagian sistem imun yang boleh bertindak balas terhadap alergen. Gejala alahan kulit pada kanak-kanak boleh kelihatan seperti eksim, iaitu kulit kelihatan kering, merah, bersisik dan gatal.

Di samping itu, gejala alergi kulit boleh berupa urtikaria (gatal-gatal), yang merupakan keadaan ketika kulit kelihatan kemerahan dengan julat dari bintik-bintik kecil hingga jauh lebih besar.

  • alahan makanan

Gejala gangguan usus seperti aduan kekejangan perut atau cirit-birit yang berulang, mungkin merupakan tanda alahan. Selain itu, alergi ini dapat diikuti oleh sakit kepala, keletihan berlebihan, dan kegelisahan dan gangguan mood.

Beberapa jenis makanan yang biasa menyebabkan alergi termasuk susu, telur, kacang, kedelai, gandum, ikan, kerang, dan pelbagai jenis jeruk. Ketahui punca alahan yang terdapat dalam makanan tanpa menyedarinya. Seperti kacang dalam bijirin dan soya dalam makanan yang diproses atau beku.

  • Alahan pada hidung

Sebilangan pakar pediatrik hanya akan mendiagnosis kanak-kanak yang mengalami alahan pada hidung setelah mereka berusia lebih dari empat tahun. Kerana, diperlukan beberapa tahun sebelum anak benar-benar mengalami alahan. Walau bagaimanapun, selalunya kanak-kanak berusia 2-3 tahun kelihatan mempunyai alahan pernafasan.

Gejala yang biasa dialami oleh kanak-kanak dengan alahan pernafasan termasuk hidung gatal dan berair, kesesakan hidung, bersin yang kerap, batuk berulang, mata merah dan berair, mata bengkak, lingkaran hitam di bawah mata, bernafas melalui hidung semasa tidur, dan keletihan kerana kekurangan tidur. Umumnya, gejala ini berlanjutan lebih dari beberapa minggu.

  • Alahan haiwan kesayangan

Sebilangan kanak-kanak mempunyai alahan terhadap haiwan peliharaan di rumah. Sebenarnya, pencetus alergi umumnya disebabkan oleh sel kulit mati, air liur, air kencing, dan bulu dari haiwan.

Gejala yang biasanya berlaku adalah ketika kanak-kanak bersin setelah bermain atau memegang haiwan peliharaan. Penyelidikan menunjukkan, untuk sepenuhnya menghilangkan kesan alahan haiwan memerlukan kira-kira setahun, setelah haiwan itu tidak ada di sekitar kita. Ini kerana sel kulit mati haiwan kesayangan anda dapat bertahan hingga setahun sebelum hilang sepenuhnya.

Sekiranya ibu bapa tidak mengetahui jenis alergi yang dialami oleh anak, disyorkan untuk berjumpa doktor. Yang pasti, ujian kulit atau ujian darah boleh dilakukan untuk menentukan tahap antibodi IgE dalam darah.

Alahan pada kanak-kanak perlu diperhatikan dan tidak boleh dipandang rendah. Sentiasa meminta nasihat pakar pediatrik anda untuk menangani dan memberi ubat untuk alahan.